HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Mesél az erdő / Hanna - Gyilkos természet

2011.07.25. 14:14 rolo tomasi

Joe Wright a brit széppróza hivatalos blocbuster felelőse (Vágy és vezeklés, Büszkeség és balítélet) ezúttal csavart egyet habitusán, és CIA-és gyilokthriller-t forgatott, igen sajátos koncepcióban.

 


 

A mese Hannáról (Saoirse Ronan),a szőke kislányról szól ,akit apuci (Eric Bana) nevelget valahol  a tundrák mélyén,a civilizációtól távol , a  társadalomból kiiratkozva,naturális körülmények között.

A szöszi tinédzser módszeres kiképzése születése óta a tart, tananyaga: a gyilkolás és a túlélés művészete. A rendező eleinte sok kérdést nyitva hagy,annyit tudunk,hogy Hanna készen áll,benyom egy piros gombot és jönnek az gonoszok,hogy levadásszák az eddig remetelétben rejtőző csonka családot.Hőseink kétfelé szaladnak,hogy a terv szerint, egy Gilliam filmbe illő, mesebeli házikóban találkozzanak Berlinben, s míg Hanna elsőre üldözői karjába sétál,addig apuci átússza a tengert..Zavaros,mi?!

 


 

Nos, a Hanna című alkotás profi módon kelt kételyt,és hoz zavarba,ez a célja és küldetése. A bizarr, metaforikus látványvilága ,futurisztikus filmzenéje tudatosan feszíti szét a műfaj határait,egy mesevilágba bújtatott sablon thriller tárul elénk,egyedi és izgalmas módon.

A fokozatosan kibontott történetet stabil keret tartja össze,melyet a rendkívül hatásos „szarvasvadászatos”nyitójelenet és  „embervadászatos” záróképek szegélyeznek.

Az akciójelenetek is megfelelnek a piaci sztenderdnek,néhol túl is mutatnak azon,és ha a karakterek kifejtése itt-ott dadog is egy kicsit (Marissa-Cate Blanchett sajnos különösen papírmasé),ezzel sem lehet nagy bajunk.

 


 

A film ugyanakkor súlyos tartalmi hibáktól is hemzseg,melyek fölött a szépséges beállításokban elvesző direktor könnyedén átsiklik,a jók és rosszak versenyfutása olykor csúfos vakvágányra terelődik,nem világos ki –mit – miért tesz,és az egész vállalkozás öncélúvá válik. A motivációs zűrzavart a Leon, a profi kellemesen ismerős zamata sem oldja fel, tartalom híján a külcsín kevésnek bizonyul.

A Hanna víziók és remek ötletek összességéből született,de sajnos hiába a remek  -50% -ra lefojtott-  színészcsapat,a Chemical Brothers pazar zenei aláfestése ,és az intellektuális megközelítés,a meghökkentő koncepciótól egy akció-thriller nem lesz még ellenállhatatlan alkotás.


 

A Hanna a fabuláris elemek miatt emlékezetes és szerethető darab,de igazából marad egy jól előkészített,csúnyán kihagyott ziccer.

 Interjúk

Hazai bemutató: 2011 június 23.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika film mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr534579125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása