HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Milliárdosok klubja / The Social Network-A közösségi háló

2010.11.22. 14:54 rolo tomasi

A Social Network c. film Mark Zuckerberg igaz története,egy kvisszenciális amerikai fabula,középpontban a semmiből az égig emelkedő ifjúval,mert ugyebár arrafelé csak egy ötlet kell, és ömlik a lé. Aztabetyár'mindenit!!

 

 

A gizda harvardi  egyetemista  barátnőjével való dühödt szakítása közepette beindít egy nőalázó online játékot, mely tulajdonképpen a Facebook csírájának bizonyul.

Az ártatlan poénkodásból világméretű tömegkommunikációs forradalom,a papírpöcsű Zuckerberg-ből (Jesse Eisenberg) pedig az internet első számú innovátora válik,egy igazi IT-s Che Guevera.

Ám mint minden világszenzáció, a Facebook is vonszolja magával a szennyesét, és ha a teljes igazságot úgysem tudhatjuk meg - nem is nagyon érdekel -, az mégis valószínű ,hogy a filmben megénekelt tulajdonos- és ötlettársak kiszorítása így-vagy úgy megtörténhetett. Ez a darab alapjaiban ezekről a csatározásokról szól, meg arról,  hogyan változik meg bárki egy valag pénz, és a hírnév hatására. Nem túl eredeti, igaz?

Fincher mégis teszi a dolgát, ízlésesen vezényel , a színészvezetése remek, Sorkin forgatókönyve kifogástalan, a párbeszédek csak úgy csobognak a fiatal yuppie-k szájából.

Jesse Eisenberg adottságainál fogva ideális főhős, gyors, kreatív, esetenként színpadias és kellően irritáló. A film legjobb pillanatit mégis Andrew Garfield  szállítja (már a Boy A-ben feltűnt), aki  Zuckerberg legjobb barátját és üzlettársát, Eduardo Saverin-t játsza . Justin Timberlake tényleg nem rossz, de miért dobjunk hátast, amikor egy milliárdos ficsúr milliárdos ficsúrt alakít. Trent Reznor finomított  gyárzenéje pontosan idomul a pillantra sem lassuló  történetvezetéshez, a NIN  frontembere egy alibi bérművésznél utcahosszal jobb választásnak bizonyul.

 

 

Tulajdonképpen a The Social Network filmes kellékei hibátlanok, jól is szórakoznánk,ha az egész nem lenne végtelenül érdektelen és üres. Kábít minket mindenfajta menő arccal ( Sean Parker-Napster feltaláló; Winklevoss ikrek) akiknek jó lenne a bőrében lenni, látszólag bazi fontos és utánozhatatlan dolgot látunk, de a film végül pár óra alatt nyom nélkül felszívódik szervezetünkben.

A Facebook persze nagyon szép és jó dolog, az emberi kommunikáció legfontosabb csatornájának jelenleg legnépszerűbb eszköze, de mégis múlandó dolog . Nem a C-vitamin,az elektromos autó,vagy a rák ellenszere.

Majd kimegy a divatból, és akkor lesz igazán felesleges ez a film.





Hazai bemutató: 2010 11.11

4 komment

Címkék: kritika film mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr974578992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_88369 2010.11.23. 13:25:24

ezt megosztom a facebookon:D

lobo 2010.11.23. 18:28:47

rolókám, te fent sem vagy a fácsén, nem tudhatod, hogy ez nem pusztán egy kommunikációs eszköz, ez egy életstílus :)

rolo 2010.11.24. 15:39:36

Értem és érzem mekkora dolog, a net feltétlen híve vagyok,de korainak érzem a filmet...Az is lehet,hogy idejét múlt az értékrendem.

hugi 2010.11.26. 12:54:06

egyetértek! idejétmúlt vagy bro!
süti beállítások módosítása