HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Julian Plenti-Julian Plenti ....Is Skyscraper

2009.09.21. 16:35 rolo tomasi

Mr.PlentiA meglehetősen bizarr művésznevet és a lemezborítón visszataszító szatén inget viselő figura 2000-ben már visszavonult "egyéb elfoglaltságai" miatt, de most 2009-ben váratlanul mégis megjelenhetett első albuma, melyen az évek során felgyülemlett felesleges energia levezetésre kerülhet.

A fenti fedősztori persze kamu,a különös hangzású álnév a méltán népszerű Interpol zenekar énekesének, Paul Banks-nek a házi készítésű svindlijét takarja. Az anyahajótól való elszakadás korántsem végleges, az albumon ketten is közreműködnek az Interpol legénységből, az éjsötét new-wave rajongók megnyugodhatnak, ez esetben szó sincs feloszlásról. Banks a ráhúzott nyughatatlan művészember szerep szerint jár el és bevállal egy szóló cselsorozatot a rajongók nagy örömére. Ez a zenei hangzásában finoman trükköző manőver igazából nem túl sokban különbözik a sötét zsaruk világától, akusztikusabb, effektesebb-az ilyet nevezzük kisérletinek-kicsit olyan mintha a zenekar demóira rászabadult volna egy prédára leső perverz vonósnégyes, majd az anyag egy laptop dj keverőüzemében kötött volna ki. Banks karcmentesen hozza a félszeg, sérülékeny frontember figuráját, szépen és precízen búgja el szénfekete, melankolikus szerzeményeit, a rojtosra rágott Ian Curtis párhuzam továbbra is érvényes. Az album létjogosultsága többszöri meghallgatása után is joggal megkérdőjelezhető, régi dalok ide vagy oda, a dolog leginkább egy félkész Interpol lemezhez hasonlítható. Az egészben az a legjobb,hogy a végeredmény így is igen meggyőző, ugyanis Banks kitűnő dalszerző, az albumon egy-két kivétellel (Madrid song, Girl on the Sporting News) remek szerzemények kaptak helyet, egyszerűen jó újra hallani a csávót.

A bekezdés egyből két 24 karátos Interpol slágerrel indul,az Only if you want és a Fun that we have cikázó dallamvezetésű, indie-disco kompatibilis dalocskák Banks-re jellemző megkapó gitártémákkal és rafinált kiállásokkal megbolondítva. Merengős perceket okozhat a Skyscraper borúsan andalító vonós melódiája mely enyhe Radiohead tünetek is mutat. A Games for days visszatér a kitaposott ösvényre, a feszes gitárcentrikus szerzeményhez már pöpec klip is jár.

Eddig ötös.

A filmes ihletettségű ám teljesen felesleges Madrid Song és az akusztikus No Chance Survival épp az album közepén szívja el az energiákat a produkcióból, amit aztán a harsonákkal, vokalistákkal megtámogatott Unwind azonnal pótol az album legjobb perceit okozva.

A további analizálás szükségtelen, még az On the Esplanade keserű húros-vonós párbaja gyönyörködteti kiváncsi füleinket aztán észrevétlenül lezárul a Julian Plenti project.

Az Interpol új lemezéig még kicsit várni kell, de addig pótkávé gyanánt abszolút megfelel Banks alteregósdija, egyéni akciója mindenképp biztató és ha már zenekarával nem igazán jönnek a közelünkben azért Mr.Plenti decemberben tiszteletét teszi a bécsi Arénában, még az is lehet hogy megnézzük.

Kapcsolódó oldal:

J
ulian Plenti hivatalos oldala

3 komment

Címkék: kritika lemez korong rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr634578724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_130509 2009.09.24. 20:16:01

bár még nem hallgattam ezt meg, de rolo kritikája alapján nem egy nagy durranás és erről az jut eszembe, hogy tök szar látni, amikor kezd széthullani egy jobb sorsra érdemes banda. Szerintem ezen az úton jár az arctic monkeys is, sajnos, ne legyen igazam. vagy például a killers. csak merem remélni, hogy az editors viszont nem. will see. L.

rozi 2009.09.27. 11:42:21

Az Artcic Monkeys épp csúcsformában,kétlem hogy oszlana...sem az Interpol.

Ismeretlen_130509 2009.09.27. 19:47:12

szerintem pedig de. az sohasem jelent jót, ha a tagok különböző side-projektekben élik ki a fölös energiájukat/kreativitásukat. azzal az anyabanda lesz kevesebb. nem azt mondtam, hogy a feloszlás holnap lesz, de szerintem elindultak az úton. remélem nem lesz igazam, mindkettőt nagyon szeretem. L.
süti beállítások módosítása