HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

London calling

2007.12.10. 22:00 rolo tomasi

Eastern Promises

r: David Cronenberg

sz: Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel, Armin Mueller Stahl

A kanadai maestro darabjai  mindig különleges fogásnak ígérkeznek, ebben az esetben sem volt ez másként. Kiváltságosoknak járó színészgárda állt a veterán direktor rendelkezésére a Londonban székelő  ruszki maffiatörténet forgatásakor, amit a hasonló témájú Gyönyörű mocsokságok c. kitűnő film írógárdája jegyez.

A rovartanokban is jártas naturalista Cronenberg (A légy, Mr Butterfly, Meztelen ebéd, A pók) már  legutóbbi filmjénél új húrokon pengetett, hisz Az erőszakos múlt egy art-comic-ból készült véres testvérdráma volt gengszterekkel, bérgyilkosokkal, elrugaszkodott tücsök és bogár metafórák nélkül. A meggyőző eredményű váltás után új filmjével is az alvilág berkeibe kalauzol minket, sőt a főszereplőt sem cserélte újra. (Viggo Mortensen)

A történetben egy szerencsétlen sorsú  prostituált naplója köré csoportosulnak az események aki a szülőszobán bekövetkező haláláig részletesen lejegyezte az őt kínzó  Vory v Zakone bűnszervezet nagyágyúinak borzalmas tetteit. Anna (Naomi Watts)  az orosz származású szülésznő zaklatottságában nyomozni kezd és tudtán kívül rögtön a felelősök környékén találja magát. A vendéglős álcája mögé búvó lelketlen szörnyeteg (Armin Mueller Stahl) és díszpinty fiacskája Kiril (Vincent Cassel) hamar rádöbben hogy a gyanútlan Anna milyen fenyegetést jelent. Az események el is sodornák a naiv nővérkét, ám Nikolai (Viggo Mortensen) - a vallási tetoválásokkal hierarchizált, bandaháború előtt álló orosz jakuzahorda lelketlen gépezetének sofőr és hóhér üdvöskéje- talán nem olyan nagy gennyláda mint aminek elsőre látszik....

A szokványosnak is mondható sztorit persze nem a hétköznapi tálalásban kapjuk, Cronenberg zord szűrőjén át London szürkébb háttér mint valaha és az  erőszak és a testiség nyers ábrázolásmódja néhol olyan hatásfokú mintha papírlappal vágnának a szemhéjunkba. A háttérben húzódó drámai konfliktusok árnyalt fokozása, a karakterek valószínűtlen egymáshoz viszonyulása több dimenziós filmes élményt nyújtanak. A fiktív cselekménysor környezetének ábrázolásakor olyan nyílt sebekben vájkálnak az alkotók  mint a nyugatra érkező bevándorlók  kiszolgáltatott élethelyzete a modern társadalom perifériáján mozgó kirekesztett rétegek esélytelensége. A moralizálás persze nem szócsővel történik , a cél nem a Nobel-békedíj és alapjában véve az Eastern Promises különösebb meglepetések nélkül köti le az embert, de a történet szálainak kibontása közben finoman elsutyorogja gondolatait a rabszolgatartás 21. századi formájáról.

Aztán felróhatnánk a készítőknek,hogy ideje lenne azzal a nyugati filmes hagyománnyal szakítani,hogy aki Kelet-Európából jön az vagy alkoholista mészáros vagy kurva, de tekintve az ez esetben vizsgált szubkultúrát nem  zavaró a sztereotípia. A papírforma a színészek esetében is beigazolódik, Viggo Mortensen mosolyt fakasztó akcentusa és halvérű játéka  remekül párosul a Vincent Cassel  által formált szőrősbunkó trónörökös ideggyenge  kirohanásaihoz. Armin Mueller Stahl sokadjára bizonyítja, hogy olyat tud amit kevesen a szakmában,maszkok és sebhelyek nélkül is félelmetes, alakítása az utolsó mozdulatig tökéletesen hiteles . Anna  szerepe ugyan komoly kihívást nem jelent, de Naomi Watts továbbra is hibátlan jégkirálynő. Abban teljesen biztos vagyok, hogy az Eastern Promises hasonlóan a History of Violence-hez megosztja majd a mozirajongókat, és akár a hollywood-i mainstreamhez való szocializálódás vádja is érheti a rendezőt az ortodox Cronenberg táborból. Nem kéne!

A 60-as éveiben is fiatalos leleménnyel kísérletező, provokatőr filmes újfent  kirázott az ingujjából egy fantasztikus mozit,  melynek minden jelenetét zseniálisan lengi át a Cronenberg univerzum atmoszférája.

Ajánló: ITT

Interjúk: ITT

6 komment

Címkék: kritika mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr654578299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pi 2007.12.11. 14:59:25

ebben leng aragorn fütyköse?

rolo 2007.12.11. 21:45:08

többek közt az is

Ismeretlen_56007 2007.12.12. 07:41:44

nálunk már vetítik?

rolo 2007.12.12. 08:05:29

nem,talán február:(

Ismeretlen_76970 2007.12.12. 08:17:19

IMDb-n fent vannak a tetkók jelentései. Hát nem semmi...

Ismeretlen_46562 2007.12.12. 17:02:46

remek film, Cronenberg egyre jobb és jobb. lenyűgöző rendező, és ezúttal is tökéletes "beszélő eszközöket" talált egy remek filmhez. kíváncsi vagyok mivel múlja majd felül ezt is.
süti beállítások módosítása