Azért valljuk be őszintén, a tökről a világnak ezen a felé nem feltétlenül a közelgő Halloween ünnep töklámpása jut az eszünkbe, sokkal inkább egy kiválóan elkészített főzelék, vagy egy kellemes, mákkal megtoldott rétes tölteléke.
Nekem például így ősz derekán, mi más is ugrana be elsőként, mint a sütőtök, ami ellentétben a főzőtökkel, melyből pl. a fentebb villantott főzelék készül, kimondottan őszi és/vagy téli csemege.
Beszerzése nem kíván olyan kifinomult hozzáértést mint a dinnyéé, elég egy röpke szemrevételezés a tök héjára és a kocsányára, amely ha ép és kemény máris fizethetjük is ki az árát, mely ilyentájt kilónként már 100 forint alatt van. Amire persze érdemes figyelni: minél keményebb a héja, annál tartósabb, ami persze nem azt jelenti, hogy érdemes bespájzolni tonnaszám, hiszen ha csak nem nagyipari mennyiségben dolgozzuk fel, akkor a heti(?)havi(?) adag a szeptembertől februárig tartó szezonban gyakorlatilag gond nélkül beszerezhető szuperfrissen is.
Tudomány: Sütőtök (Cucurbita maxima). Őshazája Dél- és Közép-Amerika. Magyarországon már több évszázada foglalkoznak termesztésével. Egyéves, egylaki, kölcsönösen termékenyülő növény. Gyökérzete a talaj felszínéhez közel helyezkedik el. 8-10 m, néha még hosszabb indákat nevelő, hosszabb tenyészidejű (160-170 nap) fajta. Szárának keresztmetszete hengeres.
Ami fajtáit illeti a legelterjedtebb a bordázott, narancsszínű héjjal rendelkező kerek sütőtök (ilyet például mi igen ritkán veszünk valamiért), valamint a sonka vagy tambura alakú, úgynevezett orange vagy kanadai tök. Utóbbiak felülete nem feltétlenül narancs színű, lehet szürkés vagy zöld színű is, így ezekkel sem nyúlunk mellé.
Felhasználás tekintetében az agyonfőzött, turmixolt változat igazi csecsemő csemege, annak felnőttesített változata tárkonnyal, tejszínnel valamint fokhagymás zsemlekockával turbózva kiváló leves. Nagyszerű rántva, leve egészséges mint a makk, lekvárként ugyan még nem kóstoltam, de rossz nem lehet.
A prímet persze szerintem a cikkekre szelt, magjától és szivacsos -hálószerű belsejétől megszabadított sütőben sült változat viszi. 180 fok, 40 perc.
A kicsordult cukortartalom fényesre karamellizálódik, felülete enyhén bebarnul, íze fanyarkás de mindenképpen édes.
Te szereted? Hogy eszed?