HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

The Great Pretender(s)-Zene a vásznon

2010.09.20. 15:20 rolo tomasi

A napokban szökkent szárba és vált hivatalossá a pár éve már köztudatba dobott szagos kis hírmorzsa, miszerint Sacha Baron Cohen játssza majd Freddie Mercury-t, a készülődő Queen moziban.Az extrém komédiáiról elhíresült Cohen (Borat,Brüno) jó választásnak tűnik,hiszen viszonylag kis polírozással „freddisíthető”,és mint tudjuk az idióták profin nyomják a  drámát is, sok  hasonló ,éles műfaji átalakulás volt lekövethető már a történelem során.

 

A Queen megalakulásától a 1985-ös Live Aid csúcspontig terjedő projekt a forgatókönyv készítés stádiumában tart éppen ,Peter Morgan avatott kézimunkája (A királynő,Frost/Nixon) megbízható alapanyagot sejtet. A Queen tagok már alá is firkantották a dalok használatát engedélyező papírost,tiszta a pálya, pereghet a film.

 

 

 

 

A zenészekkel ,zenekarokkal foglalkozó alkotások jellemzően nagy reflektorfényt kapnak, a siker atombiztos, a „műtárgyak” eleve adott rajongói rendszerint biztosítják a megfelelő jegybevételt.

Az olykor kellő bátorsággal megkomponált portréfilmek maradandó eredményt hoznak,a zenei világ hallhatatlan ikonjai többnyire a porból emelkednek az ég felé,így a dramaturgia alapból drámai, és a művészek életéről fátylat rántó mozikra amúgy is mindenki kíváncsi.

Az alábbiakban összehordtam tíz, számomra kedves,idevágó  darabot,az esetleges vitaindítás kedvéért ezúttal rangsorolva.

 

TOP 10 zenés életrajzi játékfilm:

10.Szénbányász lánya (Coal Miner’s Daughter) (1980)

Műtárgy: Loretta Lynn/Sissy Spacek R: Michael Apted

A 20 évesen 4 gyermekes anyaként pályakezdő country csillag ,Loretta Lynn életét feldolgozó moziban Tommy Lee Jones tündököl a díjakkal elhalmozott - mostanság méltatlanul keveset foglalkoztatott - Sissy Spacek oldalán.

A lentről kezdés alapesete,kissé szirupos,de színvonalas portré.

 

9.Tina (What’s Love Got to Do with It) (1993)

Műtárgy: Tina Turner/Angela Bassett R: Brian Gibson

Tina Turner küzdelmes,verésekkel és megaláztatásokkal tarkított életútja a kezdetektől Ike (Laurence Fishburne) leválásáig.Angela Bassett nagy kiugrása lehetett volna a film,ám a későbbiekben nem jöttek ennyire testreszabott szerepek.

Erős iparos munka,remek dalbetétekkel.



8. Bird – Charlie Parker élete (Bird) (1988)

Műtárgy: Charlie Parker/Forest Whitaker R: Clint Eastwood

 

 

Estwood főhajtásában az ifjú Forest Whitaker remekel. Charlie Parker tragikus életének remek feldolgozása, 24 karátos „feka” drogdrámával nyakonöntve.

 

7. Piaf (La Môme) (2007)

Műtárgy: Edith Piaf/Marion Cotillard R: Olivier Dahan

 Marion Cotillard show,a francia színésznő emlékezetes alakítása a gall nemzeti kincsről,a zenész filmek összes kellékével (prostitúció,kox,szegénység,alkohol) feldíszített mozi.

 

6.Ray (2004)

Műtárgy: Ray Charles/Jamie Foxx R: Taylor Hackford

A többnyire vicceskedő Foxx élete szerepét kapta Taylor Hackford rendezőtől Ray Charles hányatott életének megfilmesítése kapcsán. Színes korrajz, az” african-american” lét válogatott gyötrelmeivel, az 50-60-as évek fehér Amerikájának árnyoldalainak felvillantásával.

 

5. I’m Not There – Bob Dylan életei (I’m Not There) (2007)

Műtárgy: Bob Dylan/Cate Blanchett,Richard Gere,Christian Bale,Heath Ledger,Marcus Carl Franklin,Ben Whishaw R:Todd Hayes

A kreativitást és komoly háttérismeretet igénylő, szabályokat nem ismerő filmes vállalkozásban Dylan életének állomásait,és a főhőst - a  speciális koncepció részeként- több színész rotálásával jeleníti meg Hayes. Egyedülálló alkotás ,egy egyedülálló zenész megénekléséhez, ezt a filmet érezni kell,nem érteni.

 

4.Sid és Nancy (Sid and Nancy) (1986)

Műtárgy: Sid Vicious R: Alex Cox

 

A Sex Pistols gitárosának története -  az egykoron zseniális  - Gary Oldman-nal a főszerepben. A Sid és Nancy a punk műfaj talán egyetlen nívós filmes darabja, kultstátusza bemutatásától biztosított.

 

3.The Doors (1991)
R: Oliver Stone
F: Val Kilmer, Meg Ryan, Kyle MacLachlan

Oliver Stone lázas  rajongással és szenvedéllyel készített,imádott és gyűlölt filmje tulajdonképpen Jim Morrison mozgóképes emlékműve. Alámerülés a  60-70-es évek amerikai művészvilágának rejtett bugyraiba ,egy megosztó, ám vitathatatlanul tehetséges zenész életének,álmainak,vízióinak bemutatásán keresztül.  Val Kilmer pedig  maga Morrison,a metamorfózis ijesztően hibátlan. 


 

2.A nyughatatlan (Walk the Line) (2005)

Műtárgy: Johnny Cash és June Carter/ Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon
R: James Mangold


Mangold váratlan és meglepően erős filmje a country istenség, Johnny Cash életrajzából készült. J.Phoenix és R. Witherspoon átütő alakításainak köszönhetően ez a film rendkívül életszerű,valóságosnak ható darab,mely  kendőzetlenül mutatja be egy rendkívüli hatású zenész,ugyanakkor egy esendő ember életét.

A country-t erősen rühellők se kerüljék a filmet, Cash műfaján túlnyúló,megkerülhetelen figura.

 

1.Control (2007)

Műtárgy: Ian Curtis (Joy Division)/Sam Riley
R: Anton Corbijn


A Joy Division zseniális frontemberének emléket állító film mindent tud amit egy zenés életrajzi film nyújtani tud,és mindent megmutat amit Ian Curtis univerzumáról tudni érdemes. A zenetörténelem talán legszomorúbb története,melynek hatásai 20 év után sem üllepedenek.Különleges atmoszféra,ellenállhatatlan főszereplő(Sam Riley),csodás zenék, és a kornak megfelelő briliánsan berendezett háttér és környezet

Corbijn első játékfilmje megunhatatlan remekmű. Pont.

1 komment

Címkék: zene film rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr834578968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mari 2010.09.28. 15:50:12

De jó kis lista, kedvet is kaptam, hogy megnézzek közülük megint párat. Cohenre meg már ráfér egy drámai szerep, kíváncsian várjuk. Nálunk a férjem volt Queen rajongó, de én is sokat hallgattam régen.
süti beállítások módosítása