HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Nyúl a kalapból / Slash - Slash

2010.04.05. 14:07 rolo tomasi

A húsvéti nyuszi tojt nekünk egy ünnepi alkalomhoz illő, pikáns lemezt.Pár napja-március 31.-én -jelent meg Slash első ,rafináltan módon Slash-nek keresztelt szólóalbuma.

 

 

 

A Guns’n Roses kultikus figurájaként többször bearanyozódott gitármágus 1987-től földönjáró istenségnek számít a planétán. Ellentétben egykori kebelbarátjával, Slashnek máig sikerült megőriznie a cilindere felett lebegő glóriát. A Velvet Revolver mérsékelt sikere nem számított világraszóló visszatérésnek, és persze világossá vált minden érintettnek, hogy  a rózsás korszakhoz nincs már visszavezető út. Ám Saul”Slash” Hudson mindig is népszerű figura volt,gitárral a kezében,cilinderrel a fején meg pláne. Így eshetett meg, hogy egy füttyentésére fesztiválnyi rocksztár sereglett össze új projektje apropójából.

A címében is egyszerűségre törekvő vállalkozást leginkább  ösztönös örömzenélés.A vékonyka koncepció szerint Slash dalt szerez és gitározik, a válogatott dalnoksereg pedig a kellő helyeken felénekel. A válogatás lemezhez hasonlatos produkció, nem igazán tekinthető egységesnek, ha a stílus és a baráti kör nem is, a recept talán Santana konyhájából származhat, az ő 8-10 évvel ezelőtti, újkori szárnyalása indult egy ilyen, közösségi attrakcióval. Itt ugyan kevesebb a lakossági dallam, de a Guns hagyatékhoz sincs túl sok köze a dolognak.Egyszerűen Various Artists from the 90's.

Ez persze nem baj, Slash soha nem volt egy gyötrődő művész, a drog, a pia  leginkább élvhajhász kellékek voltak, nem a démonűzés, vagy a kiút keresés módjai. Új albuma puszta szórakoztatás, sőt leginkább szórakozás, szabadidős tevékenység, melynek bevételéből talán lesz egy új házikó meg egy pár új moci a kertbe.

A celebmutató durva kilengései miatt érdemes számonként elemezni a hanglemez történéseit:

01"Ghost" (feat. Ian Astbury & Izzy Stradlin ) A Cult frontembere imád kollaborálni, a nyitódal remekül keveri az egykori vetélytársak zenei világát, Slash gitárjátéka félreismerhetetlenül vezeti be a lemezt, praktikus, 2 in 1 dal ,mindkét rajongótábor kielégítésére.

02. "Beautiful Dangerous" (feat. Fergie - Black Eyed Peas) Rádióba szánt elektronizált popbalhé,feltűnően gyenge eresztés,igazából nem hiányzott ez senkinek.

03. "Crucify the Dead" (feat. Ozzy Osbourne & Taylor Hawkins) Az Ozzyval való lebegés nem épp az album csúcspontja, itt-ott beindul ugyan, de Slash és Hawkins durván legyorsulják Osbourne-t, ráadásul az egész idegesítően öreguras.

04. "Back from Cali" (feat. Myles Kennedy) Az Alter Bridge markáns hangterjedelméről elhíresült énekese a lemez turnéjának frontembere lesz, így ő kétszer is beköszön a lemezen. A dal jól indul, de gyorsan minimalista dallamrockba csap át, aztán már olyan mintha a Def Leppardot hallgatnánk.

05. "Promise" (feat.
Chris Cornell) Finoman ügetős darab, Cornell félgőzzel rezegteti hangszálait, erősen közepes végeredménnyel. A szimpla témát bontogató dalra ráfért volna egy kis kontúrozás.

06. "By the Sword" (feat. Andrew Stockdale - Wolfmother) Zeppelin szellemidézés, szaftos blues körettel és a figyelemre méltó hangutánzó képességekkel megáldott farkaskölyökkel.Slash riffel és szólózik,mindenki kiteszi a magáét.

07. "Gotten" (feat. Adam Levine - Maroon 5) Ez egy lassúzós  Maroon 5 dal,Slash 3 percnél kissé megstuccolta a gityójával,kb ennyi..

08. "Doctor Alibi" (feat. Lemmy Kilmister) Na itt végre felcsillanhat a szemünk,Lemmy a rockabilly-s tematikájú Doctor Alibi-ben pár fokkal emeli a szobahőmérsékletet,feszes és kellően vaskos gitárfüggöny kiséretében.

09. "Watch This" (feat. Dave Grohl& Duff McKagan) A folytatásban dögszagú, húzós jammelésbe kezdenek hőseink,Grohl istenesen püföli a bőröket,Slash böcsülettel torzít,a régi elvtárs pedig masszívan alapoz.Studió szilánkokból összerakott csúcspont

10. "I Hold On" (feat. Kid Rock)Kid Rock vegyületekkel átitatott rakenroll,különösebb utóhatások nélkül

11. "Nothing to Say" (feat. M. Shadows)Metál up your ass,Shadows jól hozza a karaktert,elég erősen megy a virgázás,old -school fémrajongók előnyben

12. "Starlight" (feat. Myles Kennedy) Tábortűzes lírázásból felfelé hajlítgatott enyhén dohos ballada

13. "Saint is a Sinner Too" (feat. Rocco DeLuca) Alter-rockos elszállás ,Thom Yorke foszlányokkal

14. "We're All Gonna Die" (feat. Iggy Pop) Meglepő cameo,nyaldosó lángok helyett csak füstjelek,zavarbaejtő refrénnel:“We’re all gonna die,so lets get high,we’re all gonna die,so lets be nice” Atyavilág!

Szóval nagy elvárásokkal ne fussunk neki a dolognak,a minőség jóindulattal is erősen közepes.Ez a lemez tulajdonképpen nem más ,mint Slash ollézós levegőbe dobálása ,és ha buli nem is sikerült túl fényesre, az ünnepelt minden bizonnyal jól érezte magát.

A mi Saul barátunk valószínűleg ismét bölcsebb lett és biccentéssel nyugtázza Francis Bacon idevágó sorait,miszerint:“Barátok nélkül vadon a Föld”

 

8 komment

Címkék: zene kritika lemez korong rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr754578830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

móni 2010.04.08. 18:56:20

FRANCIS Bacon

rolo 2010.04.08. 20:08:54

hopp,köszi

Ismeretlen_53952 2010.04.09. 10:52:56

pavarotti és barátai

Ismeretlen_53615 2010.04.12. 15:33:37

más kérdés, hogy rafinált módon ez már nem az első szólólemeze

rolo 2010.04.12. 15:49:08

A Slash's Snakepit side-project nálam rafinált módon nem szóló,bár biztos úgyis lehet értelmezni..

Ismeretlen_53615 2010.04.12. 20:54:46

a snakepit-et emlékeim szerint slash szólólemeznek nevezte; de én rafinált módon a "slash & friends" című lemezre gondoltam elsőként.

rolo 2010.04.12. 21:01:15

:)Ok,az nincs meg...mindenesetre annak is rafinált címe van...

Ismeretlen_83589 2010.04.15. 21:33:27

Dejszen a Slash & friends mindössze ennek az új - címnélküli - Slash lemeznek a munkacíme volt.
süti beállítások módosítása