HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Évtizedes filmek 2.harmad

2009.12.17. 17:26 rolo tomasi

 

2003

OLDBOY

r: Park Chan -wook

Az ázsiai filmművészet módszeres nyugatra húzódásának fontos alakja Chan-wook-Park, akinek  bosszú trilógiáját (A bosszú ura, Oldboy, A bosszú asszonya) komoly kultusz övezi óceánon innen és túl.
Az oly kedvelt vendetta témakörben készült darabok közül kiemelkedik a 2003-as Oldboy, melynek utóhatásai évekig nem ürülnek ki a gyanútlan néző szervezetéből.
Oh Dae-soo-t, egy átlagos családapát, ismeretlenek elrabolják és se szó, se beszéd 15 évre bezárják egy minimalista garzonlakásba ,ahol egy TV-n keresztül figyelheti a világ történéseit.

A gyötrődő fogoly számára nincsenek válaszok, az ok nélküli senyvedés okozta letargiája vérszomjas bosszúvá érik,rabul ejtéséhez hasonlatos megmagyarázhatatlan hirtelenségű szabadulása után egy cél vezérli,levadászni rejtélyes fogva tartóját, és megfejteni a rejtélyt: MIÉRT?

Az Oldboy egy remekmű, egy kortalan és határtalan őserejű mozi, őszinte brutalitással, gyönyörű lelki tartalommal és lenyűgöző képi világgal. Oh Dae-soo pokoljárásának  felejthetetlen jelenetsorai (a 2 dimenziós kalapácsos harcjelenet, vagy a sajátos tenger gyümölcsei menü elfogyasztása) szó szerint befészkelik magukat a bőrünk alá.

Ezt a filmet muszáj megnézni, átélni, kihagyhatatlan állomása a kortárs filmgyártásnak, egy igazi rozsdás bökő a köröm alá, egy lassan felszívódó seb a szájpadlásunkban.

 

Jeles évfolyamtársak: Nagy hal, Dogville, Kill Bill, Elveszett jelentés, 21 gramm, A bálnalovas, Rocksuli

 

2004


 

Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal sunshine of the spotless mind)

r: Michel Gondry

 

Charlie Kaufman történetei és feje alapján is bizonyosan egy távoli planéta szülötte, és persze a Michel Gondry-val összehozott közös vállalkozástól nem is várhattunk mást mint egy korszakos mesterművet.

Ebben az egyedülálló zamatú szerelmes filmben úgy burjánzik az alkotói kreativitás, hogy a hollywood-i rom-com  gyárosok e film megtekintése után szégyenükben akár örökre szegre akaszthatnák a kamerájukat.
Gondry ugyanis olyat tud, amit csak nagyon kevesek. Forradalmi látásmódja, virtuóz technikai felkészültsége páratlan. Lefegyverző elhivatottsága  süt a film minden egyes kockájából.

A boldogtalanságát-szerelmi csalódását- sugaras beavatkozással eltávolíttató Joel (Jim Carrey) és  a bohém  Clementine (Kate Winslet) közt szövődő szerelmi szál futónövény módjára tekergőzik fel agytekervényeinkre, miközben percenként kapunk mentális és lelki orgazmust a csodaszép történettől, mely szerint a szerelmet semmilyen hi-tech trükközés vagy metódus nem vághatja ki az emberi lélekből.

Jim Carrey finoman visszafogott játékához remekül passzol Kate Winslet boszorkányos alakítása, Mark Ruffalo, Elijah Wood és Tom Wilkinson pedig magabiztosan sorfalaznak a szerelemeseknek.

 

 

Igazi gyűjteményes darab, évente leporolandó.

 

Jeles évfolyamtársak: Aviátor, Kerülőutak, Hotel Ruanda, Kill Bill 2., Édes vizi élet, Haláli hullák hajnala, Collateral

 

 

2005


 

Sin City - A bűnös város

r: Robert Rodriguez

 

Az első képregény film ami 100%-ig szem előtt tartva az adaptálandó mű jellemvonásait addig merészkedett,hogy "grafitcekával" satírozta fel a vászonra Sin City szennyes utcáit,Frank Miller kultikus képregényének hőseit és démoni gonosztevőit.

Rodriguez ülésbe préselő mozija a comic-kódex minden pontjának megfelel, instant dráma, humor és ipari mennyiségű erőszak.

A konstans akcióhoz makulátlan trükkök dukálnak ,a blue screen előtt árnyjátékozó szereplőgárda pedig verhetetlen. A hosszú ideje alibiziő Bruce" Mr.Minimal" Willis is meglepően jó, nem beszélve Mickey Rourke ólomsúlyú alakításáról.

A három különálló epizódból összeálló film alkotói olyat mutatnak, amit korábban senki, koncepciójában,filmkészítői leleményességben,technikai téren talán Spielberg Jurassic Parkja volt hasonló úttörő még a 90-es évek elején.

Ez esetben úgy gondolom a műfajra jellemző könnyedség és a mű minősége is folytatásért kiállt, lesz is vagy 2 további rész, melyeket az elsőhöz hasonlóan QT kebelbarátja ír, rendez, fényképez és zeneileg aláfest. Csak győzzük kivárni!

 

Jeles évfolyamtársak: Az elszánt diplomata, Capote, 40 éves szűz, Hervadó virágok, A bukás, Syriana, München, King Kong

Szólj hozzá!

Címkék: kritika film kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr424578760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása