HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

"Többször földön dögönyözött nő"

2007.06.08. 15:12 rolo tomasi

Rendező: Sydney Lumet
 
A fenti alapmű 1975-ben készült,abban az időben amikor Hollywoodban képesek voltak zsinórban gyártani komoly, fajsúlyos remekműveket és az amerikai filmgyártás különleges időszakát élte.
A vietnami fiaskó utáni letargikus állapotba került amerikai társadalom önvizsgálatot tartott és a filmesek igazi pszichiátriai kezelésben részesítették az embereket.
Ekkoriban a közönség képessé vált realista,happy-end és cukormáz nélküli alkotások fogyasztására is. Ki nem beszélt társadalmi problémák, tabu témakörökkel foglakozó filmek árasztották el a mozit. Egy igazi mozirajongó számára a 70-es évek amerikai filmjei igazi Kánaánt jelentenek a mai napig minden téren.
Óriási rendezők, kivételes színészek  virágkora volt ez.
A 2 hete Dvd-én  megjelent Kánikulai délután egy igazi mestermű. 3 éve ígérték megjelentetését,végre itt van.
Egy 1972-es igen abszurd bankrablás igaz történetét jelenítik meg az alkotók sajátosan ironikus,drámai néhol pedig kifejezetten vicces stílusban.
Al Pacino (legjobb alakítása) játssza Sonny-t aki cimborája (John Cazale óriási!) segítségével egy amatőr rablást próbál kivitelezni egy bankfiókban,azonban a dolgok kicsúsznak kezéből így 10 perc alatt az amerikai média középpontjában találják magukat,és vérszomjas túszejtőknek bizonyulnak tv nézők szemében.
Sok hasonló mozit láttunk már (főleg később)  azonban a Sidney Lumet mester ütőeret talált filmjével. Több részlete a filmnek rendesen orrba kormányozta a publikumot.
Nem volt szokás beszélni például nővé operálásról(Al Pacino motivációja meleg szeretőjének műtéti kasztrálása) illetve az akkoriban gyakori hatósági túlkapásokról,lásd leghíresebb jelenetben Sonny maga mellé állítja az utcanépét amikor is
a bank előtt teli torokból ordítja ATTICA! ATTICA!.( a híres börtönlázadáskor a rendőrök lekaszálták a túszokat is igazi amway módon.)
A sztori végkifejletéig a maga drámai tempójában ketyeg, nincsenek robbanások és székbeszorító üldözések, inkább a színészi alakítások és a dialógusok tartják végig a feszültséget a nézőben.
John Cazale (Sal) alakítása a visszafogott rablótárs szerepében egyszerűen zseniális.
A tragikus sorsú színész (Al Pacino gyerekkori barátja) 1978 ban csontrákban elhunyt de rövid pályafutása során egyedülálló karakterszínésszé vált olyan filmekben mint a Keresztapa I-II (Fredo,filmtörténeti alakítás), vagy a Szarvasvadász aminek forgatásán már halálos beteg volt. Egyébként a Szarvasvadászból ki is akarta rúgni a stúdió betegsége miatt, de jegyese és színésztársa Meryl Streep megfenyegette a fejeseket, hogy akkor ő is lelécel.
A rendező hihetetlen szériában volt, futószalagon készítette a lenyűgöző alapmozikat.
Őszinte, kőkemény remekművek születtek amiknek ízük és szaguk volt.
Sajnos ez az időszak már nem igen tér vissza és Hollywood jelenkorában már ott tart, hogy Catherine-Zeta Jones-ok és Tom Cruise-ok rohangálnak Oscarokért, jelentéktelen  wannabe polyácák filmművésznek tartják magukat.
Ja és  nem öreguras visszaüzengetés ez részemről,hiszen 74-es évjáratként én is a nyolcvanas évek alámondásos akciófilmjein ragadtam le a képernyő előtt.
 


Best Of 70-es (
nem sorrend,csak a korszak pár képviselője...a címekre kattintva: részlet, trailer)
No Comment

 
You talkin'to me??

 
Lázadás a kereskedelmi tv-és posvány ellen,Peter Finch agydurrantó alakításával élő adásban




 
Watergate nyomozás két újságíró történetén keresztül,l Robert Redford és Dustin Hoffmann brillirozása

 
J.Nicholson a diliházban ,a filmtörténet leggonoszabb női karakterével

 
A zsarufilmek legnagyobbja,rendőri korrupcióval a terítéken

 
Annie Hall-W.Allen
A történelem egyik legnagyobb mozija

 



Nagyon vicces,remek Gene Wilder-rel

 
Minden horrorfilmek atyja,kidőltek a nézők a mozikban 73-on nyarán

 
Burt Reynolds és Jon Voight kenutúrája átcsap az időszak legkeményebb filmjébe

 









Brando kiégett sármőr szerepben!Alap!

 
Scifi alapvetés,borzongatás 79-ben!!

 
A kémfilmek nagyszerű darabja
 
Színészzsenik a vietnámi veterán drámában

2 komment

Címkék: kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr1695058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobo 2007.06.09. 13:26:09

Nekem az tetszik legjobban az ilyen régi zsarus filmekben, hogy valószínűleg a nyersanyag minősége miatt is, átjön az az igazi new yorki mocsok. Az egyik kedvencem, ami nincs rajta az egyébként nagyon kúl listán, az a Pánik a Tű-parkban, Pacsinó Alfonz első főszerepe 71-ből (asszem). Na az a film beszarás.
L.

rolo tomasi 2007.06.10. 10:28:35

Az nekem kimaradt.Steve McQueen Bullit-ja még kötelező zsarumozi ebből az időszakból.És Clint"Dirty Harry Eastwood".
süti beállítások módosítása