HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

2010 legjobb filmjei

2011.01.04. 11:06 rolo tomasi

Hagyományos évösszegző listáink következnek, kezdjük ez alkalommal a 2010-es filmes termés legerősebb darabjainak lajstromba vételével.


Animal Kingdom (David Michód)



 

Valami lehet a levegőben a kenguruk földjén,ugyanis az ausztrál kortárs film mostanság két kézzel szórja ránk a kezdő menőket. Még fel sem ocsúdtunk John Hillcoat (Az ajánlat,Az út) feltűnéséből, már itt az újabb feltörekvő csillag.

Michód elemi erejű filmet készített egy borzongató családról, ahol a bűnözés iránti hajlam anyatejjel került a szervezetekbe. A külvárosi bandába vérségi ágon bekeveredő Josh csak egy kezdő dingó a sakálcsordában, úgy tűnik csak idő kérdése ,hogy felzabálják a kedves rokonok...De a veszély mindenkire leselkedik. A film lelkét az a félelem és rettegés adja ,mely ennek az állatkertnek az összes vadját átitatja, vérükbe nemzedéknyi bűn és deviancia sűrűsödött.


 

A gyilok igazi motivációja a belsőjüket rágó remegés, félelem a kótertől, a nyomukban loholó fineszes zsarutól (Guy Pearce), a tápláléklánc tetején vicsorgó rangidős bátyótól.

Lenyűgöző alakítások sora, a kitűnő Ben Mendelsohn (Pope) és Jacki Weaver (Janine nagyi) gonoszkodásaitól lépten-nyomon megfagy a levegő.

Csípőből kultmozi!



 

Itthon majd valamikor!


Black Swan / Fekete hattyú (Darren Aronofsky)




 

 

A modern balett világának kíméletlen díszletei közé helyezett hibátlan vonalvezetésű thriller, mely kézenfogva jár a direktor pankrátoros drámájával.

Elsőre merész vegyítésnek tűnhet, de az élvonalbéli balerínák szerepharca tényleg horror-téma.

Nem vitás, hogy Aronofsky zseniális szereposztó, Natalie Portman élete alakításával ezennel a legmagasabb polcra került, de az egész gárda remekel.

Pszichiátria tanulmánynak is beillő darab, melynek filmes technikája is szemet gyönyörködtető, ráadásul mindez Csajkovszkij lenyűgöző zenéjére.

A film utolsó jelenetében tökéletes a metamorfózis, ilyen szintű azonosulást ritkán látni a mozivásznon. Bravo, Ms. Portman!

Mestermű!

Itthon februárban!

 

Viharsziget / Shutter Island (Martin Scorsese)


 

Valahogy rá kéne venni a maestro-t, hogy többször nyúlkáljon a pszicho-thriller felé, hiszen  ha Scorcese rettegtetni kívánja  az adófizetőket, olyan velőtrázó dolgok születnek belőle mint a Viharsziget.

Az alapanyag hibátlan (Lehane könyve zseniális), a film pedig a torkánál ragadja meg a történet lényegét, az emberi psziché mindennél sötétebb rejtelmeit, mely a zord sziget legmocskosabb titkainál is elborzasztóbbak.

Leonardo Di Caprio eddigi  legjobb alakítását csodás epizodisták dúcolják alá, minden együtt van az év legnívósabb szaratásához.


Kecskebűvölők / The Men Who Stare at Goats  (Grant Heslov)

 


 

Ez a nagyszerű szatíra már a címével megvett, többszöri megtekintés után sem tudok mást mondani, mint anno : Az év vígjátéka! (kritika)


Ha/ver / Kick Ass (Matthew Vaughn)



 

A szánalmasra sikeredett magyar cím sem riaszthat el senkit eme briliáns akció-vígjáték megtekintésétől, a Kick Ass az év egyik kellemes meglepetése volt.

A zsánerfilmeket ügyesen elkerülő, saját ösvényét telitalppal taposó brit rendező, a teljes - émelyítő és minőségileg széles skálán mozgó - képregényfilm mezőnyt előzi be jobbról , meglehetősen szokatlan, ám örvendetes módon.



 

Fergeteges akciók, golyóálló tini hősök, lábcsapkodós poénkodás mely aztán  kiszámíthatatlanul csap át kőkemény brutalitásba.

Kétarcú mozi, műfajteremtő húzásokkal.



2 komment

Címkék: kritika mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr324579016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

max cherry 2011.01.15. 09:19:56

Winter's bone. Ezt meg már három éve várom: http://www.youtube.com/watch?v=WXRYA1dxP_0

rolo 2011.01.15. 09:31:05

Én is. A Winter's Bone sajnos eddig kimaradt,hétvégén rámegyek...
süti beállítások módosítása