HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Röyksopp-Junior

2009.05.12. 17:45 rolo tomasi

Röyksopp - Junior

A skandináv vidék mindig izgalmas terület volt, kiváltképpen ha műszeres popzenéről van szó. A norvég névrokonaink (röyksopp jelentése óriás) piacra dobták harmadik, habkönnyű kis  sorlemezüket, melynek zordabb folytatását még idénre igérik a frappáns Senior címmel.

A norvég duett 2001-ben már a debütálás alkalmával(Melody A.M) simára gyalulta az elektronikus zene élmezőnyét, olyan downbeat himnuszokat beékelve a sodorvonalba mint az Epple, a Remind me és a Poor Leno. A 2005-ös The Understanding album már a diszkóritmus jegyében íródott, a debütáláskor térdre boruló electro társadalmat jócskán megosztó második eresztés is milliós eladásokat produkált világszerte. Az áprilisban megjelent Junior egészséges elegye Torbjørn Brundtland és Svein Berge eddigi munkásságának, szofisztikált euro-dance trip-hop áthallásokkal és olyan svéd vendégmunkásokkal mint Robyn vagy az ellenállhatatlan Lykke Li.
Az instrumentális elektronika vizein hajózó vikingek immár javarészt dalolászós szerzeményekkel operálnak, a svéd dalárda igazán kitesz magáért, 8 dalban is asszisztálnak a derék Torbjorn-nak és Svein-nek. A Junior hangzását egyértelműen meghatározza a lassan, de biztosan elcsépeltté váló minimál hangnem, pehelysúlyú popzenéjükbe nagy műgonddal kevernek a 90-es évek dance korszakából kölcsönzött ízfokozókat és egy két belassultabb chill-out merengéstől eltekintve az új anyag egy játékosra vett pöpec tánczenei összeállítás.


Happy up here (promo version)

A mosolygósan prüntyögő bekezdést, a  Happy up here-t egyenlőre nem tudom megunni, a kicsit harcias klip ellenére Nobel békedíjat kéne osztani az ilyen szívderítő dalokért. A második single várományos The Girl and the Robot (feat.Robyn) is könnyedén megvásárolt és a helyzet nem sokat romlik a folytatásban sem.


Ha a sajnálatos módon oly elterjedt számokban méricskélés technikáját alkalmazzuk a Röyksopp új albumának megítélésekor akkor elmondhatjuk, hogy a fent említett dalokon túl a Tricky Tricky ,a This must be it és a You dont have a clue bekarikázásával  a Junior 50%-ban 100%-os és a balanszért sem kell szégyenkeznie északi druszáinknak.
Aki teheti nevezzen be a Balaton Sound-ra júliusban ahol a zárónapon tologatják a potmétereket közvetlenül az esti műsorsávban.

Kapcsolódó linkek

a Röyksopp hivatalos honlapja http://www.myspace.com/royksopp |

2 komment

Címkék: zene kritika korong rolo röyskopp

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr894578645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_113978 2009.05.14. 12:33:17

Szeretm őket, egyik legjobb zenéjük a "what else is there". Balaton Soundra készülvén megnéztem a Tecsőn (youtube...) egy élő felvételt. Sajnos NAGY HIBA VOLT. Kínzás volt végighallgatni, izzadt a tenyerem, olyan rossz volt, a lány egyszerűen hamisan énekelt :( Így most maradok a dobozos változatnál, hallgatom CD-ről.

pafff · http://www.radiobogre.com 2009.07.16. 22:16:56

Röyksopp interjú a BögreCast-on: http:​/​/​www.​radiobogre.​com/​index.​php/​adasok/​34-​interju/​260-​akik-​nem-​is-​felnek-​a-​vilagostol-​roeyksopp-​interju-
süti beállítások módosítása