HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Jova (Safari)

2008.01.30. 22:30 toszi

Álmomban megjelent az ajtónkban Thomas Anders és Diether Bohlen, mint két, Bravo magazinból kiollózott papírpopsztár. Thomas nyakában ott lógott a hatalmas NORA medál, festett fekete haját fújta a szélgép. Diether hófehér bőrdzsekiben, nyakában a szintetizátora. Fenyegetni jöttek. Ha azonnal nem mondok 10 olasz popsztár, előadják a Brother Louie-t. Gyorsan összekaptam magam… ennek fele se tréfa… még felébrednek a gyerekek, Pogiról nem is beszélve. Hogy nézek a szemébe, ha nem megy a 10-es lista… Megkérdi: Hát ezek? Mit zajongnak? Mire én: Háát … nem ment a 10 olasz…

 

Aztán felébredtem. Viszont arra tisztán emlékszem, hogy a sort Lorenzo Cherubini nyitotta …aztán még elmondtam kilencszer.

 

Lorenzo Cherubini=Jovanotti

A sráci igazi reneszánsz ember: ír, forgat, zenél, környezetet véd, és néha ellátogat hozzánk is. Gyakori fellépője a Sziget Fesztiválnak, ahol volt szerencsénk nekünk is végig ropni a közel két órás, dinamikus szettet.

Olaszul sajnos nem tudok, de ha valaha nekiállok, akkor biztos, hogy a munkássága sokat nyom majd a latba. Mert amellett, hogy a nyelv dallamos, Jovanotti valamennyi anyaga olyan életkedvet, és jó értelembe vett érzelmességet sugároz, hogy muszáj tudni miről beszél ez a pasi. A zene pedig olyan csupa szív, amit nem lehet megunni. Jovanotti ugyanis az elmúlt immáron 20 évben nem adott ki két egyforma lemezt.

Arról nem is beszélve, hogy egytől egyik hibátlan alkotások. Ha akarod valamely korai pop-os albumot teszed fel…ha pedig dzsesszesebb, elmésebb muzsikára vágysz, megszámlálhatalan rézfúvóssal, akkor lehet a 2000-es évek cd-iből mazsolázni. Lorenzo évről évre jobb lesz …beérik, mint a jó bor vagy a nemes sajt.

A fokozatos minőségi javulást a napokban megjelent Safari névre keresztelt új album csak erősíti. Telitalálat megint. Jovanotti bátrabban használja énekhangját, bár a maga teremtette rap stílus még mindig domináns, előbbre való. Az apparátus ismét lenyűgöző. A komplett nagyzenekari kavalkád mellett felbukkan Ben Harper, Robbie&Sly, Sergio Mendes, no meg megannyi olasz nagymenő (akik „nem ismertsége” miatt a fentebb említett két német csodamuzsikus elhúzná a nótámat) is hozzá adja a maga tudományát. A szövegekről tényleg semmi …talán világbéke, esőerdő …babakocsi tologatás a parkban. Csak hangulatokat érzek/hallok …Egyszer érzékien összebújós, máskor egészen rock-os …esetenként a disco fénykorát idézően táncos. Persze történjen bármi mindig centire pontosan betalálnak a nóták.

 

Az első kislemezhez (Fango) rögvest két klip is született:

Az 1. változat képi világa a koncepció szerint tisztelgés Werner Herzog és Terrence Malick munkássága előtt. Jovanotti még csak nem is tátog, csak kelléke a filmnek.

A 2. pedig amolyan játék a kamerával...az énekes hol beleénekel, hol elhallgat...az objektív pedig hol rá, hol mögé fókuszál.

1 hete ezt hallgatom… (az oriasi rádióban a teljes anyag)

A Modern Talking meg bekaphatja.

Kapcsolódó linkek:

Jovanotti a Myspace.com-on

Hivatalos honlap

4 komment

Címkék: zene kritika korong toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr604578325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolo 2008.01.31. 11:04:00

hát igen a köztudatban Rámázotti az olasz üdvöske

zsenya 2008.02.01. 06:10:01

Dan Harrow is olasz, és kikérem magamnak hogy még nem lépett fel lottósóban, vagy mahasz-gálán. Jova pedig télleg király.

toszi · http://oriasi.freeblog.hu 2008.02.01. 09:32:44

By the way Dan Harrow: Fent van a Youtube-on vhol: "Celebrity Survivor" volt asszem a címe: 1-2 évvel ezelőtt adták Olaszországban valamelyik RAI-on. Szóval kint éltek egy "lakatlan-szigeten" az olasz sztárok, különböző Robinson feladványányokat kellett teljesíteni és néha bejelentkeztek élőben...egy ilyen alkalmával Dan Harrow ott zokogott a kamerába, hogy mennyire hiányzik az anyukája neki...

lobo 2008.02.04. 11:36:35

Hát ez beszarás! Azt hittem, hogy Jova nem tudja megközelíteni az előző, Buon Sangue lemezének színvonalát (ami szerintem az évtized egyik legjobb lemeze), de asszem sikerült. Nagyon tetszik az új anyag, főleg a Mezzogiorno, a Safari és a Punto. Na meg az In orbita. A srác engem valahogy mindig levesz a lábamról, most például azzal, hogy néha tényleg olyan érzés a lemezt hallgatni, mintha a San Remoban lennénk a dalfesztiválon. Olyan dolgokon gondolkozik az ember, hogy az angol után az olasz nyelv illik legjobban bármilyen zenéhez, tök jó hallgatni. Jova újabban tényleg kicsit elment a rappelés felől a dallamos zene felé (lásd a fenti kritikát is), de a hangja is jó. Egyszóval: óriási! L.
süti beállítások módosítása