HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Tüskevár (1967)

2009.05.27. 10:08 toszi

Arra pontosan már nem is emlékszem mikor láttam először minden idők egyik legjobb ifjúsági televíziós műsorát (talán 10-12 éves voltam?) arra viszont egészen pontosan, hogy utoljára tegnap este.
Hovatovább...nem telt el az elmúlt 10 év szerintem "Tüskevár" nézés/olvasás nélkül és hogy ezzel nem vagyok egyedül, kis színes, hogy a film alapjául szolgáló Fekete István regény egyike volt Magyarország 12 legnépszerűbb könyvének a 2005-ös „A Nagy Könyv” szavazáson.


A kimondottan nevelő célzatú, közismert történet szerint Ladó Gyula Lajos alias "Tutajos" értelmiségi szülők álmodozó, nyámnyila gyermeke,  a nyári szünetet a Kis-Balatonnál tölti "alkalmi pótapjával" Matula "Gergő" bácsival, a nádi világ szűkszavú, bölcsével. A városi életből kiszabadult Tutajos először valamiféle romantikus-kalandregény helyszínének képzeli el a balatoni lápot, és hiszi, hogy saját maga is eleget tud az ottani életről. Túróst! Nád összevágja, nap megégeti, hogy aztán saját kárán és persze Matula vigyázó tekintete mellett tapasztalja meg a lápi élet sava borsát.


A nyár előre haladtával csatlakozik a 2 fős társasághoz Tutajos legjobb barátja Pondoray Béla "Bütyök"...akit már Tutajos igazít el ebben a vadregényes világában, s immáron közösen fedezik fel a Tüskevárat. Gergő bácsi, aki úgy ismeri a nádak, sások, tocsogók és tavak vadregényes vidékét, mint a tenyerét, szárnya alá veszi a városi gyerekeket, és kijáratja velük a természet és valóság nehéz, de sok örömet, igaz élményt tartogató nyári iskoláját.


A nagyszerűen megírt történet Fejér Tamás (Tenkes Kapitány, Az öreg bánya titka, Utánam srácok) rendezte, 1967-es filmváltozata a zseniális színészi alakításokkal - Kiss Manyi (Náncsi néni), Bánhidi László (az örök és egyetlen Matula), Zenthe Ferenc (István bácsi), és persze a két gyerek-főszereplő Seregi Zoltán mint Tutajos és Barabás Tibor Bütyök szerepében - megismételhetetlen remekműve a magyar televíziózás történetének.


Írnám, hogy néha nem árt , ha valaki leporolja a régi jó magyar produkciókat, de a Tüskeváron nincs mit leporolni. Évente egyszer az MTV biztos leadja, on-line az mtv.hu n teljes egészében megtekinthető, aki pedig polcán szeretné tudni az már 990-ért DVD is változatban beszerezheti.

Van-e titok?

Naná, hogy van, hisz melyik iskolás ne szeretne egyszer belecsöppenni egy egész nyarat átölelő kalandba? Ki ne próbálna meg  óriás" harcsával kűzdeni? Felfedezni a vadregényes tüskevárat? Puskával kányára célozni?


Sajnálni csak egyet lehet : hogy a folytatásból (Téli berek) már nem készült filmváltozat.

8 komment

Címkék: dvd tüskevár kino toszi trubadurlada

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr724578650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_11533 2009.05.28. 08:22:53

Az utolsó mondathoz fúzöm lakonikusan: Készítsenek! Hát nem egyszerű? Adva egy remek lehetőség, amivel csak élni kellene. Éljenek vele, akik ehhez értenek!

Beau · http://beau.hu 2009.05.28. 08:46:11

A jelenlegi filmes gárdából, ha lehet inkább senki.. képtelen lennék megnézni egy "modern és trendi, korunkhoz igazított" verziót.. Ezek a könyvek remekek, ha nem jót akkor semmit.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.05.28. 10:11:52

Én se arra gondoltam, hogy rossz film készüljön. Ha rossz a gárda, csinálja másik, amelyik jó. Nekem tetszett pl. A Pál utcai fiúk. Jó gárda volt.

Ismeretlen_53952 2009.05.28. 10:27:21

én kérek elnézést: http://www.youtube.com/watch?v=sgCOxW4bcOg

Ismeretlen_120586 2009.05.28. 11:31:07

Hmm... megnéztem, amit toszi belinkelt ide. Hát nem is tudom. Azért a régi filmnek sokkal jobb hangulata van már eleve. Lehet, hogy csak a fekete-fehér kép miatt, meg a régebbi kor miatt. Megnézném az egész filmet, de egyelőre Bánhidi Laci bácsi, mint Matula a csúcs, és az is marad sokáig!

Mari 2009.05.29. 10:30:57

Emlékszem, Bütyök hangjától kirázott a hideg. Élő gyerek így nem beszélhet! Akkor sem, ha mutál vagy mi. Ez az új verzió meg olyan, mintha egy gimi drámapedagógia foglalkozását nézném.

cornell 2009.05.29. 12:54:36

Bütyök droid volt

Saffi 2012.04.04. 17:38:56

Igen, olvasd el a 3. képen, Bütyök = Barabás Tibor (Petrik József hangja)
süti beállítások módosítása