HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Közellenségek

2009.07.23. 21:30 rolo tomasi

Azt hittem hogy kimerítő korrajz lesz itten, előremutató akciókkal,  sármos alvilági figurákkal, rámenős kopókkal meg sok-sok swinggel. Majdnem.

Pedig nemes alapanyagokban nem volt hiány, a sztárparádétól kezdve a zeneszerzőig, a küszöbös autóktól a dobtárasokig, vagy a szorgos álomgyári ácsoktól a borbélyokig.

A felöltő és puhakalap forgatag pedig gengszterkörökben minimum nyolcvan éve etalon, ezért ha jelmeztervező nem is volt, de egy naftalinszagú kellékes biztosan .   

Szökés, rablás, lebukás aztán megint télak, megint rablás, megint bukta. Úgy látszik Dillinger a korszak elsőszámú közellenségének titulált kismenője ezzel a ciklikus fitnesz-programmal töltötte élete utolsó éveit. A vélhetőleg kiszínezett forgatókönyv legalábbis így fokuszál.

Az elegáns bankrablások és a menekülő-útvonalak taglalása közepette azért jut idő románcra is, méghozzá nem mással mint a Piaf-os Marion Cotillard-al. Na ezekért, főleg a fülsüketítő belvárosi durrogtatásokért (a’la Szemtől szemben)  lehet szeretni Michael Mann-t. Meg persze a jól válogatott betétdalokért, ami itt is rendben volna. De aztán slussz, mert a harmincas évek gengszter-romantikját HD-ben skubizni, az ám a fából vaskarika. Mert hiába a digitális technika, amikor eleve a műfaj „feketefehér” ráadásul szemcsés és még az - egyébként etalonnak számító - 1931-es keltezésű Kis Cézár sem szorul ráncfelvarrásra.  Másrészt én ettől a Dilinger-től nem ájulnék el és nem rezelnék be, max az üldöző Melvin Purvis-től , de ez a keményített szűkszájűság Christian Bale-nél ugyanolyan anatómiai adottság mint Johnny Depp járomcsontja és hát ők ennél többet nem is nagyon tesznek hozzá a figurákhoz (annál többet a már emlitett naftalinos).

Baby Face Nelson (A Blöff balfékje-Stephen Graham)  legalább igazi vagány módjára szórja az ólmot (igaz ugyanúgy meg is kapja) és Billy Crudup is derekas munkát végez az ős FBI-os J. Edgar Hoover (!) szerepében. De zsaruszlengel élve igazi nagyhal az istennek nem került látótérbe.

Kapcsolódó linkek

Imdb.com | Hivatalos honlap

 

Szólj hozzá!

Címkék: kritika film mozi kino zsenya közellenség

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr684578680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása