HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Incubus - Look Alive DVD

2008.02.05. 23:18 rolo tomasi

Az Incubus középiskolai haverokból verbuválódott 1995-ben. A kezdeti zsengék közös nevezője a funk-rock, amely hol punkos, hol metálos gellert kapott. Igaz már a "The SPAWN" soundtrack-en való közreműködésen is érződött, hogy gyorsan a sűrűn összefirkált kortársak fejére nőnek. Ami azért is törvényszerű volt, mert a nu-metál elsősorban a bombasztikusságról és nem az ihletettségről szól. De hogy teljes legyen a kaland, még hakniztak párat az Ozzfestel...

-----

Három albummal és hat évvel később végleg sikerült kikecmeregniük, a nagy amerikai nu/indusztri-metál, poszt-grunge masszából. Egészen a 2001-es Morning View-ig tartott az útkeresés, ami eddigi legegyénibb hangú eresztésük. Erre mondják az okosok hogy kreatív csúcspont.

Adott egy több mint korrekt zenei ismeretekkel megáldott ritmusszekció, egy DJ-vel megtámogatva (az eredeti basszusgitáros azóta a The Roots-éra cserélve, ami eleve nem rossz bolt). De a dolog többnyire az énekes Boyd-on, és a gitáros Enzinger-en áll vagy bukik. Többnyire áll, mert Enziger ha temperamentumban nem is, tudásban és kisérletezőkedvben leginkább Frusciantéra emlékeztet. Igaz a játék azért gyakran pszihóbb és néha meglepően kevés levegőt hagy. Boyd-ot hangbéli és szövegírói adottságai ugyancsak kiemelik a mezőnyből, bár pár kiló plusz és egy alapos verés segíthetne levetkőzni a - még harmincon felül is - lányok kedvence fizimiskát.

A morning view óta két dobásuk volt. A kevésbé "utazós" A Crow Left Of The Murder, amelyet a 2004-es választási kampányra időzítettek (állásfoglalás a Megalomaniac-ban), és a 2006-os Light Grenades. Mindkettő szimpatikus és kreatív munka, az ezt ügyesen leplező és kötelező modern-rock slágerekkel együtt.

Az meg külön öröm, hogy minden turnéjukat DVD megjelenés követi. Pláne ha az emberfia kétszer is megszívja velük, mert vagy az van hogy a Ticketmaster-es tag a színpad mögé szóló jegyet akar rádsózni, vagy a NovaRock-on látsz tőlük egy tanítanivaló hasast!

Amíg a Morning View session egy intim körülmények között rögzített koncert, maroknyi - hűvösen bólogató - new yorkival, addig az Alive From Red Rocks, egy pazar - természetformálta - díszlet előtti show őrjöngő tinédzserekkel. Mindkettő tartalmazott ugyan pár percnyi kötelező extrát, de ez a legújabb - Look Alive - már felveti a kérdést: Turné, vagy koncertfilm?

Sick little words (Look Alive DVD)

Míg a NIN csak próbatermet mutat (Beside You In Time), és a Queens Of The Stone Age is csak pár villanásnyi intimitást enged a kamerának (Over The year..), addig a Pearl Jam-mel várost nézel és ha úgy adódik harangtornyot söpörsz (Immagine In Cornice).
Az Incubus is ezt az utat választja. Bár földgömböt nem pörgetnek mint Bolkáék, de egy zenekari próba után sebtében körberángatnak a világon. Fürdőzés és gleccsernézés Izlandon, kaja a Lisszaboni Hard Rock Cafe-ban, biciklitúra Izraelben.. A budira ugyan nem visznek ki, de a gitáros carpal tunnel szindrómájába, és a műtét részleteibe is beavatnak. Mindehez külön erre az alkalomra írt score is dukál!

A hézagokat pedig koncertfelvételekkel tömik ki. Egy jó formában lévő, a pénzéért böcsülettel megdolgozó zenekart látni, a - már etalonnak számító és számonkérhető - színest a fekete fehérrel, szemcsést a hádével keverő képekkel. A setlist a legutóbbi lemezre fókuszál, ezért a rajongók a korai slágereket hiányolják, a szimpatizánsok pedig - mint én is - a bombasztot, és az egy rockkoncerttől joggal elvárható trehányságot kérik számon.

Anna Molly (Look Alive DVD)

A papírtokos kiadvány elég puritánnak hat, de bónusz cd is jár a csomaggal és különben is minek oda száz oldalas booklet ahol bármikor benézhetsz a backstage-be.

Kapcsolódó Linekek

A zenekar a Myspace.com-on

A zenekar hivatalos honlapja

3 komment

Címkék: kritika film dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr354578328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hugi 2008.02.06. 12:33:05

Imadom az Incubust!!! Ezzel biztosan nem vagyok egyedul. Bar szerintem "egy alapos veres" meg ha hagyna maga utan is egy kis sebhelyet sem tudna csokkenteni Brandon nepszeruseget a gyengebbik nem koreiben. http://www.enjoyincubus.com/officialphotos/241 See for yourself!

Ismeretlen_83590 2008.02.10. 07:54:24

Idén is lesznek Novarock-on.Meg Dzsudász Príszt! www.novarock.at

Ismeretlen_72212 2008.05.07. 14:44:15

nem kell ettől félni: ez természetes folyamat;P!
süti beállítások módosítása