HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

"Énekeljük el azt,hogy vége.."-Kispál és a Borz búcsúkoncert,Sziget

2010.08.11. 17:40 rolo tomasi

Soha nem voltam még búcsúkoncerten,pláne a sci-fi-be illő elnevezésű  -1.napon. A Kispál és a Borz komolyan gondolta a dolgot, és bár sokan nehezen emésztik meg ,de a zenekar a 3 órás koncerttel búcsúzott el rajongóitól,a feloszlás úgy tűnik végleges és visszavonhatatlan.

 

Rengetegen voltunk,kb. 30 - 40 ezer ember lehetett a nagyszínpad környékén,mikor a pécsi Esti Kornél előzenekar felejthető produkciója után megkezdődött az utolsó Kispál koncert, Lovasi András bevezető kérdésével:

-Komolyan elhittétek....?

Persze sokan nem hitték..,de bizony vége.

Furcsa ezt leírni,még úgy is,hogy jómagam nem tartozom Lovasiék B-közepes táborába,ám az elmúlt évtizedek kultikus zenekarának jelentőségét, – jótékony és „káros”-hatásait nyilván én is megtapasztaltam. Ezzel együtt a Kispál és a Borz, a mi korosztályunk zenekara, azoké a 90-es évek elején zenére kattanó harmincasoké, akik még pénzért vásárolták lemezeiket,és akár olyan kasztokba is sorolódtak még , mint” alteros”; akár épp a tárgyalt zenekar kedvelése kapcsán. A magyar zenészekkel leginkább az a probléma,hogy az értékes,maradandó  etapjaik után  viszonylag kevesen tudják elkerülni  azt a bűzös posványt, amit a magyar könnyűzene általában jelent,könnyen belesüppednek a lakossági popzene kategóriába, és udvariaskodnak évtizedeken át , zenész- kisiparos igazolványaikkal a zsebükben.

Kevés az üdítő kivétel. A Kispál és a Borz életművét áttekintve  elmondhatjuk,hogy ők képesek voltak rendszerint erős albumokat letenni az asztalra ,és ezt ráadásul közel 25 éven keresztül.Lovasi érzékeny és rafinált szövegei generációs szlogenekké nemesültek,a zenekar  a rétegzenei háttérből végül mellszobros intézménnyé emelkedett ,kereskedelmi smúz és bokafogás nélkül.

 

A 2010-es búcsúhoz a Sziget ideális helyszínnek bizonyult,Kispálék 94’óta minden évben felléptek,így most utoljára egy különleges produkcióval készültek, ahol ex-zenésztársak,testvérzenekarok,pályatársak váltották egymást a színpadon, többek közt: Lecsó, Németh Juci,Csík-ék,Quimby-ék,Szűcs Krisztián, valamint a 30Y. A zenekar természetes attitűdjétől rendszeridegen csillámpapír fúváson,videós elemeken és kombinált díszletezésen túl végig érezhető volt a különleges alkalom aurája,természetesen mindenfajta póz és nyáladzás nélkül.


 

 

Igazán nehéz lehetett 3 órába sűríteni a teljes pálya meghatározó dalait,a terv azonban remekül sikerült,talán az egyik legjobb Sziget koncert kerekedett a dologból.Sok más, rendszerint karácsonyonként összeálló zenekarral ellentétben, Borzék méltósággal zárták ezt a fejezetet,izzadságszag nélkül,őszintén köszöntek el.

Az elmúlt években a szekeret már csak a rajongók tolták,amivel lehetne még tremolózni évekig,de minek…?Akkor már ott a Velőrózsák,meg a Kiscsillag.

 

Maradandó dobás volt a hétfő este,a népek sírtak és nevettek, és még ha helyeseljük is a döntést ,szomorkodni nem szégyen miatta.

Komoly székláb került kihúzásra a hazai rockzene alól,meglátjuk mikor következik be ,az oly közeli seggreülés.

 

Rajongóknak alant a final playlist:

 

1. Forradalmár, 2. Ha ez a vég, 3. De szeretnék (vendég: Németh Juci), 4. Nem fáj, 5. Presszórock, 6.. Jelvény nélkül, 7. Gyónás, 8. Lefekszem a hóba+Kicsi csillag, 10. Kicsit hadd, 11. Nagyvárosi románc (vendég: Varga Líviusz), 12. Rezervátum, 13. Etetés, 14. Múlató (vendég: Csík + vonósok), 15. Csík zenekar (egyedül) – Dal teázáshoz, 16. Autók a tenger felé, 17. Medley (Kicsit feldob – Őrjárat - Napos oldal), 18. E7, 19. Hatvanas évek vége, 20. A következő buszon, 21. Csiga, 22. Többiektől, 23. Emese, 24. Szívrablás, 24. Zsákmányállat, 25. Húsrágó intro, 26. Húsrágó, 27. Szőkített nő, 28. Még egyszer. Ráadás először: 1. Csillag vagy fecske, 2. Egy az egybe, 3. Ágy, asztal, tévé, 4. Hang és fény (vendég: Szűcs Krisztián és Beck Zoltán). Ráadás másodszor: 1. Tiszai pu., 2. Ha az életben, 3. Zár az égbolt.

1 komment

Címkék: live koncert rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr364578960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lamond 2010.10.01. 10:10:41

Kösz a final playlistért. Tetszik a blog! Féléves kihagyás után visszatértem hozzátok. Jó ez a változó tematika! Keep up!
süti beállítások módosítása