HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Monsters of Folk - Monsters of Folk

2010.01.07. 10:39 rolo tomasi


Az  elmúlt 5-10 évben fokozatosan  felerősödött a folklór indie-rockba történő bugyolálódása, a Calexico, az Iron and Wine, a Drive by Truckers és a Blitzen Trapper a 90-es években még aligha törhették volna át az amerikai karámot, mostanság meg garantált a kultstátusz Európában is.


A Monsters of Folk kedves kis formációját alkotó emberkék név szerint: Conor Oberst és Marc Mogis a Bright Eyes-ból, M. Jones a She and Him-ből valamint Jim James, az általunk igen nagyra becsült My Morning Jacket-ből. Az alkalmi zenekar lényege nagyjából az, hogy az említett fazonok időnként keresztezik egymás turnéit és ha már így alakul, tüzet raknak és zenélgetnek kedvükre.
A fenti úriemberek az mellett, hogy az indie-rock fontos személyiségei ,igen barátságos, pozitív kisugárzású figurák és együttes  zenei kémhatásuk jótékonyan hat a téli, vitaminhiányos időszakban.
A közös szeánsz 2004-ben vette kezdetét, de hivatalos lemezzel csak tavaly októberben rukkoltak elő a Shangri-La kiadó színeiben.
A 15 dalocskát tartalmazó album az anyazenekarokhoz képest a tradicionálisabb klasszikus rock  irányába mozdul el, melyhez  vallásos ihletettségű country harmóniákat vegyít, trappoló lovak és krumplis bab nélkül. Kivétel talán a Losin Yo Head, arra azért lehetne tehenészkedni.

A kórus kitűnően szól, C.Oberst szférikus vokálhangja remekül passzol Jones és James orgánumához, az itt-ott elkalandozó, ám nagy részben  andalító gitártémákra dalolászó frontemberek összhangzása-főleg a középtempós The Right Place-ben és a Man named Truth-ban-  pedig olyan autentikus atmoszférát teremt, hogy az embernek azonnal kedve támad megpattintani  egy jó üveg bourbon-t.
Az album leginkább kilógó szerzeménye, az elektronikát sem nélkülöző-egyébként remek- Dear God ,első számként akár félrevezető is lehet,de aztán a Whole Lotta Losin, meg a Baby Boomer és hasonló társaik finoman ügetősre vett ritmikája, laza témázgatása a parttalan örömzene irányába tereli a dalnokokat, akik egyébként mind a négyen magabiztosan kezelnek minden hangszert ,ami dalokban felcsendül.

"Tamezcal"

A Monsters of Folk talán nem az év legjobb lemeze, de  nagyon szerethető, kellemes aurájú kollekció,  és ha a közeljövőben szalonnasütést terveztek mindenképp szerezzétek be ezt az albumot.

A Monsters of Folk hivatalos honlapja

 

 


1 komment

Címkék: kritika lemez korong rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr984578765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NativeSon 2010.01.07. 23:15:31

Köszi, hogy felhívtátok erre a nagyszerű kollaborációra a figyelmet. (My Morning Jacket rulez)
süti beállítások módosítása