HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

"A nevem Hercule Poirot, és valószínűleg én vagyok a világ legnagyobb detektívje."

2007.11.20. 21:57 toszi

David Suchet-Balázs Péter, Hugh Fraser-Szacsvay László, Philip Jackson-Ujlaki Dénes, Pauline Moran-Kútvölgyi Erzsébet. Az ismerős nevek a még ismerősebb „Agatha Christie: Poirot” című televíziós produkciót fémjelzik immáron 18 éve, hiszen az 1989-es első vetítés óta a „penge-eszű” nyomozó esetei immáron elérték a 12. szériát. Számszerűsítve: 36db 52 perc epizód, valamint 21db 103 perces rész.

 

Az 1989-es esztendő nem csak arról marad híres, hogy idehaza eltörölték a gimnáziumi matematika érettségit, hanem arról is, hogy "A Clapham-i szakácsnő esetével" útjára indult egy mára már klasszikusnak mondható televíziós sorozat. A hivatásos Christie rajongók persze fanyalognak, hogy ezek a történetek csak olvasva jók, de aki már látott egyet is tudhatja: kiváló, jól megcsinált alkotásokról van szó, melyek a korábban már méltatott Sherlock Holmes történetek méltó testvérei egytől egyig. Érdekesség, hogy "Hercule Poirot" megalkotója, Agatha Christie önéletrajzában nem rejti véka alá az indíttatást: "a belga nyomozó (Poirot nem francia, belga) korai történetei a sherlock-i hagyományok szerint készültek: különc detektív (S. Holmes), katonaságot megjárt, néha kissé csetlő botló segítőtárs (Dr.Watson) és egy mindenre elszánt, néha fafejű nyomozó a Scotland Yard-ról (Lestrade felügyelő)". A történetek helyszínei ezúttal London mellett nem csak a vidéki Anglia, hanem egész Európa avagy Afrika. Időben, persze Holmes-ékhoz képest természetesen közelítünk a mához és az 1920-as, 30-as években találjuk magunkat, míg egyes epizódokban már a II. Világháború ad történelmi hátteret.

És hogy a lehengerlő sztorik mellett kiknek köszönhető a lassan 20 esztendős televíziós siker?

A detektív mindenre kapható, érzékeny lelkű asszisztensét alakító Pauline Moran (Miss Lemon) ugyan nem a világ legkeresettebb színművésze, de kiválóan formálja meg a titkárnők gyöngyét.

Japp főfelügyelő szerepét Philip Jackson hozza, akiben nagyszerűen vegyül a fafejű városi rendőr és az érző jóbarát. Zacskóból eszik fish&chips-et, hidegen issza a teát és folyvást a feleségére panaszkodik. Persze ha kitartó kopóként kell üldözni a "vadat" nincs kegyelem.

Hugh Fraser pedig a mindenkor hűséges jóbarátot Heasting kapitányt alakítja. Szolgált az I. Világháborúban, edzett sportember, fess szívtipró, mondhatni igaz playboy s mindenkor amolyan "fizikai kiegészítője" Poirotnak.

Végül, de nem utolsó sorban maga a nagy David Suchet aki Poirot-t alakíjat, nem is akárhogy. Igazi közhely, de nincs rá jobb fordulat, miszerint a hátán viszi a sorozatot. A pocakos, pingvintotyogású, borotvaéles elméjű detektívet mostanra Peter Ustinov mellet Sushet-vel illik azonosítani. Kis színes, hogy egyetlen alkalommal ugyan, de volt szerencséjük együtt játszani egy korábbi Poirot történetben, mikor is a kissé különc detektívet Ustinov mester, míg Japp felügyelőt Suchet alakította (Thirteen at Dinner). És persze már él a skatyuja: miszerint ha Sushet akkor Poirot, pedig a színész ennél azért többet is tud. Szinpadon játszik a Royal Shakespeare Company tagjakén s számos mozi és televíziós szerepben bizonyít a mai napig. Kiváló munkáját pedig 2002-ben az II. Erzsébet lovagi kereszttel ismeri el.

Ha valakinek pedig nem elég a tévében Suchet, akkor szerezze be a tavaly megjelent: "Agatha Christie: Murder on the Orient Express" címen piacra dobott PC-s játékot, mert abban is Ő adja a hangját a nyomozónak.

Apropó hangok. A szinkron nem hazudtolja meg a magyar hagyományokat. Balázs Péter és Szacsvai László kettőse zseniális, bár eredetiben sem élvezhetetlen.
Aki pedig anno elhalasztotta beszerezni a Színes Bulvárlapban (már megszűnt) ingyenesen kiadott VCD részeket annak a folyamatosan megjelenő dvd változatot ajánlanám, most épp díszdobozban. Aki meg nem ebbe fektetné a pénzét az simán csak nézze meg az M1-en december 1-én a Zátonyok közt című epizódot.

Kihagyni vétek.

5 komment

Címkék: dvd teve toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr144578287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolo tomasi 2007.11.21. 12:58:06

Az 1974es Sydney Lumet rendezte Orient expressz mozit 990-ért lehet levadászni,egy raklap sztárszínésszel amiben Albert Finney baromi jó Poirot. http://www.xpress.hu/dvd/film.asp?FILMAZ=2316&VID=066-60342353-11102469889790771

Mari 2007.11.21. 13:10:59

Nekünk is nagy kedvencünk a sorozat. Most, hogy megint megy, szimultán nézzük és olvassuk . Az Orient Expressz egy zseniális film, engem egyedül A.Finney zavar .Sajnos nekem nagyon nem jön be az ő játéka...Valószínűleg pont David Suchet miatt,mert ő viszont tökéletes.Mi Miss Marple-t is szeretjük ,habár őt is csak J.Hicksonnal. Nemrég leadtak egy sorozatot G.McEwan -nel, nahát ő katasztrófa. A Bertram Hotel a kedvencem :))) Nagggyon angol! Talán ez az egyetlen, ami könyvben jobb-de amúgy a sorozat szerintem visszaadja a könyveket.

Mari 2007.11.21. 13:15:18

Vajon Balázs Péter a bajusz miatt kaphatta meg a szinkront? Emlékszem , Hastings nevét néhány részen át makacsul "hásztingsz"-nak ejtette, amíg végül csak elhitte valakinek,hogy nem úgy van az:))

rolo tomasi 2007.11.21. 19:24:58

Sajna én a sorozatból kb 1 részt láttam,van mit pótolni. Én Derrick fan vagyok.Illetve Harry Klein fan!Gálvölgyi borzongatóan tudja mondani:Stefan,hozzom a kocsit!

Ismeretlen_53952 2008.11.03. 09:52:55

Most olvastam a www.sorozatjunkie.hu n : Az ITV elkötelezte magát 8 Agatha Christie-film elkészítése mellett, többek közt a Gyilkosság az Orient expresszen is kap egy remake-et. 4 film Poirot-s lesz David Suchet-vel, míg 4 Miss Marple-ös Julia McKenzie-vel. Hipp hipp hurrá!!!
süti beállítások módosítása