HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Surveillance

2009.01.07. 21:20 rolo tomasi

Tíz perc alatt végigpörgettem a Transporter 3-at.  Aztán visszasírtam a középiskolás éveimet, mert akkor még a rendezői változat is csont nélkül ment volna.
Az ilyen gyors-gyors-lassúra koreografált  jeleneteknek utoljára a Mikó, Straub  és a Székhelyi vezette tévés tánciskolában volt létjogosultsága.  Mindegy. Ha kéznél a szemcsepp, gondoltam jöhet egy árnyalatnyival fajsúlyosabb is.

A Surveillance több dolog miatt ragadta meg a fantáziámat (na azért olyan nagyon nem...). Egyrészt a rendező csaj papája az a bizonyos David Lynch, aki már elég régóta –  a Twin Peaks óta biztosan – hol a frászt hozza az emberre, hol meg pofára ejti, másrészt a plakát amolyan fesztiválozós "ródmúvis" gyilkolászást ígért. Fesztiválozás alatt persze nem a tűlkölve száguldozást, hanem különböző nemzetközi mozis díjakért való megmérettetés értendő.

A thriller középponjában egy istenhátamögötti amerikai kisváros rendőrörse és a brutális gyilkosságsorozatot felgöngyölíteni érkező FBI-ügynökök állnak. A sokszor ellentmondó tanúvallomások és az inkompetens helyi erőknek köszönhetően azonban csak baromi lassan áll össze a kép. Sőt...

Ismerős lehet a sztori.

Az  ilyen kistérségi aberrációknak szép hagyományai vannak az államokban (is), különösen szélesvásznon. Asszem minden generációnak megvolt már a maga edzőtábora, a Gyilkos túrától kezdve a David Lynch állttal gründolt Twin Peaksen keresztül egészen a – valós események ihlette  - Fargóig. De a Surveillance okán ez a skála egészen a Texasi lánfűrészesig húzódhat. Ezeknek a filmeknek a sikere persze legalább annyira múlik a bizarr figurák arzenálján, mint a hajmeresztő fordulatokkal tűzdelt történeten.


Lynch & Pullman
Oké, itt is csőstül – méghozzá többnyire párokat alkotva - jönnek a huzatos vidékiek. A drogos „szerelmesek" karikatúrája kellően idegesítő és az országúton szolgálatot teljesítő fakabátok is igazán míves baromságokkal feszegetik saját határaikat. Naná hogy perverz állatok. Ami persze nagyon helyes, ebben a kategóriában ez így az életszerű.
Viszont a kiszámíthatóság garantáltan nem fog emelni az adrenalinszinten, a flashback-kihallgatószoba kombó áporodott szagot áraszt és Julia Ormond-Bill Pullman duettje is egészen vérszegényre sikeredett. Sőt a Lost Highway szaxofosnosának fináléja határozottan ripacs!

Egyezzünk ki döntetlenben, de nem azért mert a kötelező végső csavar is kipipálva, dehogy. Hanem mert időnként tényleg szórakoztató és az országúti randalírozás képei meg J. O. FBI-os dresszkódja még okozhat vizuális izgalmakat.

Kapcsolódó linkek:

Imdb.com | Wikipedia.org | Rottentomatoes.com

4 komment

Címkék: kritika film mozi kino zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr594578496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_76970 2009.01.09. 20:08:57

Mivel nem láttam, csak egészséges előítéletemet tudom megfogalmazni: Pullman kevés, Ormond ciki, álzó bevárom az egy éven belüli keradói debütöt.

zsenya · http://oriasi.freemail.hu 2009.01.10. 07:46:11

nem is értem. Valszeg ők ketten értek rá, vagy fértek bele a bűdzsébe.

rolo 2009.01.11. 13:48:43

Kellemesen beteg mozi,néhány bravúros dologgal megspékelve,engem megvett a kisLynch.

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2009.01.14. 14:19:32

Szerintem közepes film, unalmas, a kihallgatás nem sikerült valami jóra. De nem volt kiszámítható
süti beállítások módosítása