HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Óriási Dühöngő

2008.04.01. 23:18 toszi

Minden egyes alkalommal, amikor elmarad Magyarországon egy számunkra kedvesnek vélt koncert a mi kis virtuális szerkesztőségünk felhördül.

Tettük ezt Roisin Murphy Millenáris béli, meghiúsult fellépésekor a Smashing Pumpkins lemondott koncertje után de említhetném a Foreigner fiaskót is. Pedig többször megfogadtam(tuk), hogy fölöslege ezen rágódni. Semmi értelme. Aztán tessék. Tegnap elmaradt a The Hives buli (ok, nem ma tudtuk meg) és a vérnyomás megint 220 fölött.

Írnám, hogy „lassan”, de ez már nem lassan, hanem réges-régen tendencia. Jó nevű zenekarok, valós vagy valótlan indokokra hivatkozva mondják le a megjelenést, hogy aztán következzék a ráadás macera: visszaváltani a jegyet. Persze mindig be van ígérve a „majd jövünk tavasszal”, de ebben én már nem hiszek.

Felmerül a kérdés:

Mi a baj?

Nem szereti a magyar a kortárs nem magyar rock/pop zenét?

Drágák a jegyek?

Rosszul lettek megválasztva a fellépő zenekarok?

Nem értek ide (The Hives)

Kezdem visszafele: Mióta Hegedűs László (Poptarisznya…pop/rock hírek Londonból ), a Multimedia Concerts/Live Nation Hungary immáron volt vezetője egy televíziós műsorban azt találta mondani, hogy Ő dönti el ki jöjjön, már nem csodálkozom semmin. Igaz neki köszönhetjük Nick Cave és a Morcheeba elkövetkezendő fellépését a PECSA-ban, a sokadik virágkorát élő Kyle Minogue-ot és az őskövület Mark Knopflert az Arénában, de hol van itt az előre mutatás? Vagy James Blunt, melankolikus brit popsztár lenne az? Netán Lenny Kravitz?

Elfogynak a jegyek

A Showtime még ennyire sem rizikózott: ők a Vaya Con Dios-t és Chris Rea-t tudják produkálni, nyíltan vállalva, hogy ezek azok a neve amelyekkel nagyon nem lehet mellé lőni. Értsd: minden jegyet el lehet adni, pénz a zsebbe. Éljen a nosztalgia, s mondják: sorry, de az „egylemezes” világsztárok megfizethetetlenek.

Megjegyzem 2006-ban még elég bátrak voltak, hogy idehozzák a Groove Armada-t, Morrissey-t, a De La Soul-t, tavaly pedig a hamvasnak azért nem mondható, de máig meghatározó CULT-ot.

Szóval értem én, hogy ezek mind nagyszerű előadók, nem akarok bántani senkit, Lennyről mi is megemlékeztünk, de nem igaz, hogy csak ezekre lenne igény.

Pedig, drága olvasók, közelről és a távolból is az látszik, igen is erre van.

Mert a Muse ugyan kétszer is megtöltötte egymás után a Wembley-t itt a BS-t nem tudták hogy lefüggönyözni, hogy ne látsszon, bizony ide is csak az jött el aki igazi fanatikus. Jártunk Kasabian-en a Pecsa-ban. Voltunk vagy 500-an. Gyalázat.

Azért van ellenpélda is, így üde színfolt a BUDAPESTROCKANDROLL, előttük le a kalappal. Persze csodákra Ők sem képesek. Lásd a fentebb már említett, tegnapi Hives bulit.

Hogy drágák a jegyek?

Rendszeresen járunk Bécsbe és Prágába. Mert odáig azért mindenki elmerészkedik, még az „egylemezes sztárok” is. Kocsival bő 2 óra az egyik, 6-7 a másik és annak ellenére, hogy a benzint fizetni kell, semmivel sem drágább egy belépő, mint idehaza, ahol ugye lehet Vaya con Dios-t hallgatni a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon vagy Bryan Adams-t.

Nyilván a hazai szervezők terveznek…: ha eljönne 6000 néző akkor az ár 5000 lenne, de persze csak 3000 fog elkelni, legyen akkor:10000 vaaagy inkább legyen 13000 és majd meglátjuk.

És akkor ide vág a kérdés, hogy hol lehet egyáltalán itt fellépni? Netán az a baj, hogy az A38-on a hamarosan aláaknásításra kerülő Kultiplexen és a Petőfi Csarnokon kívül nincs hol színpadra állni? És miért van az, hogy egy zenekarnak nem derogál 1000 ember előtt fellépni Amsterdamban vagy Londonban, de már ciki ugyanezt megtenni Budapesten?

Miért nincsenek 1 napos mini fesztiválok?

Zágrábban meg miért lehet egy ótvar lakótelep közepén 5000 embernek Radar-fesztivált rendezni, Queens Of The Stone Age-el , Placebo-val és Kaiser Chiefs-el? Hát legyenek akkor rövid de velős összejövetelek itt is. Lakótelep van bőven.

A Sziget is azért működhet, emelhetik a jegyárakat, mert folyvást azt halljuk:1 jegy áráért több koncert jár egy napra.

És belátjuk, hogy igazuk van, úgyhogy a java erre spórol egész évben.

...

Ja! és legyen Oasis koncert, itt nálam a kertben! A sört én fizetem. Mindenkinek.

22 komment

Címkék: zene koncert toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr224578361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosicky manó 2008.04.02. 08:23:23

én is beszállnék a sörbe, csak jöjjenek! :-) egyébként kihagytad a mindig teltházas "sztár DJ-k" fellépéseit, arra van igény a mai magyar tuctuctársadalomban...

bubo 2008.04.02. 09:31:50

És még a Coldplay is elmaradt - himihumi torokfájásra hivatkozva! Na persze! :(

lobo 2008.04.02. 11:44:20

Ha már dühöngő... Amikor olvastam, hogy elmarad a Hives, egyszerűen tudomásul vettem. Aztán pár óra múlva elgondolkoztam, és oda jutottam, hogy kis híján agyvérzést kaptam, annyira felhúztam magam. Miért van az, hogy az ember elsőre már nem is idegeskedik ezeken? Nem akarom idekeverni a politikát, mert nem ide való, csak annyit jegyeznék meg, hogy mivel minden összefügg mindennel, ugyanaz történik minden téren: beletörődünk mások baromságaiba. Vegyük sorban: a politikát nem részletezem, mindenki el tudja képzelni, hogy mi a véleményem az egész bagázsról. Nézzük a kertévéket: az egy szem Dr. House-on kívül mondjatok már egy normális sorozatot, aminek mondjuk nem 5 éve járt le a szavatossága? Milyen nézőközönség az, ahol a Cobra 11 a legnézetebb műsor? vagy az összes kibeszélőshow, meg valóságshow? De vehetjük a rádiókat is: az Est Fm megszűnése óta a Radió café az egyetlen olyan adó, ahol normális zene megy (a petőfiről később), kivéve Nesta latin-mániáját, amitől hányok. A petőfi adó erőfeszítéseit értékelem, de csinálják már a 21. századhoz méltóan, normális műsorvezetőkkel, stb. az nem kunszt, hogy fogom a winampot és shufflera állítom. És akkor lassan elérkeztünk a zenéhez: csodálkozunk a zenei élet sivárságán, amikor a közelmúltig az úgynevezett fogékony generáció egyetlen forrása a Viva tv volt kristóffal meg kisóval? nemá! Amikor a legfelkapottab zenekar (Moog) egy körülbelül 4 éve lejárt stílust meglovagolva lehet "sztár"? Hogy van az, hogy Angliában egy két éves cd 2 fontba kerül, míg nálunk még mindig 6000? Hegedűs úr produkciója csak leképezi a mindennapi életünket, fogd a pénzt és fuss. ez a mentalitás önmagában nem baj, a baj az, hogy nincs mellette más. illetve most már van, a bprnr, csak szerintem messze túl későn, a közönség már kondicionálva van. És, ugye, megint elérkeztem oda, hogy ezek ellen nem nagyon tudunk tenni mást, mint hogy beletörődünk. Persze tök jó, hogy van ez a blog és a társai, tényleg maxi respect az erőfeszítésekért!!! amíg azonban ez ilyen "szubkultúra" szinten marad, addig ne várjunk csodát a nagy dolgokban. Marad a beletörődés, meg a torrent. Ez a hsz egy kicsit csapongóra sikerült, de legalább kidühöngtem magam. Bocs. Ja, beszéltem Liammal, július első hétvégéjén ráérnek. Ők hozzák a rövideket. L.

flynn · http://netric.wordpress.com 2008.04.02. 14:13:24

rosicky manó: látod viszont az a közönség fizet azért, hogy a sztár dj-k idejöjjenek játszani. és hidd el, eljönne ide a hives és a többi rockbanda is, ha az ő közönségük is fizetne érte. én alapvetően az elektronikus zenéből jövök (hozzáteszem, egyáltalán nem a kommersz vonaláról), de jóideje hallgatok rockot is, és néha már eljutok koncertekre, és alapvetően azt tapasztalom, hogy az utóbbinak a közönsége egyszerűen nem hajlandó fizetni, sokallja az árát mindennek. ez itt a gond. nem csoda, hogy a hives se jött el, miután kiderült, hogy elővételben alig ment el 300 jegy. legalább a szervezőknek nem ment így rá ingük-gatyájuk.

zsenya · oriasi.freeblog.hu 2008.04.02. 14:45:29

Ma este ez is lesz: "Mtv ánplágd - Zenél a Hooligans Az első fellépő banda frontemberét, Csipát nézőink már a Csináljuk a fesztivált műsoraiban megkedvelhették, ebben az adásban zenekarával egy újabb oldaláról mutatkozik be." Sivárság =(

Ismeretlen_91804 2008.04.02. 14:48:48

Az a baj, hogy a koncertszervezők csak rövidtávú pénzérdekeiket nézik, miközben fogalmuk sincsen arról, hogy merre tart a világ rock-zenéje, holott - miközben vannak olyan régi nagyságok, akik ma is hozzák a formájukat (bár ezeket, lásd még Tom Waits vagy Neil Young, nem hozzák el) - nagyon sok tehetséges fiatal banda volt az első 10 évben és vannak újabbak is. Az a módszer pedig már régen nem jön be, hogy valakit meghívunk egyszer, kétszer, harmadszor is jó lesz. A Sziget meg azért nem jó példa, mert oda - sajnos - a közönség nagy része már régen nem zenét hallgatni megy, hanem "fogyasztani", miközben mellékesen esetleg szól a zene is - bár a totális zajkáosztól egyre élvezhetetlenebbül...

Ismeretlen_72212 2008.04.02. 14:55:30

flynn, vitatkoznék: pénteken Prágában, a Down fellépésén nem így tűnt. a szaros kis 500 férőhelyes klub – ami az eredetileg meghirdetett helyszín befogadóképességének dupláját tudta – látogatóinak jó harmadát magyarok tették ki; pedig nekünk, akik Pestről mentünk, a 490 koronás jegy kb. duplája volt az útiköltség (de megérte!!!:))). ehhez képest voltak, akik Pécsről indultak hajnal 5-kor, ők még többet áldoztak a kedvencükre. még tegnap este is két tök különböző társasággal futottunk össze egy kocsmában, akik ott voltak:D /hej, bár már odajutnék, h beszámolót írjak:///. nem mellesleg ugyanott lépett fel vasnap a Hives is... ...szal passz, fingom sincs, a cseheknek h éri meg 200-500 fős bulikat szervezni.

lobo 2008.04.02. 15:54:45

brucewayne: szerintem referencia kérdése. a kis szaros 500 férőhelyes klubban valószínűleg nem a down vagy a hives volt az első nagy nevű fellépő. gondolom a hives menedzsmentje is szívesebben megy el egy olyan helyre, amelyik nem egy ötöd-házas Muse koncertet tud felmutatni a közelmúltból. Az, hogy a kis klub annak idején hogy kezdte, én sem tudom. biztos svéd a tulaj.

lobo 2008.04.02. 16:10:21

A fent említett helyen (rock Cafe egyébként), 21-én fellép Jaromír 99 and the Bombers :) Úgy látszik ott sem fenékig tejfel...

Ismeretlen_53615 2008.04.02. 16:43:49

lehet, mert zongoras lacko a kozonseg mellett a zenekarokat is lenyulja? (csunyan demagog-e vagyok? de nem erdekel, a pofa mar a nyolcvanas evekben is seggarcu volt) (illetve a soha-magyarban-megnemtartott bulik kozott ne feledkezzunk meg a tavaly elotti alice in chainsrol sem) ja, es miert van az, hogy olaszorszagban, kozelebbrol az abszolute turistakozpontu pisaban (ahol szerintem nincsenek is mar oslakos pisaiak, csak par rendor, es telefonfulke-tisztito allomoasozik itt) a legujabb cd-k 10, a regebbiek pedig 5-8 euroba kerulnek? szoval nemtom. nekem ugy tunik, a koncertkinalat/elmaradasok szorosan koveti(k) orszagunk mentalis allapotat.

lobo 2008.04.02. 16:49:04

kicsit lassú a felfogásom, most jöttem rá, hogy mi az a Jaromír 99. Akkor ennek analógiájára, néhány év múlva nálunk a Jam Pubban fellép: Krisztián 8 and the Microphone Heads, featuring: Béla 10 and the Training Kings...

flynn · http://netric.wordpress.com 2008.04.02. 16:54:18

brucewayne: jó, de érted, nyilván másképp néz ki az, amikor egy 500 fős hely tele van, vagy egy sokkal nagyobb helyen vannak 500-an (bár hozzáteszem, itt 300-an lettek volna, jó esetben). szerintem az ráadásul még jófejség is a banda részéről, hogy látják, hogy a szervezők kurva nagy összeget buknának a rendezvényen, és többek közt ezért is inkább lemondják a koncertet. aztán persze lehet, hogy ezt csak én gondolom így.

rolo 2008.04.02. 17:28:19

Biztos valami cseh doom legenda! Egyébként nem a Rock Cafe-ban volt, hanem a Roxy-ban mert ott nagyobb volt a hely:) Az egész koncert mizériában szerintem a szervezők is ludasak,de a kedves publikum is részben.Az A38 és a Kultiplex(r.i.p.) példamutatóan nyújtanak teret a klubkoncerteknek,de sajna ez kevés.A magyar nézők meg tényleg nyöszörgősek néha,jöjjön a U2 meg a Metallica meg a Chili a Szigetre és ingyen ha lehet .Minden országban(keletre is) fizetni kell a zenéért(koncert,klub..),az emberek elfogadják hogy a zenész is egyfajta "szolgáltató",bármilyen szörnyen hangzik.Az más kérdés,hogy itt mutyiföldön biztos akad olyan szervező is aki fölöz mint a gép.Tény ,hogy 8-10.000 forint sok egy jegyért(sógoréknál 20 eur-ért már kisvilágbajnok zenekarok lépegetnek föl),de lemezt már "senki" sem vesz így azért össze lehet spórolni ha valaki tényleg elhivatott koncertfan.Nem is olyan régen az emberek boltban vettek albumokat és elmentek a koncertekre,teltházas Pecsa bulik,kisstadionok és nagystadionok voltak.Sajnos kissé érdektelenné és sótlanná vált a potenciális koncertlátogató kis hazánkban aminek ezer oka lehet.Pedig az igazi koncertélményt nem lehet letölteni a netrő! Ha Nick Cave is elmarad akkor lesz igazi dühöngés!!

gurkaserpa · www.newkidsontheblog.blog.hu 2008.04.02. 21:41:44

Az, hogy nincs klubélet, nem Hegedűs László hibája, tessék felállni a számítógép mögül és javítani a dolgon. Forradalom!

Pogi 2008.04.03. 09:33:40

Arról nem is beszélve, hogy milyen nehéz megszervezni, két kisgyermekes szülőként, hogy végre valahára eljussunk egy koncertre... és a célegyenesben meg elmarad. Én konkrétan ilyenkor sírok.

rosicky manó 2008.04.05. 10:00:51

flynn: Azt hiszem néhány hsz már megmutatta, hogy miért nincs fizetőképes közönség. Szerintem kiöregedett az a réteg, akik még elmennének olyan koncertekre, amin élőben szól a gitár, pörög a dob, stb... A mai fiatalok ("csak a flanc meg a divat")- ahogyan azt lobo is írta - a gagyitvken szocializálódnak, alig tudnak valamit azokról a zenekarokról, akiket itt nagy sóvárogva felsorolgattunk. Nem nézem le az elektronikus irányzatot, de azt elmondhatom, hogy látom kik járnak koncertekre. Mivel 2 éve már a Stefánia út mellett élek, ezért látom/tapasztalom azt, hogy mely eseményeket milyen réteg látogatja (persze itt nem a Schmuck-féle Tisztelet Tásrsaságának, a Forever Living Product európai képviselőinek vagy a Jehovai tanuinak a "hallgatóságára" gondolok). Azt vettem észre, hogy a nagyobb koncerteken (DM,Stones, George Michael, Robbie Williams, stb) inkább a középkorosztály képviseltette magát, míg az elektronikus illetve hip-hop zenék reprezentánsainak fellépésekor a tízen- huszonévesek. Ebből én arra következtettem, hogy ma Magyarországon vagy hozol egy rockosabb zenekart, amire az idősebb fizetőképes réteg is ellátogat, vagy hozol egy DJ-t, akire a gyárak humándroid rétege is összekuporgatja a 10-15.000 Ft-os jegyárat. Egy biztos: én sajnos megöregedtem. :-(

Ismeretlen_1068 2008.04.05. 13:45:32

hi! a barna alapon fekete betü gyakorlatilag olvashatatlan. újra kéne tapétázni. sorry az OFF-ért.

flynn · http://netric.wordpress.com 2008.04.05. 16:18:34

rosicky manó: az underground elektronikus zenei partik esetében ez nem igaz (illetve az utóbbi két-három évben van egy kisebb hígulás a közönség tekintetében, de egyáltalán nem vészes).

Ismeretlen_1068 2008.04.05. 16:55:56

wow! ez gyors volt. :)

rosicky manó 2008.04.05. 18:28:41

flynn: ok, biztosan igazad van, de a lényegen nem nagyon változtat, amit írtál.

Ismeretlen_53952 2008.04.17. 20:43:59

Csak az ideg! Baszki most mondja az rtl, hogy samantha fox koncert lesz budapesten, több ezer fő előtt...mekkora kamu az egész és baszki erről van egy öt perces riport. Ezért tartunk itt...

lobo 2008.04.18. 08:50:57

ez aztán már mindennek a teteje! baszki a csajnak (néninek) szerintem nincs annyi száma sem, hogy elég legyen egy koncertre! De ez még nem is lenne baj, nézze, aki akarja, csak lenne más is mellette... aaarrrrggghhhh! L.
süti beállítások módosítása