HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Széllel szemben -Interjú Rákos Andrással,az Oltalom SE elnökével.

2012.03.12. 12:28 rolo tomasi

Régóta figyelemmel kísérjük az Oltalom SE tevékenységét, melynek fő oka, hogy kedveljük a szélmalom harcosokat. Mivel a foci is kedvenc témáink közé tartozik, pár éve már felfigyeltünk a hazai futball élet egyetlen csapatára, mely folyamatos résztvevője a nemzetközi versenyeknek. Rákérdeztünk az Oltalom SE elnökénél, Rákos Andrásnál, mi a helyzet a Magyar Hajléktalan Válogatott környékén, ily közismerten mostoha időkben.

 


 

óriásiblog:  Mikor alakult a Hajléktalan Válogatott és kinek a kezdeményezéséből?

Rákos András.: A Magyar Hajléktalan Válogatottat delegáló Oltalom Sportegyesületet a Wesley János Lelkészképző Főiskola, az Oltalom Karitatív Egyesület illetve veterán sportolók hozták létre 2005-ben, hogy a sportot, mint terápiás eszközt szervezett formában népszerűsítsék és a hátrányos helyzetben élők számára elérhetővé tegyék.

óriásiblog: Milyen versenyeken indulnak, hogyan szervezik meg az utazást , milyen költségvetésből tartják fent magukat?

R. A.: Csapataink rendszeresen részt vesznek nagyszabású külföldi bajnokságokon,  melyek a futballt, mint a társadalmi képességek fejlesztésének eszközét használják. Bizonyos utcai futball fesztiválok utazási költségét a berlini székhelyű nemzetközi streetfootballworld hálózat fizeti, a Homeless World Cup-ra és az Európai Utcaifutball Bajnokságokra nekünk kell előteremteni a forrásokat. Jelenleg egyre csökkenő pályázati támogatásból és magánszemélyek adományából “kolduljuk” össze a működéshez szükséges minimális összeget. Jelenlegi legnagyobb támogatónk a FIFA Football for Hope.

 

óriásiblog:  Eddigi eredmények?

R. A.:   Sajnos a felkészülés körülményei illetve egy elhívatott profi edző hiánya miatt  eddig csak viszonylag szerény eredményeket tudunk felmutatni . A Homeless World Cup 74 országot számláló nemzetközi ranglistáján a 31. helyen vagyunk jelenleg. Legjobb eredményünket 2007-ben értük el, amikor Koppenhágában 48 induló országból a 12. helyen végeztünk.


 



óriásiblog:   Mit jelent a foci és  ez a csapat a játékosoknak? Segíthet-e a talpra állásban,a társadalmi beilleszkedésben?

R. A.: A futball egy mindenki által közkedvelt sport, mely alkalmas arra, hogy a résztvevőket motiválja, célt adjon az életüknek. Egyesületünk nem kizárólag sportolási lehetőséget biztosít a résztvevőknek, hanem kiterjedt együttműködő partnerei révén oktatási , lakhatási lehetőségeket is biztosítunk. Esélyt biztosítunk a 8 általános befejezésére, érettségire való felkészülésre, lakhatási és munkakeresési támogatást is nyújtunk.

óriásiblog: Milyen a szakmai háttér, néhány szót ha mondana az edzéslehetőségek?

R. A.: Egyesületünk kiemelt hangsúlyt fektet a Fair Play futball magyarországi népszerűsítésére, ezért mentorokat, Fair Play supervizorokat képzünk trénerek bevonásával. Edzéseink heti két alkalommal, kedden és szombaton vannak, illetve az aktív felkészülési szakaszban, heti öt alkalommal.

óriásiblog: Olvastunk róla,hogy vannak bizonyos belső szabályaik? Ki lehet a csapat tagja és mit kell vállalnia egy csapatban sportolni vágyó hajléktalannak?

R.A.: Csapatunkban nem csak hajléktalanok, hanem bárki szerepet kaphat, amennyiben betartja az edzővel és a szociális munkással megbeszélteket. Feltételként szabjuk az edzéseken való pontos megjelenést és a Fair Play játékot.  Továbbá mindenkivel személyre szabott megállapodást- szerződést kötünk, melyben állandó bejelentett munkaviszonyra, illetve tovább tanulásra kötelezzük játékosainkat.

óriásiblog:  Antipolitikus blog lennénk ugyan,de muszáj valamit megkérdeznünk. Immáron erősen tapasztalható,hogy az aktuális kormány szereti a focit,de nem bánik kesztyűs kézzel a hajléktalanokkal. A szegénység „kriminalizálásáról” nap mint nap olvasni, mennyire változott a hajléktalan válogatott helyzete az elmúlt években,milyen a viszonyulásuk a hajléktalanokat érintő negatív környezeti változásokhoz?

R.A.: A Fülke Forradalom óta pályázati bevételünk drasztikusan visszaesett. Az elmúlt évek során mindössze két alkalommal kaptunk támogatást, egyszer a Budapesti Önkormányzattól, illetve egyszer a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságától. Sajnos a FIFA Football for Hope támogatása nélkül a rendszeres edzéseinket sem lennénk képesek megtartani.

 



óriásiblog: Ellentétben az ingatlannal rendelkező kollégáikkal a hajléktalan válogatott rendre szerepel a világbajnokságon. Mi lesz a következő verseny,mik a távlati célok?

R.A.: 2012-re egyelőre két külföldi bajnokságra vagyunk hivatalosak, júliusban Wroclaw, Lengyelország - Európai Utcai Futball Bajnokságra, illetve októberben Mexikóban, a 10. Homeless World Cup-ra, ahová idén először nem csak fiú, hanem lány csapatot is delegálunk.

2012-ben az Oltalom Sport Egyesület egy különleges Fair Play Football Bajnokságsorozatot is elindít az ország nyolc különböző területén. A bajnokságokon az aktuális helyszínen élő különböző anyagi és szociális háttérrel rendelkező közösségeket állítjuk pályára és kínálunk számukra lehetőséget egymás megismerésére és az együttműködés kialakítására.

Az első állomás Budapesten lesz, a főváros életében fontos szerepet játszó résztvevők bevonásával. /Fővárosi Közterületfenntartó Vállalat, II.kerületi Városrendészet, VIII.kerületi Rendőrkapitányság, Szeráj török étkezde, Oltalom SE hajléktalan válogattja, stb./

Időpont: 2011. március 31. (szombat), 9:00-14:00

Helyszín: Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium, 1028 Budapest Szabadság u. 23.

A forduló nagykövete: Presser Gábor

óriásiblog:  Mi a focira fókuszáltunk,van-e más sportágban is hasonló kezdeményezésük?

R.A.:  Igen. Heti három alkalommal vannak ökölvívó edzéseink hátrányos fiatalok számára a MÁV telepi Általános Iskola tornatermében, hétfőn, szerdán és pénteken.

óriásiblog:  Támogatni" vágyók" hová fordulhatnak?

R.A.: Támogatók az info@utcaifoci.hu-n vagy a 210-5400/103-as telefonon kereshetnek minket.  Továbbá a hamarosan megújuló weboldalunkon is tájékozódhatnak a munkánkról. : www.utcaifoci.hu

óriásiblog:  A legközelebbi megmérettetésről részletesen beszámolunk,addig kitartást és gólokban gazdag szezont kívánunk minden csapattagnak.

R.A.:  Köszönjük.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú rolo chet

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr184579227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása