HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Baker street 221/b

2007.08.30. 15:44 toszi

Hans Albers, Joaquim de Almeida, James D'Arcy, Tom Baker, John Barrymore, Jeremy Brett, Clive Brook, Michael Caine, John Cleese, Peter Cook, Peter Cushing, Rupert Everett, Matt Frewer, Stewart Granger, Charlton Heston, Carleton Hobbs, Ronald Howard, Frank Langella, Peter Lawford, Christopher Lee, Vasili Livanov, Patrick Macnee, Raymond Massey, Clive Merrison, Roger Moore, John Neville, Leonard Nimoy, Eille Norwood, Peter O'Toole, Reginald Owen, Christopher Plummer, Basil Rathbone, Robert Rendel, Ian Richardson, Nicholas Rowe, Richard Roxburgh, Robert Stephens, Nicol Williamson, Douglas Wilmer, Arthur Wontner, John Wood, Edward Woodward

Kezdjük egy találós kérdéssel: Mi a közös a fentebb felsorolt férfiakban? Ok színészek mind, de ez még nem elegendő…

Na jó elmondom: valamennyien megszemélyesítették, ki többször, ki csak egyszer a legendás nyomozót, a világ első számú magánnyomozóját Sherlock Holmes-t.

A fenti lista csak és kizárólag azért ilyen terjedelmes, mert az 1887-ben Sir Arthur Conan Doyle  tollából napvilágot látott karaktert árnyjátékon kívül már szinte minden formában megjelenítették. A Guinness úgy hozza a karaktert, mint a legtöbbet filmre vitt irodalmi hős. (kb. 70 színész, több mint 200 filmen) Volt, mint rádiós hangjáték és mozifilm, egész estés tv játék, rajzfilm, no meg képregény…jaaa...a szinpadi adaptációk majdnem kimaradtak. Mese nincs Sherlock több, mint egy évszázada népszerű, de nagyon. Olyannyira, hogy 1984-ben a manchesteri GRANADA Television, ha nem is egy merészet, de mindenképpen egy nagyot húzott amikor elhatározta, hogy tv sorozatot indít a nyomozó és állandó segítője Dr. Watson főszereplésével.

Olyannyira bejött a dolog, hogy a forgatásoknak 1994-ben csak azért lett vége, mert a programot a hátán hurcoló, Jeremy Brett szívelégtelenségben meghalt. (A napi 60 szál cigi nem nagyon segített)

Na igen! Jeremy Brett, Holmes megformálására igazán alkalmasnak bizonyult. Persze mint gondolom más színész, Brett is rettegett attól, hogy csak és kizárólag úgy emlékezzenek rá, mint furfangos mesterdetektív, no de tenni ellene csak annyit tett, hogy "mindössze" 41 alkalommal állt kamerák elé. (kis színes, hogy miután 1964-ben Sean Connery kiszállt a Bond szériákból, rövid ideig Ő volt a kémszerep várományosa…aztán George Lazenby lett a befutó)
Egy szó, mint száz kitűnően hozza az agyafúrt gondolkodó figurát, aki kicsit ópium függő, kicsit hirtelen haragú, de mindenképpen briliáns elme és persze igazi önzetlen jóbarát. Az utolsó egynéhány részben pedig egészen nagyszerűen építette bele szerepébe saját állapotát
egy komorabb, tragikusabb sorsú figurát bemutatva.
Ha pedig barátság, akkor nem lehet elmenni a társ mellett sem szó nélkül. Ő Dr. John Watson, akit az első 13 epizód erejéig David Burke, majd a továbbiakban Edward Hardwicke alakított.

A belső (Baker street 221/b) és külső helyszínek kitűnőek, látszik, hogy nem sajnálták a rávalót. És ami kicsit megfoghatatlan, de a S.H. történetekre is igaz, hogy a televíziózás felnőtt a történethez. Egy Csillagkapu esetében ez magától értetődő lenne, de egy ilyen kosztümös sorozat esetében ez azért nem annyira triviális. Okos közelik, szemet gyönyörködtető nagytotálok…a vidéki, természetesen ködös, Anglia remek szemléltetése. Merthogy az angol televíziózás nagy hagyományival ellentétben rengeteg a külsős felvétel.

Aki még egyet sem látott belőle, csak ajánlani tudom...Ugyan nincs patakvér, bomba nő, mint mellékszereplő és autósüldözés, de van éles, olykor túlságosan is éles elme, fanyar humor és akár hiszitek akár nem libabőr...legalább is én egyszer kétszer "összefostam magam" egy-egy éjszakai kergetőzés alkalmával.

Szeptemberben DVD megjelenés...kötelező darab :-)

A feledhetetlen főcím és annak zenéje itt.

Ebben a bejátszásban pedig a 2 főszereplő  mellet feltűnik maga a szerző is egy interjú erejéig.

 

16 komment

Címkék: kino toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr13153035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

genghis 2007.08.31. 10:28:05

Nagyon orulok hogy nem csak szerintem volt JB a tokeletes Sherlock! kb egy eve kiadogadtak am valamelyik napi bulvarlaphoz az osszeset(jellemzoen az ujsag cimere sem emlekszem mar) de a filmek megvannak. Kicsit sokat nyom igy epizodonkent egy lemezen, mind papirtokban, szoval lehet jobb lesz szepen dvd tokban nehany lemezen is beszereni, jobban mutat a polcon.:)

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2007.08.31. 11:18:24

Ömlengésem következik:
Gratulálok, ez nagyon jó poszt lett!
Én is gondoltam rá, hogy írok egy posztot S.H.-ról, leginkább a Jeremy Brett részekről. De mostm ár nem kell, mert itt a Tiéd.
Nekem nagyon tetszik ez a fajta sorozat.
(Az igaz, hogy talán egy vagy két verziót ismerek még ezen kívül.)
csatlakozom az előttem szólóhoz - én is örülök, hogy végre van valaki, aki szerint J. Brett jó Holmes volt!
az pedig külön tetszik, hogy végre megtudtam valamit JB-ről is.
A képi felvételek is tényleg jók, szerintem is.
Az utolsó videót is megnéztem, még sosem láttam a főszereplőket másként, mint Holmes és Watson. Furcsa :)
Azt lehet tudni, hogy miért történt Watson karakterében szereplőváltás?
Kép, színészi játék, történet! Jó választás , jó kivitelezés.
Még annyit írnék, hogy szerintem nem lehet könnyű Sir A. C. Doyle elbeszélést filmre vinni, ezért is tetszik a J Brett-es sorozat, mert jól adaptálják a történeteket.
A párbeszédek, a gondolatsorok szavakba öntése, a jelentek, a hozzá tartozó kamerabeállítások, a történetvezetés, a zene, a humor és az a teatralitás, amit J Brett belevisz - szerintem utánozhatatlan! Klassz lett a sorozat is!
Meg ez a poszt is.

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2007.08.31. 11:20:55

hupsz, bocsánat. blokkmotorr. moderálhatsz!

rolo tomasi · http://www.oriasi.blog.hu 2007.08.31. 11:37:28

A szétfolyós vasárnap délutánok kötelező kelléke Sherlock és a jó Watson doktor.
Azért Joaquim de Almeida,az öregedő vasmacsó mint Holmes,az vicces lehet.

http://oriasi.freeblog.hu 2007.08.31. 11:38:18

A hivatalos álláspont szerint David Burke(mint dr. watson)több hangsúlyt kívánt fektetni színpadi munkáira, így közös megegyezéssel elváltak a Granadától.Utóbb azt mondom nem is döntött rosszul a dolognak abban az olvasatában, hogy Edward Hardwicke nagyszerű a szerepre.

N.Zoli 2007.08.31. 12:12:16

Általános iskolás koromban nyertem egy Sherlock Holmes könyvet, voltak benne profi lábjegyzetek is és nagyon sokat forgattam, majd a második kötetét megvettem. Az első kötet utal a Skarláttanulmány című történetre, ahol összeismerkedik Holmes és Watson.

A második kötet pedig avval indult, hogy elmagyarázta előszóban, vagy lábjegyzetben, hogy hogyan támasztotta föl Doyle Holmes-t. Ugyanis befejezte, Holmes meghalt, majd olvasói közkívánatra föltámasztotta. Illetve kitalált egy történetet, hogy tulajdonképpen mi is történt Sherlockkal.

Nekem az ifjú Sherlock Holmes is tetszett

rolo tomasi 2007.08.31. 12:51:42

Bizony,ősi ellenfelével,Moriarty professzorral vívott kézi tusája közben mindketten a lebucskáztak egy svejci vízesésbe "Az utolsó eset című" epizódban.
Máig irodalmi zarándokhely,ahogy Holmes kérója is a Baker Streeten.

http://oriasi.freeblog.hu 2007.08.31. 13:17:19

sajnos amikor zsenyával próbáltuk 92'ben felkutatni a neves épületet valahogy nem sikerült megtalálni...na majd idén

Zsenya 2007.08.31. 13:58:50

94-ben nem sikerült megtalálnunk..:-))

N.Zoli 2007.08.31. 14:45:37

Szeptember 13-án megyek Londonba egy bő hétre. Majd igyekszem utánanézni, szerencsés esetben fotózni is.

Mari 2007.09.01. 06:16:47

Gratulálok, a sorozat nekem is kedvencem. Még arra is figyeltek, hogy minden epizód végét azokkal az illusztrációkkal zárják, amik az első , The Strand Magazine megjelenését is illusztrálták.Ettől valahogy méginkább az a néző érzése-lagalábbis nekem-, hogy az egyetlen, eredeti, Holmest nézi. Most nálunk is kapható ez a bizonyos első megjelenés hasonmásban a Wordsworth kiadótól.Angolul tudóknak ajánlom, jó érzés kézbe venni.

G Zoli · http://twitter.com/garamiz 2007.09.02. 00:47:46

Én majdnem minden (JB által alakított) részt láttam. Zseniális színész, izgalmas epizódok!

pogist 2007.09.02. 15:52:30

Az a sorozat előnye, hogy nem hasonlít a mai sorozatokra

Mari 2007.09.02. 18:08:23

Olyan profi,mint vígban a Csengetett Mylord. A színészek, a zene, a díszletek, jelmezek -stb...minden részlet stimmel. A BBC ebben nagyon jó.

Esztycs · http://www.krimi.gpotal.hu 2008.01.13. 11:53:15

Szerintem is Jeremy B. a legjobb Sherlock Holmes!:D A többiek fel sem érhetnek vele... Megkaptam a Négyek Jelét DVD-n és nem Jeremy játszott benne, nagyon rossz volt. Sajnálom, hogy szegény meghalt. :(
süti beállítások módosítása