HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Shrink

2009.10.01. 20:36 rolo tomasi

Van  az  a  jelenet a Kutyám Jerry Lee-ben, amikor   James  Belushi  először  vételezi  szemre   jövőbeli  partnerét,  a  K9-es  németjuhászt  és  a  kiképző  méltató   szavaira  ("a  legjobb kábszeres kutya")   csak annyi a válasza: "Inkább úgy néz ki, mint aki szedi." ...Nna, Kevin Spacey is inkább szedi. 

Ha   a   filmplakát   másnapos csendéletén,  az  ő       helyére    Steve  Martin,   Billy Crystal,     esetleg             Bill Murray   sziluettjét  applikálják,    akkor   nagy    eséllyel   valami       hollywoodi    csetlés-botlásra          számít az ember. Kevin Spacey ilyet nem tud, vagy nem  is  akar,  úgyhogy  ismét  marad a fanyar   változat,   amiben   Hollywood   ügyeletes agyturkásza negyedóra elteltével már másodszor ébred ruhában, dugig tömött hamutartók és üres üvegek társaságában. Minden világos; akasztják a hóhért és az a fene nagy dráma nem a kuncsaftoknál, hanem magánál a pszichiáternél körvonalazódik. Ráadásul az önterápia kimerül a folyamatos pöfékelésben és a kedvenc dílerrel való rendszeres diskurzusokban. De hiába is a "nem lesz ennek jó vége"  hangulat mert egy olyan rendelőben, ahol a sóbiznisz neurotikusai - a moziban szocializálódó diáklánytól, rendezőn és színészen át egészen a teljhatalmú producerig - adják egymásnak a kilincset, ott nincs az a  fene nagy dráma, amire nem létezik megoldás.

Így aztán a Shrink mégiscsak megmarad egy kellemes, függetlenfilmes kvázi-szatírának, egy rahedli Munkácsy-díjas beállítással, félmondatba sűrített életbölcsességekkel és annyi jótét lélekkel (terhes nő, meg kutya is van...), amennyit egy régivágású művészmozi vászna talán már el sem bír.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika mozi kino zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr504578729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása