HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Egyszerű mint a rántotta. Te hányból és hogyan csinálod?

2009.11.25. 21:26 toszi

Amikor Rolo kolléga útjára indította SILÓ rovatunkat az volt a vezérelv (?), hogy olyan ételekről írjunk amikkel még csak bíbelődni sem kell, hiszen fogyasztásra készek, gyorsan, vagy kimondottan egyszerűen elkészíthetők. Vegyük például a rántottát.

Emlékszem általános iskolai osztálytársamra V. Gusztira, aki azzal vált legendássá -zseniális matematika érzéke mellett- az osztálytársak körében, hogy elmondása szerint simán be tudott verni 10-12 tojásból rántottát. Na kérem! ezt én már akkor sem nagyon hittem és most is rácsodálkozom azokra akik ilyen képességekkel bírnak. Lehet persze, hogy csak azért, mert tojásevésben jómagam mindig a sor végén kullogtam. (Az ifjú kolléga mellesleg kajakozott is napi rendszerességgel, így ennek tudom be utóbb a mérhetetlen étvágyat.) Pedig enni, sokat, az nagyon tudok, de a rántotta valahogy mindig kifogott rajtam. 4 tojás a maximum.

Az alapváltozat

Elkészítésének egyszerűségével kapcsolatban szokott előkerülni az a párbeszéd amit alábbiak szerint lehet legjobban visszaadni:

-Főzni tudol?
-Hát ja! Teát meg rántottát.

Vagyis annyira szimpla mint a pofon. Végy annyi tojást amennyire fáj a fogad, törd fel őket, keverd el azokat egy edényben hogy kb. elvegyüljön a fehérje a sárgájával, amolyan habosra, sózd meg, majd némi zsiradékon vagy olajon addig süsd sűrű kavarás mellett, mígnem a folyékony anyag meg nem szilárdul. Ennyi. Alapmű.

Mivel a rántotta felturbózásának csak a képzelet és a jóizlés szab határokat az éhenkórász, kétbalkezes gyomorimádók és a kiművelt gasztronómia felfedezte magának a gazdagítani szót.

Értsd: a rántottát gazdagíthatjuk kb. akármivel.


tévés változat - angolul-

Legelterjedtebb változtai a sonkával és/vagy kolbásszal és/vagy zöldségfélékkel (paprika, paradicsom, hagyma, gomba) kevertek, de nem számít elvetemültségnek a káposztás és a krumplis változat sem. Házunk táján elengedhetetlen kelléke a reszelt sajt, melyet az utolsó utáni pillanatban a kész rántottára hintünk, hogy az lágyan nyúlós eleggyé álljon össze. Őrölt pirospaprikával meghinteni pedig kötelező.

Te hogy csinálod? Mit teszel bele?

7 komment

Címkék: rántotta toszi siló silo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr724578751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mari 2009.11.26. 07:15:36

Haha, kákabélűek! :) Úri muriból emlékszik még valaki erre a részre? : "A pincér jelentkezett előtte. - Tessék parancsolni. - Rántottát lehet? - Igenis. Hány tojásból? Az idegen hallgatott. - Hát húsz tojásbul." A filmben Rajnai Gábor játszotta, nagyon jó volt.

Ismeretlen_58201 2009.11.26. 10:11:58

Én általában (éhségtől függően) 2-3 tojásból készítem. A sajt nálam is alaptartozék, de én az összekavargatott cuccosba is hintek bőségesen. Virslikarikákkal fogyasztom, és só mellett még ételízesítővel és borssal is fűszerezem, jóóó alaposan. Majd még a kész remekmű tetejére is szórok egy nagy adag reszelt sajtot, az említett nyúlós elegy elérése érdekében.

Bubo 2009.11.26. 10:36:03

A full extra : szalonnát, kolbászt pirít, hagyma rá a kiolvadt zsírra, majd a felvert tojások éhségtől és éhesek számától függően 5-10 db. Só, bors, őrölt paprika hintés a tetejére. A "lightos": oliva olaj, hagyma, zöldségek (kukorica, paprika, pari, gomba..mikor mi) és tojás. Hát nálunk így...

Ismeretlen_37041 2009.11.26. 10:49:23

Hát én 4-5-ből szoktam, de így: http://szuperapu.freeblog.hu/archives/2009/03/28/Recycled/

Ismeretlen_1975 2009.11.26. 13:29:25

Én Julia Child vonalat követem. 2 db/fő: http://www.youtube.com/watch?v=LWmvfUKwBrg

faragatlan · http://faragatlan.freeblog.hu 2009.11.26. 15:51:41

Kolbásszal és olajbogyóval a legjobb. Persze a tarkabors meg némi chili sem hiányozhat belőle.

Friđtjófur · http://reanimatio.wordpress.com 2009.11.26. 16:58:23

Hatból szoktam, reszelt sajttal összekevergetve, kevés fehérborssal és aprózott vöröshagymával, hozzá pedig friss paradicsom és erdélyi szalonna dukál. A tetejére pedig metélőhagymát szórok. Nyamm. :] De kipróbálom az olajbogyótokat is.
süti beállítások módosítása