HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Neeson,az alfahím - Fehér pokol (The Grey)

2012.03.30. 15:30 rolo tomasi

A túlélős mozikat zabálja korunk embere.Carnahan filmjében pedig minden benne van, ami székbe szoríthatja a plázák népét, sőt sokkal több is annál.



 

 

Az alaszkai fúrótornyon igázó fémemberek közül kilóg a szerelmi bánattal terhelt bérvadász (Liam Neeson), aki a helyi vadállomány kordában tartására szerződött, hogy a derék munkásemberek nyugodtan szipkázhassák az olajat anyaföld mélyéről.

Amikor aztán a szünidőre hazarepülő dolgozó-járat műszaki hiba okán  becsapódik a fagyos rengetegbe igazán élessé válik a helyzet. Az eddig egy ólomsúlyú drámát és  remek akciófilmeket jegyző Carnahan ezúttal sem sokat pepecsel,a főszereplők 15 perc után szemközt találják magukat a démoni ellenséggel. A méretes szürke farkasokból álló horda territóriumának közepébe csapódó,szám szerint 8 túlélő a gyilkos fagy,a vállig érő hó mellé a népmesék főgonoszaival méri össze erejét,és a farkas vs. ember meccs az esélyleket nézve igencsak fix egyesnek tűnik.

A remek tempójú mozi meglepően hiteles dráma is egyben, az itt-ott dadogós technikai megvalósítás ellenére  a film „csatajelenetei” valóban ütnek,és a műfaj hagyományinak megfelelően egyenként fogyatkozó túlélőcsapat szétfárasztott belső dinamikája is korrekt ábrázolást kap.

Neeson majd 60 éves és keményebb, mint valaha. A kitűnő színész alakításában hűen tükröződnek viszontagságos évei, jelenléte ezúttal túlnyúlik a középszerű keménykedésen,a  galád toportyánférgek közt is ő az igazi az alfahím.

A szédületes természeti képekkel megfestett túlélő túra során még legmegátalkodottabb olajmunkások is megtapasztalhatják, az utca törvényei, a sittes évek, az évtizedes kocsmai bunyós gyakorlat sem készíthet fel senkit a vadon törvényeire, a természeti ösztönből s nem éhségből gyilkoló, pontos hierarchiát felépítő farkas horda véres trükkjeire.

A fehér pokol a végkifejlettre meglepő üzenettel rukkol elő, s bár a természet kontra ember tematikában olykor előforduló, végletekig szorított helyzetben nem ritka a hit és a Jóisten előcibálása, Carnahan filmjében mégis figyelemreméltó pillanatokat kap a téma, elsősorban Liam Neeson-nak köszönhetően.

 


 

 

Elképzelhető, hogy a végső durranásra ácsingózók csalódnak majd,de Carnahan mozija az utolsó pillanatig tartja színvonalát,kisiklások nélkül vezényli  le öko-akcióját, melyben a The Edge vitte a prímet.

Eddig.

(A végső durranás kapcsán azért javaslom mindenkinek, a stáblista végéig kövesse az eseményeket.Mi azóta is  tippmixelünk a dologról)

 



Hazai bemutató: 2012 03.22.


VIGYÁZAT!ERŐSEN SPOILERES KOMMENT ZÓNA!

2 komment

Címkék: ajánló kritika mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr774579230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosicky manó 2012.04.05. 19:43:18

2 hete néztem meg a filmet, de most elpörgettem a stáblista végéig is. Eddig is tetszett, de ez a vég... Mikortól lehet találgatni itt is? :-)

Ismeretlen_83590 2012.04.06. 14:20:57

Már lehet is. ....Szóval, ahogy az elején is kézrátétellel enged át egy kilőtt ordast a másvilágra,szerintem a végén is ez történik. Plusz az alfahímre dőlve pihen,és várja hogy a műholdas óra jelei alapján megtalálják.
süti beállítások módosítása