HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Hősök tere 1.

2008.09.29. 10:10 rolo tomasi

A nyáron elözönlötték a mozikat a maszkos - maskarás jó-és gonosztevők, a képregényhősök rohama soha nem látott méreteket öltött mostanság. Jómagam a Bucó, Szetti, Tacsi-n, a Kockáson és a Novi Sad-ról beszerzett kétnyelvű Asterix és Obelixen kívül más képregényt nem forgattam rendszeresen, de a Marvel kiadványok filmes verzióihoz már volt szerencsém.

Asterix, Obelix...Bucó, Szetti, Tacsi

Az elmúlt másfél évtizedben a csúcstermékké formált műfajra oly jellemző minőségbeli kilengések az idei felhozatalban is kiütköztek. A celluloid félisteneinek szerepeiért immár komoly kvalitású színészek versengenek, és hisztérikus rajongótáborok sikítoznak a moziban egy-egy ajánló láttán.

Marvel...

A képregényműfaj olyan szinten gyűrűzte körbe a filmes tábort,h ogy a blődségekre érzékeny filmesztéták is csak óvatosan ostorozzák a jelmezes hősöket, egy rossz szóért azonnal jár az alázószoba. A képregény immár a világon mindenütt cool dolog, a filmstúdiók ritkán buknak a soron lévő comic mozival, ez 2008-ban sincs másképp. Retusált bajnokaink teljesítményéről nekünk is megvan a véleményünk, a közeledő DVD megjelenések kapcsán mazsolázzunk kicsit közöttük.

Kezdjük két nívósabb művel:

The Dark Knight
(rendezte: Christopher Nolan)

Az elképesztő hajcihőt kiváltó filmről nehéz sok újdonságot leírni. Vitán felül a műfaj legjobb darabjai közül való, Nolan szórakoztató drámává retusálta a 90-es évek végére émelyítő színezetű kuplévá silányított Batman sztorit.
A 3 éve újratöltött (Batman Begins) történet új szálai olyan nagyszerű figurákat ráncigáltak elő mint a Joker (Heath Ledger) vagy Harvey "Twoface" Dent (Aaron Eckhart). Joker egyedül is elvinné a sötét oldalt-szívrepesztő végignézni a szerepében lubickoló néhai Ledgert-ám a derék szenátorból bosszúszomjas rosszarcúvá fejlődő Eckhart alakítása is hasonlóan súllyal nyomja a libikóka vad oldalát. Batman (Christian Bale) rutinosan röpköd, Nolan továbbra is ügyesen balanszírozik a füles maszk használatával,világosban igen keveset látjuk hősünket nehogy aztán nevetséges farsangi bál legyen a vége.
A karatézós denevérember nekem még mindig döcög, de az ütős ritmikájú akciójelenetek remekül adagolt zenei aláfestéssel végigrepítik a nézőt a 2 és fél órás játékidőn. Gotham gótikus díszletek helyett maga New York, ahol Joker 1000 fokon égő terrorista bohócként leckézteti a civilizált közösséget véráztatta káosz elméleteivel. A Batman gang továbbra is stabil, Michael Caine Alfred-ja szédületesen jó, Gary Oldman hadnagyot pedig mindig örömmel látjuk. Nolan nőproblémái megmaradtak, Tom Cruise-né kiesése örömteli hír ugyan, de Maggie Gyllenhaal nem éppen hiteles amint romokba dönti az alfahím tábort. A TDK erőssége azonban leginkább az, hogy minden elemében messze túlnő a műfaji elvárásokon, a sztori okosan csavargatott, a film atmoszférája lenyűgöző, a karakterek finomra csiszoltan villannak fel Gotham sötét éjszakájában. Nagy örömünkre a Batman embléma tisztára mosása véglegesen teljes sikerrel járt.

A film trailere itt tekinthető meg


Hellboy 2.-The Golden Army
(rendezte: Guillermo del Toro)

A fantasy-horror-ban utazó köpcös mexikói mágus a legszimpatikusabb képregényhőst álmodta vászonra 4 évvel ezelőtt és a vörös óriás idén ismét közibénk csapott pörölykalapácsban végződő jobbosával. Ráadásul a pokoli fickó második kalandjának hátsóján ott virít a Made in Hungary felirat is a Korda Stúdió állhatatos munkájának gyümölcseként. Ez esetben is ízletes a repeta, az első rész fantáziadús, csapkolódó játékossága immár szélesebb dimenziókban, faltól-falig tarol, a történet minden egyes helyszíne külön élmény.
A mítikus világ fellázadásával szembeszálló Hellboy (Ron Perlman) kedves és komplex figura, ha kell rettenthetetlenül szétcsap del Toro  kreatúrái között máskor gyöngéden szerelmes vagy épp keserédes humorizálással múlatja az időt. Persze becsúszik néhány gyermetegen blőd "gegg" is de azért zömében jól szórakozunk.
A film végletekig valószínűtlen mesevilága teszi ellenállhatatlanná az élményt, nincs benne "real world" moralizálás (na jó egy kicsit talán) és érdekes módon épp az a földöntúli mítikus badarság a legjobb Hellboy-ban ami a denevérkalandból koncepciózusan kimaradt. Itt-ott a Faun is beköszön, Peter Jackson mexikói klónja ismét futóláncra engedte a jelmezes kollégákat, gyilkos fák, húsevő szúnyogok (Kamarás Iván elfogyasztva kb 5mp alatt) és kerekes törpék dorbézolnak lépten-nyomon a produkcióban.
Az első részhez képest magasabb fokozatú üzemmódra váltottak az alkotók, a sztori finoman érzékelhető együgyűségével pedig ki törődik a nagy durrogásban. Az egykori Bros vezér Luke Goss csont nélkül domborít a hidrogénezett főgonosz elf-herceg bőrében, és a szupersztárokat kerülő casting-nak köszönhetően a kasszában maradt pénz minden penny-ét a látványra költötték, ami nagyot dob a végterméken. A Gyűrűk Ura világát megidéző második rész igazából egy színorgiában úszó kalandfilm, melynek minden perce fesztelenül szórakoztat és szemet gyönyörködtet.

 

A második fordulóban jöhet majd a repülő bádogember és zöld méregzsák nyári kalandjainak felidézése.

6 komment

Címkék: kritika film mozi kino

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr194578455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koimbra · http://filmdroid.hu 2008.09.29. 14:41:02

Jómagam is forgattam a Bucó Szetti Tacsit, no meg az Asterixet, Kockást...de aztán ezek már nem jelentek meg többet, jött a Pókember, Superman, stb. A TDK egyébként tetszett, de nem annyira, mint a nagyobb többségnek, a Pokolfjazat sem volt rossz

Ismeretlen_53952 2008.09.29. 15:39:45

eljött az idő a "kikölcsönzéshez"

rosicky manó 2008.10.01. 16:33:44

Szégyen, hogy a Hahotát nem is emlegetitek. Egyébként az idei szuperhős felhozatal minden eddigit felülmúlt minőségben is mennyiségben is, bár személyemben Peter Parker és Rozsomák ifjúkori rajongóját tudhatjátok olvasóitok között. Logan for Prezident!

cornell 2008.10.02. 12:49:08

Kamerás Rozsomák trailer már van,2009 május 1.

rosicky manó 2008.10.03. 08:56:05

cornell: Filmbuzi rulez! :-)

cornell 2008.10.03. 09:04:12

na ezt nem mondanám
süti beállítások módosítása