HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

5+1 megkerülhetetlen szilveszteri harapnivaló

2010.12.30. 19:20 toszi

Aztán ha sikerül választani a lentebb Rolo által már kategorizálni próbált szilveszteri kikapcsolódási formák közül és a döntés olyan buli mellett szól ahol a vendégek gondoskodnak a harapnivalóról (legyen ami felitatja  az esetlegesen elszámított alkoholbevitel) egészen biztosan felmerül a kérdés:


Mi legyen a kaja?

Csinálok rögvest két kategóriát. A tapasztalat beszél belőlem amikor azt mondom: lehet így is és úgy is gondoskodni az gyomorba valóról.


ÍGY: Amolyan batyus bál jelleggel, mindenki otthon -józan fejjel- elkészíti, beszerzi a finomabbnál finomabb falatokat, majd azokat csomagolásnak veti alá, hogy aztán a party színhelyén helyezze el az arra kijelölt helyen, vagy a sajátnak mondott asztalnál.


ÚGY: Ez a legjobb, külön rítus. A vendégsereg elő-bulit tart. (Erre kiváló alkalom a december 29-i Tamás nap) Ott összeírásra kerülnek a elkészítendő étkek, illetve a szükséges hozzávalók. Anyaghányad, szakmai számítás...stb. A vendégsereg 2. elő-bulit tart a bál délelőttjén, amely közös bevásárlással kezdődik, majd a mulatság helyszínén közös főzőcskézésbe kezdenek a vállalkozó kedvű résztvevők. (Itt természetesen már alkalom nyílhat az este megbontásra kerül alkoholos italok előminősítésére.) Nem árt persze ha a társaság legalább egy tagja, ha nem is képzett, de gyakorlott konyhatündér, így egyszerűen elkerülhető a borgőzös káosz. Ha kész a menü, minden a helyén akkor irány haza egy átmozgató pihenésre.


No és akkor, visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, mi is kerül ilyenkor a leggyakrabban az asztalkora (a teljesség igénye és okoskodó, tuti recept nélkül) :


1.) Fasírt

A fasírt kétség kívül a szilveszteri bulik legelterjedtebb velejárója.


Az ahány ház annyi szokás elv alapján az ahány ház annyi féle fasírt  tétel is felállítható. Fontos azonban, hogy a hozzávalókat most is megfelelő arányban állítsuk össze. Érdemes szem előtt tartani, hogy fasírtjainkat nem a szokásos szombati krumpli főzelékhez készítjük, így némiképp visszavehetjük a szokásos fokhagyma mennyiséget a minimumra, de aki a tört pirospaprikás változatra esküszik az is visszafoghatja némiképp magát. Ha valaki nem tudná: a fasírt kellemetlen "kipárolgásokat" eredményezhet. Nincs kellemetlenebb, mint lágy fasírtos büfi "illatban" terjengő táncparketten lejteni. A mért is lényeg. Nem kell a tenyérnyi, elég az egy fasírt max. 2 falat változat.


2.) Sült-töltött csirkecombok hidegen

Ha két legyet akarunk egy csapásra ütni, akkor kicsit többet készítünk a fasírt alapból és azt kétfelé osztjuk. Az első részt kisütjük magában, zsemlemorzsában forgatva, netán panírban, míg a másik felét közepes méretű csirkecombok bőre alá passzírozzuk.  A tapasztalat szerint az alsó-felső combokat együtt egyszerűbb betölteni, de azt is a tapasztalat mondatja velem, hogy érdemes vagy külön betölteni, vagy sütés/kihülés után kettévágni alsó és felső részre. Egyrészt könnyebben kezelhető, másrészt nem is mindenki megenni egy duplát, aztán az eltakarítás döbbenünk rá mennyi minden ment pocsékba.


3. Majonézes saláták és az elengedhetetlen kaszinótojás

Hogy legyen mit enni a húsokhoz (ne csak a puha kenyér), elengedhetetlenek a saláták. Igaz, hogy a klasszikus majonéznek (A tojássárgákat keverőtálba tesszük, megsózzuk, habverővel keverjük. Közben szakaszosan, vékony sugárban adjuk hozzá az olajat, folytonos keverés mellett...) nincs párja, senki nem fog megharagudni, ha ez egyszer nem bonyolítjuk és előre kevert dobozos majonézt használunk. Főzött zöldségek vegyesen, vagy külön-külön, nagy tálba bele, rá a majonéz, némi tejföl...só, bors, mustár...stb, stb. Ha van energiánk érdemes legalább 3-4 félét készíteni. Fogyasztani Szilveszterkor szigorúan hidegen. Kellemesen pihenteti a megfáradni készülő gyomrot. Tojás önmagában visszatöltve, remek eledel.


4. Sós sütemények (stangli, pogácsa)

Az élelmesebbje már a karácsonyi készülődéskor gondol az év végi nagy bulira  és nem dupla, de tripla adagot készít mindenből. A sós aprósüteményekben ez a a jó, hogy viszonylag sok elfér az ember kezében. Bal kézben egy üveg sör, jobbikban 4-5 pogácsa. Kalóriabevitel 10-15 percre megoldva. Rossz tapasztalat, hogy a rengeteg perec, stangli, pogácsa, rudacska bevitel komoly gyomorégést okoz. Tessék odafigyelni.


5. Virsli az éjfél királya

Az úgy szokott lenni, hogy mindenki annyit eszik, hogy az éjfélkor megfőzésrek  kerülő virslinek még maradjon hely. Az úgy szokott lenni, hogy mindenki annyit eszik, hogy majd kidurran, de azért az éjfélkor előkerülő virslinek azért még akad egy kis hely. Megfejthetetlen miért kötődik ennyire a Szilveszter a virslihez, pedig tény, hogy a karácsony-szilveszteri időszakra jut Magyarországon az éves virslifogyasztás egyötöde.Csak okoskodás, hogy talán egyszerűen "elkészíthető", nem kell órákat főzni, mégis hipp hopp kész és meleg. Mustárral, házi kenyérrel egyszerűen kiváló. Nincs az a gyomor ami 2-3 párat be ne fogadna egy átmulatott éjszaka kellős közepén.

 

+1  Bólé sűrűje

Végezetül: ha valaki úgy dönt, hogy Szilveszter éjjelére gyümölcskúrát vesz, nyugodtan kezdje a bólé belevalójával, nem fogja megbánni.

Ha van jobb ötlet, ne tessék habozni! Kommentre fel!


4 komment

Címkék: szilveszter toszi silo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr64579015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_816 2010.12.31. 11:29:26

csirkét nem szokás szilveszterkor enni :)

Ismeretlen_119507 2010.12.31. 13:08:47

Lencse!! Meg bab és társai, hogy az új évben jó gazdagok legyünk. :)) Előre felé túró malackát kell enni, a csirke és a kakas hátrafelé kapar, az nem sok jót jelent a jövőre nézve. :)

Bubo 2010.12.31. 13:25:15

A babona jegyében: sült malac lesz ma, holnap lencse+virsli. Nasinak a fent említett sajtos. Szárnyast és halat tényleg nem szokás ma enni.

Ismeretlen_103123 2010.12.31. 15:56:09

Mifelénk is az a szokás járja, hogy szárnyast nem eszünk szilveszter este, mert hátra kapar. Disznó mehet, mert előre túr, a hal is menün van mert "előre úszik". :D
süti beállítások módosítása