HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

"Különleges" étkezési szokások 2. FEKVE ENNI

2009.06.04. 22:25 rolo tomasi

Sorozatunk második részében egy bizarr étkezési formát filéznék ki, néhol önéletrajzi elemekkel átszőve. A   vízszintes helyzetben való falatozásnak több megközelítési szempontja létezik. Ezt az extrém beviteli módot indokolhatja származásunk, kényelmi szempontok és akár átmeneti szellemi befolyásoltságunk is.


A művelet történelmi aspektusa a perzsáktól eredeztethető, mely aztán keletről nyugatra tartva begyűrűzött a görög és a római birodalom étkezési kultúrájába is. A társadalom módosabb rétegei gyakran lakomáztak a földre fektetett matracokon, párnákon elnyúlva miközben szolgák hadai hordták a többnyire sültekből és gabonafélékből, zöldségekből és gyümölcsökből álló menüsorokat. Ez a történelmi filmek elcsépelt képsorain gyakorta felidézett lakmározási forma a mindennapokban mára már csak elvétve jellemző. Iránon kívül még Jordániában és India egyes részein alkalmazott néphagyomány.
Természetesen ha valaki szeretne Budapesten egy jó kebab vacsorát mondjuk fekve elfogyasztani hastáncostúl-vizipipástúl, több helyen is megteheti. Jómagam még nem próbáltam éttermi keretek között háton-, oldalt- ill. hasonfekve vacsorázni, de biztos vicces dolog.

A fekve evés azonban népcsoporti hovatartozástól függetlenül gyakran előforduló jelenség lehet a háztartásban, praktikus és kényelmes étkezési szokás.


Klasszikusan ez chips vagy gyümölcs fogyasztási forma, általában a tévézés vagy olvasgatás mellékterméke, ám igénytelenebb esetben akár az úgynevezett TV-dinner csúnyább mutálódása is lehet, bár főételt fogyasztani a TV előtt, fekvő helyzetben nem igazán komfortos művelet. Siheder koromban persze gyakorta előfordult, hogy vasárnap délután az ebédről megmaradt rántott húst magában burkoltam az Ausztrál Expressz megtekintése közben a díványon elnyúlva, vagy később-már albérleti időszakomban- az otthonról kapott halászlevet hasra véve lapátoltam a nappaliban.
Mostanában kizárólag  olajos magvakat ill. pattogatott kukoricát csipegetek ilyetén módon, ám a porszívózás súlyos terhe mellett ez is egyre ritkább.

Azonban van egy élethelyzet amely gyakran végződik a ma tárgyalt fekve burkolás aktusával, ez pedig a heves italozást követő éjszakai "felhozó" evés, mely cudar szituációkat teremthet. Ki ne tépte volna már fel a hűtőajtót bulizásból hazatérvén az éj leple alatt, szeszfelszívó tápanyag után kutatva?
Az alkoholos befolyásoltság járulékos eleme a hajnali spejz fosztogatás, amikor is a kézzel letört fél rúd kolbásszal és a heves kaszabolással kanyarintott kenyérszelettel bezuttyanunk az ágyba és álomba esszük megfáradt testünket. 


David Hasselhoff fekve evésben is híres

A wellness szempontból joggal kifogásolható műveletre gyakran nem is igazán emlékszik az ember, leginkább a nyomokból illeszthető össze a történet. Korábban velem is megesett az a csúfság, hogy édesanyám reggel szörnyűlködve szedegette a mellkasomra ragadt mackósajt papírokat vagy éppen az ágyneműtartóba dobált szalámi héjakat. Sajnos ezt a szokást nehéz levetkőzni, pár hónapja kedvesem a zoknis fiókomban lelt rá egy üres tejfölös dobozra, melyet pár nappal korábbi koncert program után passzírozhattam oda a gardróbszobában kihelyezett vendégágyra heveredvén.Ronda szokás tudom, de egészségügyi szempontból igenis indokolt, a savlekötés ebben a helyzetben elkerülhetetlen. Fekve enni ugyebár még mindig jobb mint fekve hányi!

A kérdés a szokásos: Te mit eszel fekve?

 

7 komment

Címkék: rolo silo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr24578655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_53952 2009.06.05. 09:57:16

Strandor, gyarkorlatilag bármit. Főtt kukorica, lángos, fagylalt...heck, otthonról hozott "szendó"

Ismeretlen_72212 2009.06.05. 13:12:51

pizzát legjobb hanyatt fekve tolni, mert kényelmesen felfexik a hasunkra (copyright by joey tribbsiani, ill. az aszisztense;)

von Birken · http://egosumresurrectioetvita.blogspot.com 2009.06.06. 01:42:56

Lusta, minden szabadidejét a négy fal közt és azon belül főleg az ágyában eltöltő ember lévén, ha nem házon kívül vagyok, mindig fekve eszem. Közben tudok olvasni, írni, és ha sok volt egyszerre, nem kell elvánszorogni az ágyig... csak elengedem magam, és szpátty... (Nem mintha az evés volna létezésem értelme.) A testmozgás eltereli a figyelmet a gondolatokról!=> Veszélyes!!

Ismeretlen_76899 2009.06.07. 17:15:28

sztrapacskát. illetve, ha fáj a hasam, akkor nekem a legjobb ellenszer (a kézenálláson kívül) a hasonfekveevés. öt perc alatt rendbejövök:-P

cornell 2009.06.09. 13:59:34

palacsintát szigorúan hasról fogyasztok

Ismeretlen_72212 2009.06.09. 18:06:29

no de kiéről?

ricu 2009.12.14. 00:22:32

Amit nem állva eszem a tűzhely mellett, vagy a géphez férve a számítógép előtt, azt mindent oldalt fekve ...pfh... gyerekkorom óta. Kivétel még az éttermi étkezés is :) Leves, süti, dinnye, fagyi, teljes menüsor. Kicsi a lakás, nem tudunk közösen asztalhoz ülni.
süti beállítások módosítása