HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Sie Sahen

2008.02.14. 23:30 rolo tomasi

A nyolcvanas évek néha annyira béna volt, hogy jobb híján egy büntető nyugatnémet krimi is megtette.
Itt az ideje elverni rajtuk a port...

Derrick:
1974-1998
Stephan Derrick: Hortst Tappert
Harry Klein: Fritz Wepper
Helyszín: München

Az Oberinspektor és asszintense fapofával zabolázza meg a rossz útra tévedt bajorokat. Jellemzően nyereségvágyból elkövetett bűneseteket göngyölítenek fel.

Míg a főnök bámul, tamáskodik, kibogoz addig a "jobbkéz" jegyzetel, helyesel, vezet és részvétet nyilvánít. Valójában - erkölcsi nullaként - özvegyeknek csapja a szelet.
Fűszert némi zsarolás és autóskesztyűs fojtogatás jelent. Mivel egyes epizódokból pofátlanul még a gyilok is kimaradt, izgalomra okot csak a fregolis képmagnók, universum tévék, és beépített blaupunktok adhattak.

1974 - a legelső rész (Mitternachtbus)

A hazai siker titka sem az észbontó tempó vagy az elragadó sárm, hanem egy épkézláb versenytárs hiánya volt. A folklórt pedig egy kíméletlen slágerrel és számtalan aranyköpéssel gazdagította, amelyekből csak egyet van pofám leírni: "Harry hol schon mal den Wagen"

Ein fall für Zwei-Két férfi egy eset:
1981-2006
Josef Matula: Claus Theo Gartner
Dr. Dieter rentz: GünterStrack
Helyszín: Frankfurt

A rosszarcú Matula és a túlsúlyos Rentz a rendőrség tacsra tételével abszolválja az eseteket, lévén egyik magánnyomozó másik pedig védőügyvéd. Ezért az sem lehet a véletlen műve, hogy a reménytelen esetek garmadát felvonultató script gyakran Petrocellit idézi. A derék rajnapartiak azonban nem bontott téglák és kaktuszok, hanem sörkorcsolyák és snapszok árnyékában ügykezelnek.

Intro

Emlékezetes pillanatokat ritkán okoztak. Rentz papírok fölé görnyed, Matula méregtelenít. Többnyire. De botorság lenne nem megemlíteni, hogy a nyomozó alkoholizmussal hadakozó figurája bármikor képes cefre-, és hónaljszaggal megtölteni egy közepes panelt. Mi ez, ha nem method acting?!

Der Alte-Az öreg
1976-tól
Erwin Köster: Siegfried Lowitz
Helyszín: München

A csavaros észjárással megáldott veterán kíméletlen precizitással göngyölít. De! Amíg Columbo szórakoztat, és összekacsint, addig a Komissar fogcsikorgat és lélekbe gázol. Első blinkre az alsó-középosztálybéli származás frusztráltságát okádja a gyanúsítottra.

Intro

A hármas sípszó elhangzásáig persze kiderül hogy mindez csak szerepjáték, és a magabiztosságából kibillent tettes vágómarhaként nyúl a karperecbe. Veszett fejsze nyele, mer' addigra már rég a gyilkossal szimpatizálsz, és a hajlott hátú nyomozót Volkswagenestől gurítanád az Isar-ba!

Tatort-Tetthely
1970-től
Götz George: Horst Schimanski
Helyszín: Hamburg, Köln, Duisburg..

Ezen az idő sem sokat szépít. Magasan a némi zaklatott jazzt és árnyjátékos üldözést felvonultató főcím okozta a legnagyobb izgalmakat. A sorozat rekordok könyvébe illően szállította a felügyelőket és helyszíneket, azonban a másfél órányi(!) tökörészés kimerült évi három pisztolyrántás kockázatában.

Intro

A publikum hanyagabb felétől gyakran elhangzó "Vót' má' valami?" kérdés is ezt támasztja alá. Götz George Schimanskija pár évadra életmentőnek bizonyult, mert nála végre gazdára talált néhány méretes pofon, és az alsóvárosi kuplerájokat sem vetette meg.

7 komment

Címkék: tv kritika film zsenya trubadurlada

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr684578337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

giger paul 2008.02.15. 11:48:12

70 es években ez igenis jó szórakozás volt! mit akarsz a múlttól barátom? élvezd a jelent./horror-pornó-vér-gyilkosság-erőszak----stb üdv: paul

zsenya · oriasi.freeblog.hu 2008.02.15. 14:59:12

Ízlések és pofonok. Nekem kölyökként jó szórakozás a 70-80-as években Fantomas, Bud-Hill, Mézgáék és Starskyék voltak, pl. Nem a "mozgó" OTTO-katalógusok. Ja igen, a jelen is béna csak másképpen :)

Ismeretlen_76970 2008.02.15. 22:44:03

Hehe, picit tényleg megszaladt a gyomros, de ne essünk a ló túlsó oldalára se: ezek bizony visszagondolva ordas böszmeségek valák, és csak a nosztalgia aranypora emeli értéküket. Matuláék tényleg két éve fingottak csak ki? Durva.

zsenya · oriasi.freeblog.hu 2008.02.16. 09:11:22

Matuláék 2007 dec 28.án még nyomultak a 27.szezonnal. Az "öreg" pedig márciusban jön az új 32. évaddal. Nyílván már nem Lowitz-al (RIP). ZDF rulez:)

Mari 2008.02.16. 14:42:49

Jaja,nem rágtuk tövig a körmünket egyik sorozat közben sem.Nevetni sem sokat lehetett, mint a blogon már tárgyalt hasonló amerikai társaikon. Néhány Derrick epizódben maximum irigykedve néztük az NSZK szolid luxusát.Emlékszem, volt olyan szereplő,aki kastélyban lakott stb...Ezek általában gonoszok voltak.A bátyám meg az autókat leste,mert a német nők már akkor sem voltak szépek.Most megint nyomják valamelyik adón Derrickéket, de még anyám is elalszik rajta, pedig ő a régi békeidők hivatalos védelmezője.Tescoban viszont Tatot epizódokat lehet kapni DVD-n!

Mari 2008.02.16. 17:54:06

Tatort, bocs

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.17. 15:38:22

Oh, ezek mára klasszikusok vagy ilyesmi. Derrick nyomozott, Harry hozta a kocsit. A Két férfi egy esetből Matulára emlékszem, amint nyomozott. Egyszer menekült, úszott és felhúzták egy hajóra, ahol jól hátbavágták valami hegyessel de kemény gyerek volt és túlélte:)
süti beállítások módosítása