HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Űrséta 2.0

2007.10.11. 21:30 toszi

Mivel alább Rolo kolléga már kimerítően informált bennünket a tegnap esti zenés összejövetel apropóját adó MUSE zenekarról, így amolyan in medias res:
 
 ...Egyszer csak azon vettük észre magunkat, hogy a sorban, sörért, na ki áll előttünk? Roy… a Roy és Ádámból… szupi, ugye? (további felismert celebek: Lovasi András/kispálésaborz, Nesta/radiocafe, Ligeti Nagy Tamás/wan2, Kővári Péter/neo) A sör (450/0,5L/soproniászok) jelentem, amíg hideg addig fogyasztható, amint nem figyelünk oda: melegszik és elveszti azt a kis erejét is, ami a vizezés után még megmaradt.
 
Az Aréna odabent félig elfüggönyözve Nyilván az érdektelenségre való tekintettel. A közönség fele így is külföldi. Megmagyarázhatatlan, hogy ami Prágában, Bukarestben, Kijevben, Belgrádban 20-30.000-es teltház az itt a ”lovon-hátrafelé-nyilazók” országában miért csak 4000-5000 embert jelent? Nem beszélve arról, hogy az ilyen muzsikát hogy bírja a közönség 1/3-a ülve?
 
Az elő zenekar a pécsi 30Y… böcsületből, de szívvel-lélekkel észvesztően játszanak és nem győzik hangoztatni mennyire várják a fő attrakciót. Beck Zoli (ének) az utolsó szám előtt meg is jegyzi: „Szorítsatok 5 helyet…mindjárt megyünk mi is"
 
A honlapjuk tegnapi utolsó bejegyzése aranyos:
„kedves barátaink,
a 30Y zenekar itt ül az öltözőjében (sportaréna, persze). hangbeállás megvolt. másfél óra múlva kezdünk. unikum még van, hubertust most bontjuk, jéger fogyóban - a menedzserek izgulnak leginkább. szép estét, ha nem itt, szép estét, ha itt.
2007. 10. 10 16:40:29”
A félórás szettet követően átszerelés, majd 9-körül elszabadul az űrbéli pokol…
Akárcsak a 2006-os Black Holes and Revelations album az esti program is a Take a Bow–al nyit és a hangzásra sem lehet panasz, minden hang a helyén, nincs recsegés, ropogás… oda nem illő gerjedés, torzulás. Sorra jönnek az adu ászok… Hysteria, Supermass Black Hole, Feeling Good… a látvány pazar… fényekben, kivetítőkben nincs hiány… igazi űrkalandozás a háttérben már a XXII. század jelenik meg. Nyilván egy „wemblis” koncerten minden 10-szer ekkora, de nekünk ez is megteszi… és már értjük mitől lettek a 2006-os év legjobb koncertzenekara.
A közel 2 órás koncert utolsó fél órájában aztán belehúz a zenekar… minden sokkal karcosabb és élesebb, mint a cd-n. A gitár riffektől leszakad a fül… egyes részek egészen eltávolodnak a popzenétől (csak, hogy félreértés ne essék: kicsit más ez a popzene, mint mondjuk a kőfos MIKA ) …és átcsapnak kőkemény rock zenébe… de olyanba amit bármely valamirevaló banda megirigyelne…
A ráadás elején óriási kék léggömbök szállnak alá… a megérinthető műholdak vagy kisbolygók gyanánt bedobált „buborékok” jól illenek a Plug in Baby hangulatához. Majd a végén a Knight of Cydonia, ami nekem valahonnan gyanús… és most már tudom is, hogy honnan: A zene örök… Ha valaki hallott már a 60-as évek óta létező legendás „The Tornados” nevű brit gitárcsapatról -jóapám egyik nagy kedvence volt-, az ismerheti a Telstar című nagy slágert is… hát ebből a dalból született a Knight of Cydonia. Ja, majdnem elfelejtettem: a MUSE énekesének apukája, George Bellamya The Tornados gitáros, zeneszerzője.
3/4 11-kor villany fel...vége...csak hüledezünk...nem tudok jobbat kitalálni: KURVA JÓ VOLT!!!
Kifele menet kicsit elképedve hallgatom a mögöttem araszoló látogató sirámat, miszerint a Depeche Mode-ra jobban be lehet indulni...hogy mé' nem marad otthon az ilyen?
A kijáratnál aztán grátisz pepsimax...nem is egyet, de rögvest 3-at kapunk...má megérte eljönni :-)
 
 
Alább a setlist, a rádiónkban pedig ebben a sorrendben a dalok.
 
1 Take a bow
2 Hysteria
3 Map of the Problematique
4 Butterflies and Hurricanes
5 Supermassive Black Hole
6 Feeling Good
7 Apocalypse Please
8 Soldier's Poem
9 Invincible
10 Starlight
11 Time is Running Out
12 Newborn
13 Stockholm Syndrome
------------------------------
14 Plug in Baby
15 Knights of Cydonia

2 komment

Címkék: zene kritika koncert toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr95193814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolo 2007.10.12. 06:54:58

Nina Simone Feeling Good-ja nagyon bejött.
Itt látszik milyen volt a látvány:
www.youtube.com/watch?v=OAluz7kXw6A&mode=related&search=

lobo 2007.10.12. 09:58:18

ÁÁÁÁÁ! nagyon jó volt! Annyi befogadni való látvány volt, hogy még két nap után is jutnak eszembe dolgok, például az üveg(!) versenyzongora, aminek a felnyitott fedelén a leütött hangtól függően gyulladtak ki a lámpák, nagyon vicces volt.
Az Invincible után tényleg sokkal "metálosabb" lett, jól össze volt rakva a program, na!
Ha választanom kéne, nálam a Plug in Baby ütött a legnagyobbat.
Nem mintha ez lenne a fontos, de én láttam Zságer Balázst meg még Billentyűs Szilárdot a Quimby-ből is. :)
Pepsimax a végén nagyon kellett, kicsit berekedtem, még úgy is, hogy a szövegeket nem nagyon vágom...
L.
süti beállítások módosítása