HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Romantikus nyáresték a BBC-vel / Klasszik' sorozatmustra vol. 2.

2011.07.15. 16:31 marge gunderson

A téma továbbra is a BBC kosztümös sorozatainak taglalása:

 

William Makepeace Thackeray: A hiúság vására (1998)

 

 

A 2004-es amerikai mozifilm hívta fel újra a figyelmet a BBC verziójára. A saját klasszikusaikat megértéssel kezelő angolok megint jobbak voltak. Thackeray monumentális regénye rövid mozivá csonkítva nem más, mint egy közepesen izgalmas mese egy törtető nőről, akinek nem jönnek be a dolgai, és ettől egyre hitványabb lesz, aztán a végén mégsem. A sorozat ezzel szemben hűen visszaadja a történet komplexitását, árnyaltabb képet kapunk Becky Sharpe-ról, megértjük, mit és miért tesz úgy, ahogy. A Hiúság vására egyértelműen a főszereplőnőn áll, vagy bukik. A BBC sorozatban tökéletes Becky Sharpe-ot láthatunk Natasha Little személyében.

 

 

 

 

 

 

George Eliot: Middlemarch (1994)

 

 

 

Eliottal kezdünk eltávolodni a romantika világából a realitás felé. Erőteljes és öntudatos nőalakjai, filozófiai fejtegetései nem kedveznek a Lizzy/ Darcy kettőst etalonnak tartó rajongóknak, de a BBC azért mindent megtett a siker érdekében.

A legangolabb angol regény (jellemzően egy férfinéven író nő tollából) a viktoriánus kor páratlanul gazdag leírását tartalmazza. A terjedelmes családtörténet filmváltozata is hasonlóan grandiózus. A romatikus pár, Rufus Sewell és Juliet Aubrey mellett egy sereg nagyszerű angol színész játszik a sorozatban, melynek népszerűsége ugyan nem verdeste az egeket, de szakmai elismerést jócskán kapott.

 

 

 

 

 

George Eliot: Daniel Deronda (2002)

 


 

Közvetlenül a Middlemarch után írta meg vihart kavaró cionista regényét az egyébként protestáns, később hitét megtagadó Eliot. A londoni zsidó közösséget bemutató mű főszereplője az angyalian jó árva fiú. Daniel Deronda ismeretlen gyökereit keresi, végül szerelmi csalódások és kalandok után minden kérdésére megtalálja a választ. A főszerepre az örök szépfiú Hugh Dancy telitalálat volt, igazán bájos párost alkotnak Romola Garaival. Kettejük rózsás, csinos pofija mellett még élesebben mutatkozik meg az ellentét az angol és a misztikusra vett zsidó kultúra között.

 

 

 

 

Anthony Trollope: Így élünk most (2001)

 

 

A viktoriánus kor legtermékenyebb és legnépszerűbb írója nálunk viszonylag ismeretlen, pedig életműve nagyságrendileg Balzachoz vagy Jókaihoz mérhető. Ebben a regényében egy kétes származású, de dúsgazdag üzletember, Augustus Melmotte, és rajta keresztül a képmutató angol társadalom képét rajzolja meg. Amikor az ismeretlen pénzember feltűnik Londonban, minden sznobizmusuk ellenére azonnal befogadják a legjobb körök. Az apák egy jó befektetés reményében keresik a felkapaszkodott társaságát, az anyák Miss Melmotte-ot szeretnék megfogni fiaiknak.

A szereposztás legalább olyan izgalmas, mint a történet. A belga detektív szerepéből kilépve David Suchet nyújt nagy alakítást a főszerepben, de Miranda Otto, Matthew MacFadyen vagy az üveggolyó szemű Cillian Murphy is kitesz magáért.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv könyv marge betű trubadurlada

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr704579120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása