HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

A bevásárló cédula...Te hogy csinálod?

2008.09.11. 16:16 toszi

"Írjon. Naplót, levelet, bevásárló cédulát. Igen, módszertani tanulmánynak a bevásárló cédula éppen tökéletes lesz. Figyelemre és belátásra szoktat. Pontosságra. Összeszedettségre. Nyelvi fegyelemre. A diszkrétebb alkotás örömére." (Halmai Tamás - Kézzel írt világok / Levél egy ifjú kritikushoz)

Néha azon töprengek, kéne valami jó kis téma, ami nem zene, nem film, de még csak nem is kaja, pedig ez utóbbi nagyszerű "tápanyag" mindenkor. Aztán szombaton, a heti nagy bevásárlás alatt leesett a tantusz. Pontosabban a kezembe akadt. Heuréka! Hogy ez eddig miért nem jutott az eszembe! A bevásárló céduláról fogok írni! Talán ez a kis papír fecni is azon dolgok egyike, melyek annyira előttünk hevernek, hogy csak ki nem szúrják a szemünket... és tessék, hosszas gondolkozást igényel, hogy észrevegyem.

Megvallom volt idő, amikor hajlamos voltam azt gondolni magamról, hogy 10-15 dolgot simán meg tudok jegyezni különösebb rásegítés nélkül, ami persze soha nem állta meg a helyét, valami mindig lemaradt... na ilyenkor jó a lista, bele is kezdtem a gyártásba.

Ha valaki nem tudná: a bevásárló cetli, -cédula, -lista nem más, mint lejegyezve mindazon dolgok sora, melyek heti rendszerességgel megejtett pénzköltéseink során feltétlenül kosárba és/vagy szatyorba avagy kocsiba kívánkoznak... Ha valaki méregdrága plazma tv-t készül venni, meg szuper Iphone-t, akkor ahhoz egészen bizonyosan nem kell lista. Ez tuti.


mit kell venni...rajzos

Funkcionálisan: memóriapótló, papírra vetett emlékeztető. Jellemzően kézírással készül kis méretű papírdarabkára, bár mérete persze nem feltétlenül kicsi, hisz láttam már Excel formában számítógéppel készített, A4-es nagyságú listát is.

Elkészítése: hagyományosan kézzel történik és igazi agytorna, főleg akkor ha azonnal készül, nem pedig egy egész hét munkája fekszik benne. A ráfordított munkaórák tekintetében megalkotása lehet: sebtiben összekapott. Pl. voltam már üzleti tárgyaláson, ahol a partner ahelyett, hogy odafigyelt volna listát gyártott. Odanézek, látom: tej, kenyér, krumpli. Avagy amolyan gyűjtögetős módszerrel, szisztematikusan körbejárva a lakást, mi van, mi nincs, várva, hogy elfogyjon a maradék tej, az öblítő, vagy a parizer. Papirost a hűtőre rögzíteni, majd azelőtt meg megállva odavetni mindig valami apróságot.
Aki ügyes és bejáratott bevásárlóhelye van, az szisztematikusan készíti el bevásárló cetlijét. Példa: A budaörsi Tesco-ban, ha a hátsó bejárattól közelítünk, akkor az ásványvizes részlegbe botlunk, vele szemben a sörök, mögötte a pékáru... vagyis, listánk az alábbiak szerint áll össze:

á-víz/bubis, mentes
ászok
kifli
kakaóscs.
...

Te hogy csinálod?

15 komment

Címkék: toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr94578444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobo 2008.09.11. 18:19:52

nálunk a bevásárlólista az a mágikus dolog, ami a hosszas összeírást követően, valahol a cipőhúzás és a kocsikulcs keresése közben ottfelejtődik az előszobában, hatból ötször. És erre csak a boltban jövünk rá! Nagy élmény, próbáljátok ki egyszer, nincs is annál szebb, amikor a hipermarket közepén megy az egymásra mutogatás és a sárdobálás, miszerint kinek a feladata lett volna elhozni azt a rohadt fecnit.

gossip 2008.09.11. 20:24:29

En mindig egy post-itre irom, beleragasztom a tarcamba, aztan mikor a szazast kiveszem a kocsihoz, a kocsi fogojara ragasztom. Igy aztan egesz vegig szem elott van, es nem foglalja le a kezemet.

Pogi 2008.09.11. 21:03:22

És ha mégis sikerűl magunkkal vinni, akkor odaadjuk a gyereknek, hogy addig is nyugton üljön a bevásárló kocsiban... mire az első tételt bepakoljuk addigra a "kicsike" békésen péppé rágja a cetlit, vagy széttépkedi. Gyerek kezébe üvegvisszaváltó blokkot soha!!!

rosicky manó 2008.09.11. 21:56:11

Én már egyedül járok bevásárolni - elkerülendő a vitákat és egymásra mutogatásokat, b. nejemet az otthoni takarítás közben zargatom a lista felkutatásáért, valamint újabb és újabb 5leteimmel... Egyébként a végeredmény általában mindig ugyanaz:a másnapi főzéskor derül ki, hogy mit felejtettem el/maradt le a listáról / hagytam bepakolásnál a kocsi tetején / hagytam a bevásárlókocsiban / lopták el tőlem / és utána irány a sarki kisbót - hiánypótlás végett. Még egy fontos dolog: ha mégis nálam van a cetli, akkor tollat is viszek magammal a kocsiból, hogy le tudjam húzni már azokat a tételeket, amiket már megvettem. Előfordult velem, hogy 4 dupla (barátom a) medvesajttal, 3-szor több tejföllel és tejszínnel tértem haza - mentségemre felhozható, hogy egy céges búcsúztató másnaposságát serény böffentésem és pukizásaim kíséretében sikerült 2 és fél órás Tesco-bevásárlássá bővítenem. Asszonykám nagyon örült nekem, mikor végre hazaértem...

Ismeretlen_77983 2008.09.12. 06:58:45

én már telefonba írom, pont az elhagyott cetlik miatt. a megvásárolt tételt pedig egyszerűen kitörlöm (igen, azért, hogy ne vegyek semmiből sem ötször annyit, mint kellene).

Ismeretlen_37621 2008.09.12. 09:14:37

nem nagyon szoktunk bevárásolni, de akkor csak ad hoc, emlékezetből, nagy ritkán írok listát, ha utazás vagy vendégek miatt, de inkább azt szoktam megjegyezni, hogy hány darab tételt kell venni, és az alapján már a nagy részét kiguberálom a fejemből..

Citromfa · www.senzaflash.freeblog.hu 2008.09.12. 14:40:57

Én az a típus vagyok, aki A5-ben, nyomtatva készíti, és elteszi a kistáska első zsebébe egy szövegkiemelővel (kék), hogy ami megvan, azt azzal kihúzzam. A tecsóban meg rádöbbenek, hogy eljöttem otthonról egy pénztárcával, egy telefonnal és 3 db papírzsepivel, táska nélkül. És innen szép nyerni, mert csak azt veszem meg, ami fixen nincs otthon: tej, kenyér.

Ismeretlen_76199 2008.09.12. 17:48:27

A papír működik,rögtön írom ami elfogyott,el is viszem magammal,csak mindíg háromszorosával térek haza,ha már úgy is itt vagyok címszóval.A legjobb spórolás, ha el sem indulok. :)

Ismeretlen_46184 2008.09.12. 18:51:47

Én néha megpróbálom összeírni, de akkor jön a stressz, hogy teljesítenem kell egy listát. Franc sem jut eszembe akkorra. Viszont ha szépen végigjárok mindent, akkor beugrik mi is nincs otthon.

Ismeretlen_35704 2008.09.12. 21:49:21

hihi :) http://suematra.hu/archives/2008/09/12/

Ismeretlen_75912 2008.09.12. 22:09:53

Hűtőmágneses jegyzettömb a "célhelyszínre" illesztve, a héten gyűlik rá az info, s amint időm engedi, letépem és viszem. Persze egy rakat olyan terméket is megveszek, ami nincs rajta, csak mert akciós.

Ismeretlen_58095 2008.09.13. 21:31:48

De jó, mi családdal sose írunk igazán cetliket. Csak ha nagyon kifújtuk a zagyunkat már. Apum imád vásárolni, mindent automata megjegyez és elintéz... ^^"

bubo 2008.09.15. 15:36:34

A cetli a barátunk, ha ő van kevesebbet költünk. Hűtőre ragasztva vagy post.it -re felírva, mikor-kinek-mi jut eszébe. A fent írt szituk, h otthon marad és ki a hibás, az elvesztés, meg tollal lehúzás nálunk is áll...de hogy szisztematikusan álljon össze a lista...hát ez Toszi!? Sok időt töltök a tecsóban :) de ez még nem jutott eszembe! Gratulálok!

Ismeretlen_53952 2008.09.15. 16:39:13

bubo! az ilyen listát az élet szülte :) volt hogy a ceruzafaragó és a 8-as anyacsavar után vissza kellett menni a málnaszörpért...ismered a helyet;) pokol

István 2008.09.17. 16:19:16

Cetli vs. Süsü!
süti beállítások módosítása