HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Tévézsaruk

2007.11.12. 11:57 rolo tomasi

Halló itt a hetvenes évek USA! Vétel!


Starsky & Hutch



1975-79 készült a négy évad 92 része. Egyenként hatvan percben.

Főszerepekben: Paul Michael Glaser - Dave Starsky nyomozó
David Soul - Ken Hutch Hutchinson nyomozó
Futottak még: Bernie Hamilton - Harold Dobey Kapitány
Antonio Fargas - Huggy Bear
Helyszín: Dél-Kalifornia, Bay City
Jármű: kétajtós Ford Gran Torino, piros alapon fehér csíkkal
Viselet: Trapézfarmer minden mennyiségben, farmering, pufidzseki, bőrzakó.

Klasszikus történetvezetésű krimi. A tagadhatatlanul hetvenes évekbeli sárgabetűs főcím alatt megtörténik a bűntény. Általában valami gyilok. Az ügyre rááll a szőke Hutch és a barna Starsky, aztán a kötelező autós üldözés, sikátoros pofozkodás után kattan a bilincs. Közben némi zsörtölődés egymással és a feltűrt ingujjú Dobey kapitánnyal, majd többnyire haszontalan információk beszerzése a strici kisiparos Huggy Bear-től. Persze van bőven csajozás, sörözés, beépülés, bosszú, korrupció, burritó és zsarufánk kétpofára. És őszintén csalódnék, ha kiderülne, hogy a négy évad alatt egyikük sem dobta a főnök asztalára a pisztolyát a jelvénnyel...

Rizsa: Paul Michael Glaser a Starsky & Hutch előtt olyan sorozatokban domborított, mint a Kojak, vagy a San Francisco utcáin. Később rendezővé nőtte ki magát. De azt többnyire tévék számára követte el. közelmúltban pedig a Harmadik-műszakban ismerhettünk rá. Huggy Bear az akkoriban bimbódzó Hip-Hop kultúra első igazi TV PIMP-je. Snoop és 50 cent máig büszke lehet a prototípusra.
Dobey kapitány szendvics és kávéfüggő. Hutch garbómániás.

Utóélet: 2004-ben remake készült Ben Stiller és Owen Wilson főszereplésével. A filmben az eredeti páros is felbukkan.
Főcím: ITT



A sorozat hőskora 1971 és 1978 közé tehető. Az igényekre való tekintettel azonban többször is felmelegítésre került 1989 és 2003 között. A karakterrel Peter Falk előtt többen is kísérleteztek, de őket halál és egyéb esetek akadályozták a klasszicizálódásban.

Főszereplő: Peter Falk...Frank (?), Philip (?) Columbo
Helyszín: Los Angeles elegáns kerületei, Beverly Hills, Bel Air, West-Hollywood
Jármű: 1959-es nyithatótetős Peugeot 403
Viselet: háromnegyedes gyűrött szürke ballonkabát, elcsúszott nyakkendő, kitaposott félcipő, elvétve kalap.
Kiegészítők: Szivar, Basset hound, üvegszem.
Gyilkosok: Faye Dunaway
Martin Landau
William Shatner
Stb.
Áldozatok: Martin Sheen
Leslie Nielsen
Stb.
A hagyományos krimikhez hasonlóan az egyes epizódok szintén a bűnténnyel kezdődnek. Ezt követi a nyomozás, majd leleplezés. Klasszikus a cselekménysor mondhatnánk. De! Módfelett fárasztó és ugyanannyira balfék hősünk a jómódú tettessel tölti a nyomozati idő javarészét. A sorozat szinte teljes egészében mellőzi az erőszakot. Ezért a nézőt inkább az elhanyagolt külsejű hadnagy csavaros észjárása szögezi a fotelbe, na.

Rizsa: Columbo keresztnevére ez idáig nem derült fény. Az egyik részben, az erre irányuló kérdésre a Hadnagy választ adja.
Peter Falk a sorozat csúcspontján szerepet vállalt a méltán kultikus, Meghívás egy gyilkos vacsorára című filmben. Ahol Columbo antagonistájaként vagány laza detektívet alakít, aki akkor meríti ki a bunkóság fogalmát, amikor a semmi és az éjszaka közepén, asszisztensnőjét/szeretőjét az öt mérföldre lévő benzinkútra küldi el üzemanyagért...
Ha távozáskor hírtelen visszafordulva a mutatóujjadat az orrodhoz érinted és közben kancsalítasz, akkor megvalósítottad a Columboizmust. De jó úton jársz akkor is, ha a hivatalos közegnek a jogosítvány/bérlet helyett a bevásárlólistát halászod elő a zsebedből.
Főcím: ITT


A sorozat premierje 1982-ben volt. Az ABC tévétársaság 85-ben lemond róla, de a CBS még lát benne fantáziát és ad neki még egy évet. Az összesen annyi, mint 72 X 60 perc.

Főszereplők: William Shatner - Thomas Jefferson őrmester
Heather Locklear - Stacy Sheridan rendőrtiszt
Futott még: Adrian Zmed - Vince Romano rendőrtiszt
Helyszín: Los Angeles
Jármű: szolgálati
Viselet: szigorúan egyenruha. Shatner uniformisa alatt fűzőt sejtek.

A Kirk kapitányként elhíresült William Shatner itt elvált, lefokozott, stb. őrmestert alakít. A halmozottan hátrányos helyzetű veterán vállára azonban ólomsúlyként nehezednek az LCPD kiképző-őrmesteri feladatai. Stacy többnyire diszpécseri feladatokat lát el, Romano meg csak simán egy forrófejű barom, aki ráadásul még kezdő is. És nyugalom, van itt kérem autósüldözés, sprintelés, bilincselés dögivel.

Rizsa: Az LCPD nem elírás, hanem egy fiktív körzetet takar (Los Angeles County Police Department).
Néha a korosodó Shatner rohangálós jeleneteit nézve őszintén reméltem hogy orvosi biztosítás is van a helyszínen. De minimum oxigénsátor.
Adrian Zmed 84-ben egy frenetikus vígjátékkal próbált szabadulni az egyenruhától. Tette ezt Tom Hanks oldalán, az Agglegény parti-ban, amely a hazai kalózvideópiacon Rambói magasságokat ostromolt. A film ékes bizonyíték arra, hogy az Amerikai Pite előtt is volt létjogosultsága az altesti poénoknak.
Főcím: ITT


A kopasz detektív 1973-tól, öt éven keresztül boldogította a tévénézőket. A pilottal együtt összesen százhúsz, egyenként hatvan perces részben.

Főszereplő: Telly Savalas - Theo Kojak hadnagy
Futottak még: Dan Frazer - Frank Mc Neil (Főnök)
Kevin Dobson - Bobby Crocker nyomozó (partner)
George Savalas - Stavros nyomozó
Helyszín: New York, Manhattan
Jármű: 1974-es barna Buick Century
Viselet: Háromnegyedes fekete szövetkabát, öltöny, fekete kalap, frissen bokszolt félcipő, fekete napszemüveg.



A csokoládé-bevonatú pálcikás nyalóka földi helytartója. Ő Kojak. Meg elegáns, kérlelhetetlen, kemény és cinikus. Tradicionális krimisorozat Woody Allen kedvenc felhőkarcolóinak árnyékából. Pillanatképekbe sűrítve: Reggeli helyszínelés kávéval. Kihallgatás asztalszélről. Beosztottak ugráltatása, partner szekálása. Hajó méretű Buick fékjének indokolatlan csikorgatása. Korlátolt koreográfiájú pofozkodás. És a végére egy kimerevített és öntelt mosoly.

Rizsa: A korai részekben intenzíven füstölő hadnagy, a lassan hazánkba is begyűrűző, agresszív dohányzásellenes kampány áldozataként váltott nyalókára. Ha jobban belegondolok, a Kojak-nyalóka mellett Kojak-cigarettát is elbírt volna a nemzetközi piac.
És igen a Stavros nyomozót alakító színész George Savalas, Telly Savalas édestestvére. Őt a hazai szinkronban a fürtöske becenévvel zrikálták.

Utóélet: Inke László szinkronhang, és hasonmás főszereplésével 1980-ban egészestés vígjáték készült Kojak Budapesten címmel. A paródia Kojak magyar származására (Kojak=Kócsag) és árnyalt rendszerkritikára van kihegyezve.
2005-ben Ving Rhames főszereplésével megkísérelték feltámasztani a karaktert.
A kopaszság és a nyalóka maradt, de a sárm és a siker nem. Így mindössze egy szezon ért a próbálkozás. Ámen.
Főcím: ITT

Idősödő kalapos/kabátos liheg a kordzakós harmincas nyomában. Nyomozás a Golden Gate híd tövéből, fúvósokra és wah-wah gitárra hangszerelve.
A két nyomozó öt évig rohangált az öböl körül. A startpisztoly 1972-ben dörrent a célszalag 1977-ben szakadt.
Öt évad, 119 X 60 perc.

Főszereplők: Michael Douglas - Steve Keller nyomozó
Karl Malden - Mike Stone hadnagy
Helyszín: San Francisco
Jármű: Általában szolgálati, de Steve néha privát Porsche 911 targával száguldozik.
Viselet: Mike - Kalap, kabát, mellény
Steve - Trapéznadrág, kockás ing, nyakkendő, könyökben
foltozott sportzakó.
Velük futottak még: Larry Hagman
Leslie Nielsen
James Woods
Mark Hamill
Arnold Swarzenegger
Stb.
A nyugdíj előtt álló tapasztalt és a beszárított frizurás forrófejű, Frisco-ban szolgálja a törvényt. A megözvegyült Stone, húsz év tapasztalatát és a lányát próbálja rásózni a csípőre tett kezű Kellernek.
A felderítési arány - akárcsak a többi TV-zsarunál - száz százalék. Előbbi azonban kötött mellényeivel, utóbbi pedig sprinteléseivel veri a konkurenciát.
Rizsa: Michael Douglas az utolsó évad elején, bokros produceri teendői miatt kilép a sorozatból. Az ő Jutalma Oscar (1975 Száll a kakukk fészkére), Karl Maldené pedig - a maradék huszonkét részre - egy új partner (Richard Hatch).
Steve Keller, a nemhivatalos leszorítottfelkaros pisztollyalfutás örökös bajnoka, utcahosszal veri Hookert és Starskyékat is. Főcím: ITT

Végszó: A lista közel sem teljes. Kimaradt a hat évadot megért, de itthon érdektelen CHiPs. Vagy a szúrós tekintetű, New York-i nyomozó Madigan.
Petrocelli meg nem zsaru ugye.

1 komment

Címkék: teve zsenya trubadurlada

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr64578275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_53952 2009.07.02. 12:04:09

http://tinyurl.com/meghalt-karl-malden
süti beállítások módosítása