HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Nyári csemegék 2.: hekk, lángos, palacsinta

2008.07.08. 11:14 toszi

A múlt heti dinnye csemeg farvizén "behajózva" jöjjön most nem is egy, de rögvest 3 olyan emblematikus eledele a honi "vízpartos-büfés-nyaralásnak" ami kihagyhatatlannak számít 35 fok felett.

Büfé hangulat (a képet az index.hu-ról kölcsönöztük. foto: Huszti István)

Mert ugyan ki nem állt volna végig már életében legalább egyszer iszonyatos melegben, mondjuk az "aligai" strandon egy kígyózó sort csak azért, hogy a végén kimondhassa a bűvös hármast :
xxx
hekk, lángos, palacsinta


Sorjában:



A heck-et csak és kizárólag fonetikusan ejtjük...vagyis: HEKK.
A halacska (Merluccius merluccius) minden hiedelemmel ellentétben nagyonis tengeri hal s a Balaton partjára, ideális esetben, fagyasztott állapotban érkezik. Húsa nem száraz, szálkákkal nem agyonbombázott. Aki pedig azt hiszi, hogy a szakirodalma a fogyasztásával egyenes arányban, könyvtárakat tölt meg az téved.
Ok! Az interentes keresők nagy urak, de akkor is ki hitte volna, hogy a "mi" hekkünk, amit a magyar csak és kizárólag n*10 dkg kiszerelésben állva zabál, zsírpapírból a megalázó CSACSIHAL néven lett anyakönyvezve.


Azért képzeljük el az alábbi párbeszédet (strand, 50 fok, bűbájos pultos ) :
-Csókolom!
-...Tessék kérni!
-2 Csacsihal, 2 uborka...
-Kenyér lesz fogyasztva?
-1
-1800

Hát nem szebb név a Hekk?

Lelőhelyén, a büfékben, minden konyhaművészeti trükköt nélkülözve minimál panírban/bundában, forró olajban hirtelen kisütve tálalják. Csak és kizárólag a fentebb már említett zsírpapír alátéttel, esetleg egész papírtálcán. (Nem vicc: én láttam már takarékossági okok miatt félbevágott kartontányéron is), mellé uborka, köretnek puhakenyér. (azért a fish&chips-el az angolok sem panaszkodhatnak)

Ha mondjuk benne lenne az iskolai biológia tananyagban és előbb vagy utóbb muszáj lesz beletenni, akkor ez a néhány sor jellemezné:

"A merluccius merluccius - magyarul csacsihal vagy heck – bajusztalan tengeri csukafajta, tőkehal. Hossza elérheti a 1,25 métert is, súlya akár 16 kilóra is felszökhet. A Földközi-tengert és Atlanti-oceánt lakja az európai partokon egészen Norvégiáig. Ívása idején januártól áprilisig a tenger fenekén tartózkodik. Igen falánk; nagy tömegekben, húsa miatt nagyban halásszák, fagyasztva és szárítva hozzák forgalomba."


Nyelvlecke:
angolul Hake vagy Merluccius merluccius
olasz neve: nasello, merluzzo, lovo, Velencében „pesce prete” is, Triesztben és Fiumében asinello (= csacsi);
a horvát tengerparton „oslics”, „osal”, „tovar morski”,
németül „Meerhecht”, „Seehecht”, „Hechtdorsch”,
dánul „Korfmue”, „Kulmul”, “Herring-Hake”,
norvég nyelven „Lysing”. (azért ha valaki norvégul kérte már dobjon egy mailt)

Mivel gyakorlatilag bármilyen halétel elkészíthető belőle ajánlom felütni bármely szakácskönyv bármely idevágó oldalát...

Na jó! Egy gyors recept: Stanecli hekk, 1/2 liter tejföl, 30 dkg sajt (pl. pannónia, mert az jó sós). Tepsibe fektetjük a halszeleteket, szigorúan egymás mellé, aláöntünk 2dl vizet, rá a tejfölt...220 fok 15 percre, majd majd újabb 10 perc a sajttal a tetején. Nyamm-nyamm. Nálunk az elmúlt fél évben 5 -ször biztosan volt.
No de tovább a megkezdett úton: az igazi önpusztítók a hekket lángossal eszik, ami ugye nem más mint kelt tészta, forró olajban/zsírban kisütve.
Amikor kicsi voltam azt gondoltam, hogy a lángos olyan, mint a Coca-cola. Titkos recept 7 lakat alatt. Lótúrót. Otthon bárki (na jó ez így nem igaz) tud olyat csinálni, mint egy balatoni bódéban. El vagyunk "kéremszépen" kábítva... Tudom, próbáltam/tuk már és rájöttem, hogy minden a nyújtáson múlik.


Igazi tápláló, tömény táp.

Autó csomagtartójában a tésztája képes 20 szorosára dagadni. Ez is megvolt. (Az érintettek erősítsenek meg.) Aki megcélzott magának egy tuti kis gyomorfekélyt az kezdje ezzel. Jómagam már egy féltől is képes vagyok egy teljes napon át rosszul lenni, hála a fáradt olajnak. Érdekes egyébként, hogy a büfés lángost nem lebutították, hanem felturbózták... igazodva az otthoni fogyasztás szokásaihoz. Vagyis: már nem csak vízben-áztatott, préselt fokhagymával lehet ecsetelni, hanem, ízlés szerint kapható: sajtos, tejfölös, illetve előbbiek párosításával. Természetesen felárasan.


Persze azt jó tudni, hogy hacsak nem a Kempinskiben esszük, a tejfölt mindíg vizezni fogják... A "feltétek" tárháza végtelen. Bármi kerülhet rá, légyen az sós vagy édes. Mondjuk a legperverzebb amit valaha ettem az a svédgomba-salátás volt. Iszonyat...

És ha még mindíg nem laktunk jól, akkor jöjjön a végére a desszertek jolly-joker-e a Palacsinta, ami szintén nem nagy kunszt, de ahogy a vízpartokon csinálják az utánozhatatlanul... vékony.

Na ez tényleg olyan lehet, mint az atlantai kóla receptje. Nekem már volt otthon olyan kívánságom, hogy legyen olyan a cucc, mint a Balatonon. De egyszerűen képtelenség annyi vizet beletenni, hogy vékony is legyen de, el se szakadjon el.

A töltelékek tárháza akárcsak fentebb... végtelen, de ugye nem kell ecsetelnem, hogy itt is megvannak az alapízek, mint: lekváros avagy ízes, kakaós, túrós és fahéjas... minden ami ezután jön édesben az már gasztronómia. Ha pedig sós akkor hortobágyi...de az legyen már egy másik post.

11 komment

Címkék: toszi silo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr104578414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_89866 2008.07.09. 17:25:52

Ez egy tök jó poszt volt, köszi :)

wurlitzervilmos · hombre.blog.hu 2008.07.10. 20:02:44

Éhes lettem! Azoknak írom, akik hozzám hasonlóan alkalmatlannak bizonyultak a konyhában és budapestiek: Van egy lángosos a liget szélén, nem messze a Széchenyi bejáratától. Utóbbi hetekben visszatérő vendég lettem, finom nagyon. 400 a sajtos-tejfölös. Hűvösvölgy, valahol ott, ahol betér az erdőbe a turistaösvény a hármashatár-hegy felé, ott is van egy, régen nagyon jókat sütöttek, sajnos már évek óta nem jártam arra, azt se tudom, hogy működik-e még. Életem legjobb lángosát Lilafüreden ettem. Csakhát a távolság... Sok sikert a goldenblog szavazáson. A Hekk és egyéb rántott halak irgalmatlan jók a fehérvár úti piac legfelső szintjén lévő halasbüfében.

Mari 2008.07.11. 08:10:31

Jól emlékszem még gyerekkoromból, milyen ingataggá vált a palacsinta helyzete a büfékben, amikor megjelent elegánsabb változata, a goffri. Vastagabb volt, szebb és érdekesebb töltelékekkel( feltéttel ) ellátott. Szerencsére a jó öreg pali nyert ! Megyek is és sütök pár ízeset és kakaósat !

bubo 2008.07.11. 08:23:36

Faddombori, strand -ott ettem életem első pudingos goffriját. Na én arra hittem azt h olyan mint a Coca cola és ez már itt a Nyugat kérem szépen.

rolo tomasi 2008.07.11. 08:41:00

Köszi Vili,sok sok sikert néked is,látom befértünk a top 78-ba:) http://www.goldenblog.hu/cgi-bin/goldenblog/index.cgi?view=ck&tID=675&nID=26828&nyelv=#kommentek

wurlitzervilmos 2008.07.11. 12:21:16

Jaja! És mivel beválogattak a zsüribe, nagy erkölcsi dilemma előtt állok: Hány pontot adjak az Hombrénak? :)

Ismeretlen_53952 2008.07.14. 11:36:01

Az első goffrim a fonyódi piacon volt...mondjuk 85-ben, úgynevezett töltött kiflivel...ami nem összekeverendő a hot-doggal. Illetve a hétvégén volt szerencsénk a balatoni sajtburgerhez. Jaj.

Ismeretlen_9114 2008.07.16. 23:46:36

egyetek lángost a balatonföldvári kikötőben, a fapuma mellett, világbajnok!

Egyéves Önkéntes · malnaszor.blog.hu 2008.08.25. 08:39:43

Hát ez egy hbiánypótló blog volt. Köszönjük. Nekem a szüleim kaptak idegbajt, hogy a balatoni ultravékony palacsintát zabáltam, az otthonit (amiből semmi ki nem volt spórolva) meg nem. Ki érti ezt? Az meg egyszerűen érthetetlen, hogy egy keszeggel teli Balaton mellett hogyan szorította ki a keszeget egy tengeri hal. Arról lehet itt szó, hogy az összes ismerősöm sipítozik, ha szálka van a halban, mert beléjük verték, hogy halálos lehet. Kisgyerek korom óta eszek sült halat, ha szálka van benne, akkor kiköpöm a szálkát és kész.

AZBESZT 2008.09.09. 16:12:06

a legjobb langosos, amit ismerek (budapestiek elonyben) az Ors vezer teren talalhato a Sugar melletti fapavilon-sorban - kb. a harmadik-negyedik bode. az arai nem extremek, a minoseg meg csillagos otos. ehhez kepest a tavaly a fonyodi strandon vett langos, ill. iden a sostoi strandon vett langos olyan volt, mintha szaraz kenyersarok lett volna. langosimadok, ha arra jartok, feltetlenul probaljatok ki :)

int10h 2010.08.03. 18:40:33

"csacsihal vagy heck – bajusztalan tengeri csukafajta" Azért zárójelben megjegyezném, hogy a hekk egyáltalán nem csukafajta. Csak a németek nevezik "tengeri csukának". De mint tudjuk a tengeri sün sem (közeli) rokona a szárazföldi sünnek.
süti beállítások módosítása