HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Vámpírok Bálja

2008.01.21. 22:20 rolo tomasi

Vampire Weekend

Nem törvényszerű ugyan, de ha négy fiatal összehaverkodik az egyetemen, annak könnyen italozás a vége. Ha mindez rendszeressé válik, és az újabb közös metszéspont - tegyük fel - nem a szervetlen kémia, hanem a zene, annak könnyen zenekarosdi a vége.

Ha az elhatározáshoz elszántság, „ne adj isten” zenei tudás és szorgalom párosul, a tetejébe mindez a Columbián és nem a BME-n történik, akkor még olyan mázlijuk is lehet, hogy a menő XL-recordings köt velünk szerződést (The White Stripes, Radiohead, Prodigy stb.) A Vampire Weekend-nek mindenesetre még ez utóbbi is bejött. Persze az intenzív netes jelenlét is lehetett a siker kulcsa.

A névválasztás azonban minden bizonnyal elsőbbséget élvezett a műfaji tagozódással szemben, mert vérszívásról, sminkelt tinédzserekől szó sincs. A srácok kellemes popzenében utaznak, de ki tudja miért, az ihletet a pop afrikai változatából merítik. Írjuk most ezt az 59. utcai botswanai fűszeres, egy csinos kameruni csoporttárs, vagy a tomboló hormonok számlájára. Mindenesetre avatatlan fül számára is kellemes az elegy, különösen mert progresszivitásról  szó nincs, és világzenéről  is  csak mértékkel. A kísérletező kedvet már megint meghagyták a téma iránt régóta elkötelezett P. Simon-nak, ill. P. Gabrielnek. 

A vámpíroknál a hangsúly nem az agyaláson, hanem a szíven, de leginkább csípőringatáson, seggrázáson van.

Részemről meg kiutalok egy külön vállveregetést azért, hogy délebbre merészkedtek és nem a Cheb Mami-féle Rai hangzást erőltetik, amivel engem speciel Madagaszkárig lehetne kergetni. Sőt az ének csak nagyon áthallásosan afro, ez a feladat áthárítva a hangszerekre, nagy szerepet adva a műfaj szabályaihoz meglepően jól alkalmazkodott dobosra. Az pedig már csak tőled és az adott szám atmoszférájától függ hogy éppen az Oroszlánkirály díszletei között, egy véreskezű hadúr partiján, vagy egy karibi koktélbárban érzed magad..

Mert hát a napnál is világosabb, hogy ez bizony néha ska és reggae! De az Afro gyökerű zenék mélyanalízise - a hézagos ismeretek okán - nem ezen írás tárgya.

Én hallottam, átadtam...

Kapcsolódó linkek:

A zenekar a Myspace.com-on

A zenekar hivatalos honlapja

5 komment

Címkék: zene kritika lemez korong zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr494578318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergo 2008.01.22. 07:46:23

én is pont ezt hallgatom most. tök jó.

lobo 2008.01.22. 07:53:52

Már a múltkor is, amikor szó volt róluk tudtam, hogy ismerősök valahonnan. Ma reggel megszállt végre az ihlet: pár hónapja láttam ezt az mtv2-n, csak lemaradtam az elejéről és nem tudtam, hogy kik ők: http://www.youtube.com/watch?v=jKHN5LxwJxA zseniális, sőt mondhatnám úgy is, hogy: óriási! L.

Ismeretlen_53952 2008.01.22. 10:58:56

Hibátlan...

rolo 2008.01.22. 13:44:25

az Oxford Coma videón nagyon odateszi magát a billenytűs,főleg 2.20-tól:)

lobo 2008.01.22. 14:55:55

oxfordi haver :)
süti beállítások módosítása