HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

The Comeback

2008.01.22. 22:00 rolo tomasi

Wu Tang Clan- 8 Diagrams

RZA (Robert Diggs), GZA the genius (Gary Grice), Ol'Dirty Bastards (Russel Jones), Method Man (Clifford Smith) Raekwon the Chef ( Corey Woods) , Ghostface Killah (Dennis Coles), U-God (Lamont Hawkins), Inspectah Deck (Jason Hunter) és Masta Killa (Elgin Turner). Ez a kilenc staten island-i (NY) fiatalember alkotta a Wu Tang Clan eredeti kezdősorát és akkoriban ha a fiúkák csúcsformában kirohantak a színpadra a legfanyalgóbb kritikusok is letolt gatyával ugráltak a nézőtéren. A 90-es évek elején alakult hip-hop manufaktúra olyan halhatatlan albumokkal tette hozzá a magáét az east-coast stílus evolúciójához, mint a 1993-as Enter the Wu Tang (36 Chambers) vagy éppen a 2000-ben keltezett, elmés című The W.

RZA vezérigazgató gyámkodása alatt a tagok -a Wu Tang projecttel párhuzamosan futó- szólókarrierjei is fajsúlyos művekkel gazdagították a hip-hop egyetemes történetét. A maguk uraiként stílust, divatmárkát, készpénzre váltható ars- poeticát építettek, mely erős várként állt az ezredforduló kezdetéig. Ahogy aztán lenni szokott előjöttek a művészi ellentétek, valamint a gyakori fegyházban illetve elvonón töltött kényszerpihenők. Végül aztán egy haláleset (Ol'Dirty Bastard) is sújtotta a családot, de az ekkor már szilárd talpakon álló ikonok szövetsége lazább kötelékké alakult így nem fogtak fegyvert egymásra a spanok minden egyes csapatépítő meeting alkalmával. Mindenkinek megvoltak a saját vállalkozásai melyek azóta is iránymutatóan képviselik a koszosabb hangzású keleti parti műfajt.

RZA amellett, hogy szofisztikált vezérként próbálta összetartani a szálakat, filmzenéket írt (Jarmusch), színészkedett (legutóbb pl. az American Gangster-ben keménykedik) és remek szólóalbumokat dobált össze. Időközben Ghostface és Method Man pályája is meredeken felfelé ívelt, lemezeladásaik lekörözték az „alma mater" formációét.

Az 8 Diagrams régen bejelentett és áhítozva várt lemez, melynek készültét nyilatkozatháborúk kísérték, de végül is a megugrott egójú tagok RZA kezei alatt újra összecsiszolódtak s pár új arc közreműködésével 2007 december 11.-én meg is jelent az album. A címadásnál -az eredeti tagokra utalás mellett - ismét közrejátszott a harcművészeti ihletettség az „Eight Diagram Pole Fighter" kung-fu film kapcsán.

Egy 15 éve üzemelő rapformáció friss munkájának véleményezésekor nem árt figyelembe venni, hogy a műfaji változások egyértelműen tetten érhetők egy 92-es old-school hip-hop és a napjainkban divatos r'n'b vokálokkal megsrófolt „MTV Base" kompatibilis szerzemény összehasonlításakor.

RZA emígyen kommentezte a visszatérést:

"This is the perfect time for us to come back; the stars are aligned. It's like when we first started with Steve. We put out real hip-hop at a time when it was turning into pop or R&B. We brought the focus back to the music in its rawest form, without studio polish or radio hooks.... People want something that gives them an adrenaline rush. We're here to supply that fix. How could hip-hop be dead if Wu-Tang is forever? We're here to revive the spirit and the economics and bring in a wave of energy that has lately dissipated."


Így van ez a 8 Diagrams esetében is, melynél mégis különösen ötvöződik a Wu Tang félreismerhetetlen és zseniális atmoszférája és a kornak megfelelő „koktélrap" lötyögése. Természetesen az alapok kiválasztását a lemez megkérdőjelezhetetlen ura RZA vezérelte és ezen a téren nincs is probléma. A lemez első felében megfelelő morcossággal lüktetnek a füstős bőgő minták, a „Take it Back" és a „Get Them Out Ya Way Pay" kellemesen bólogtató tételek, az első 'single-track", a „The Heart Gently Weeps" Beatles átdolgozás Dhany Harrison-nal, Erykah Baduh-val és John Frusciante-val különleges élményt nyújt. akárcsak a „Sunlight" melyből fényesen sugárzik RZA szellemisége, a „Windmill" pedig elsőre megkapó kellemes gityós samplerével. Egyáltalán nem rossz visszatérő album, a dalok fele minőségi munka és többszöri hallgatás után feltehetőleg a másik fele is megadja magát, bár úgy érzem nekem túl sok a "béjbibéjbi"-ző vokálozgatás, főleg a lemez második felében (Stick Me for Reaches elviselhetetlen). Csak mellékesen jegyezném meg, hogy a C akciófilmek plakátjait idéző borító pocsékra sikeredett. (kép legfelül)

A lemez beharangozója, még 2007-ből

A Wu Tang már soha nem lesz jobb mint a tagok szóló eresztései, de az 8 Diagrams így is megugorja a várható szintet még akkor is ha itt-ott azért nyugodtan lehet léptetni compact disc-et.

A WTC tábora a mai napig olyan nagy és szerteágazó, hogy a kollektív megfelelés szinte lehetetlen. Vannak akik az első 3 albumra esküsznek, de akadnak bőven akik a 2001-es Iron Flag-et is alapműnek tartják. Életművükről marha nehéz egzakt véleményezést alkotni. A hip-hop világ rengeteg területén érezhető közvetlen vagy közvetett hatásuk, egyfajta érinthetetlen apostolokká váltak az évek során. Szobrukat egyenlőre nem kell ledönteni.

Kapcsolódó linkek:

Hivatalos honlap millió infóval

Clan a Myspace.com-on

******

Protect Ya Neck( a Hőskor)

3 komment

Címkék: zene kritika korong rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr324578319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nash · www.kultblog.hu 2008.01.23. 17:22:19

Nocsak, nem is sejtettem, hogy itt is a vannak wu-testvérek. bring da matafakin raküsz! A lemezről meg csak annyit, hogy simán a tavalyi év három legjobb eresztése között van, ízlésesen és táglátókörűen összerakott, izgalmas anyag. idővel ez is felnő majd a 36 Chambers mellé, azt hiszem.

rolo 2008.01.23. 19:14:29

Valószínüleg érni fog az élmény több hallgatás után,igazából 1 hete szereztem csak be

Koimbra · filmdroid.blog.hu 2008.01.26. 11:30:41

A cikk után azt hiszem megnézem azt a dinoszauroszos videoklippüket:)
süti beállítások módosítása