HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

fokhagymás szándékát előre jelezze

2007.08.01. 16:37 toszi

Ha új rovat, hát új rovat. Mese nincs. Jöjjön most nem is egy, de rögvest 3 olyan emblematikus eledele a honi vízpartos-büfés-nyaralásnak ami kihagyhatatlannak számít 35 fokban.
Mert ugyan ki nem állt volna végig már életében legalább egyszer iszonyatos melegben, mondjuk az "aligai" strandon egy kígyózó sort csak azért, hogy a végén elmondhassa a bűvös három szót:

                                                          hekk, lángos, palacsinta
Nézzük sorjában:
A heck-et csak és kizárólag fonetikusan ejtjük...vagyis: HEKK  estleg HÉKK.
 halacska  (Merluccius merluccius) minden hiedelemmel ellentétben nagyonis tengeri hal s a Balaton partjára, ideális esetben, fagyasztott állapotban érkezik. Húsa nem száraz, szálkákkal nem agyonbombázott. Aki pedig azt hiszi, hogy a szakirodalma a fogyasztásával egyenes arányban, könyvtárakat  tölt meg az téved.
Ok! Az interentes  keresők nagy urak, de akkor is ki hitte volna, hogy a "mi" hekkünk, amit a magyar csak és kizárólag n*10 dkg kiszerelésben állva zabál,  zsírpapírból a megalázó CSACSIHAL néven lett anyakönyvezve.

Azért képzeljük el az alábbi párbeszédet (strand, 50 fok, bűbájos pultos ) : 
-Csókolom!
-...Tessék kérni!
-2 Csacsihal, 2 uborka...
-Kenyér lesz fogyasztva?
-1
-1800

                                                 Hát nem szebb név a Hekk?

 Lelőhelyén, a büfékben, minden konyhaművészeti trükköt nélkülözve minimál panírban/bundában, forró olajban hirtelen kisütve tálalják. Csak és kizárólag a fentebb már említett zsírpapír alátéttel,  estleg egész papírtálcán. (Nem vicc: én láttam már takarékossági okok miatt félbevágott kartontányéron is), mellé uborka, köretnek puhakenyér. (azért a fish&chips-el az angolok sem panaszkodhatnak)

Ha  mondjuk benne lenne az iskolai biológia tananyagban  és előbb vagy utóbb muszáj  lesz beletenni, akkor ez a néhány sor jellemezné:
merluccius merluccius - magyarul csacsihal vagy heck – bajusztalan tengeri csukafajta, tőkehal. Hossza elérheti a 1,25 métert is, súlya akár 16 kilóra is felszökhet. A Földközi-tengert és Atlanti-oceánt lakja az európai partokon egészen Norvégiáig. Ívása idején januártól áprilisig a tenger fenekén tartózkodik. Igen falánk; nagy tömegekben, húsa miatt nagyban halásszák, fagyasztva és szárítva hozzák forgalomba.

Nyelvlecke:
angolul Hake vagy Merluccius merluccius
olasz neve: nasello, merluzzo, lovo, Velencében „pesce prete” is, Triesztben és Fiumében asinello (= csacsi); 
 
a horvát tengerparton „oslics”, „osal”, „tovar morski”,  
németül „Meerhecht”, „Seehecht”, „Hechtdorsch”,  
dánul „Korfmue”, „Kulmul”, “Herring-Hake”, 
norvég nyelven „Lysing”. 
  (azért ha valaki norvégul kérte már dobjon egy mailt) 

 Mivel gyakorlatilag bármilyen halétel elkészíthető belőle ajánlom felütni bármely szakácskönyv bármely idevágó oldalát... 
Na jó! Egy gyors recept: Stanecli hekk, 1/2 liter tejföl, 30 dkg sajt(pl. pannónia, mert az jó sós).Tepsibe fektetjük a halszeleteket, szigorúan egymás mellé, aláöntünk 2dl vizet, rá a tejfölt...220 fok 15 percre, majd majd újabb 10 perc a sajttal a tetején. Nyamm-nyamm.

    No de tovább a megkezdett úton: az igazi önpusztítók a hekket lángossal eszik, ami ugye nem más mint kelt tészta, forró olajban/zsírban kisütve.
Amikor kicsi voltam azt gondoltam, hogy a lángos olyan, mint a Coca-cola. Titkos recept 7 lakat alatt. Lófaszt. Otthon bárki (na jó ez így nem igaz) tud olyat csinálni, mint egy balatoni bódéban. El vagyunk kéremszépen kábítva... Tudom, próbáltam/tuk már és rájöttem, hogy minden a nyújtáson múlik.


Igazi tápláló, tömény táp.


Autó csomagtartójában a tésztája képes 20 szorosára dagadni. Ez is megvolt. (Az érintettek erősítsenek meg.)
Aki megcélzott magának egy tuti kis gyomorfekélyt az kezdje ezzel. Magam már egy féltől is képes vagyok egy teljes napon át rosszul lenni.
Érdekes egyébként, hogy a büfés lángost nem lebutították, hanem felturbózták... igazodva az otthoni fogyasztás szokásaihoz. Vagyis: már nem csak vízben-áztatott, préselt fokhagymával lehet ecsetelni, hanem, ízlés szerint kapható: sajtos, tejfölös, illetve előbbiek párosításával. Természetesen felárasan.

Persze azt jó tudni, hogy hacsak nem a Kempinskiben esszük, a tejfölt mindíg vizezni fogják... Persze a "feltétek" tárháza végtelen. Bármi kerülhet rá, légyen az sós vagy édes. Mondjuk a legperverzebb amit valaha ettem az a svédgomba-salátás volt. Iszonyat...

És ha még mindíg nem laktunk jól, akkor jöjjön a végére a desszertek jolly-joker-e a Palacsinta, ami szintén nem nagy kunszt, de ahogy a vízpartokon csinálják az utánozhatatlanul... vékony.

Na ez tényleg olyan lehet, mint az atlantai kóla receptje.
Nekem már volt otthon olyan kívánságom, hogy legyen olyan a cucc, mint a Balatonon. De egyszerűen képtelenség annyi vizet beletenni, hogy vékony is legyen de, el se szakadjon el.

A töltelékek tárháza akárcsak fentebb... végtelen.



Persze itt is megvannak az alapízek, mint: lekváros avagy ízes, kakaós, túrós és fahéjas... minden ami ezután jön édesben az már gasztronómia.

Ha pedig sós akkor hortobágyi...

 

13 komment

Címkék: toszi siló

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr77130154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolo tomasi 2007.08.01. 17:18:34

Csacsihal:))?Engem azzal kábítottak mindig,hogy a hekk a bolgár süllő.
Végvári Á.meg motoros szerkóba dobálja a palávert,mekkora kép!:))

Éva 2007.08.01. 19:25:41

tud dagadni, valóban, jó meleg csomagtartóban.

Hugi 2007.08.01. 19:52:09

Csacsihalat is ettem mar, de amiben jo vagyok az a fish&chips!!
Egy kis hatterinfo:Angliaban a fish&chips a XIX. sz. masodik feleben valt kozkedveltte a "munkasosztaly" (etsd. szegenyebb de tenyleg dolgozo emberek)koreben. Regebben ezeket a halakat csalikent hasznaltak vagy csak siman visszadobtak a tengerbe majd mikor a hal market megvaltozott, lementek a halarak, nem volt erdemes a dragabb, nehezebben megfoghato halakert heteket tolteni a vizen (skorbut, ehhalah, vihar,gay parade) elkezdtek ezeket az olcsobb minosegu halakat is beszallitani.
Eloszor csak a halat sutottek meg es ettek,chipsrol meg szo sem volt, azt kulon ettek ecettel(ajanlom, sztem isteni, persze nem a 20%os almaecettel).Arrol, hogy mikor talalkozott a hal es a krumpli csak nagyon keves infonk van meg mindig unclear, egy legenda szerint egy belga immigrans Edward De Garnier (1899) arult eloszor egyutt halat es chipset, majd egyre tobb chip shop nyilt es igen gyorsan a nation favourite eledele lett.
Csak ajanlani tudom, laikusok fogyaszthatjak ketchuppal, batrabbak ecettel es a nagyon batrak barna szosszal es borsopurevel.

Rosicky Manó 2007.08.01. 23:22:17

A tavalyi VOLT-on Paripával és Benyával az évszázad sajtos-tejfölös lángosát ettük egy siófoki lángossütő kihelyezett vendéglátóipari egységéban. 3-4 alkalommal tértünk vissza a csodás korongocska(vastag volt a tésztája, talán ez volt a titok) elfogyastásának műveletét elvégezni, bár elég sokat levont a élvezetből az elárusító hölgy hiányos fogazattal ránkvillantott mosolya (legfőképp Paripa nyerte el tetszését, mindig ő kapta a legtöbb sajtot)és szőrös testrészeinek bizarr látványa. Bár azóta is kergetjük a fiúkkal a legjobb lángost - én már a fél országban kóstoltam - de ilyan máshol nem sikerült kóstolni.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok!

http://oriasi.freeblog.hu 2007.08.02. 09:52:57

Ha valakinek nincs elképzelése arról, hogy hogy működik egy "chip shop" az nézze meg a Kelet az Kelet című nagyszerű mozit.

rolo tomasi 2007.08.02. 11:18:42

A Kaukázus zenekar témába vágó dala:
www.youtube.com/watch?v=Oh6r5jLACGc

bubo 2007.08.03. 08:10:27

Aki nem hiszi h van túrós, nutellás, svéd gombás, francia salátás, bolognai spagettis és és és minimum 10 féle agyament feltétes lángos, ajánlom a Vásárcsarnok első emeletének lángosos bódegáját és lehet kérem szépen ámulni és bámulni!Rettenet, a nyáltermelés beindulása azonnal elmaradt a kiaggatott képek láttán! Szegény külföldiek, aki belefut egy ilyenbe....

Mari 2007.08.03. 10:13:07

Komoly nosztalgijjám támadt...Mindezen finomságokhoz a vízpart bódéban gyerekkoromban 2 -féle szörp járt: sárga( jaffa) és piros ( málna ) ....

toszi · http://oriasi.blog.hu 2007.08.03. 10:20:47

Nálunk éveken át pl. a szombati reggeli lángos volt.
Szülők mentek a piacra és a bevásárlás végeztével még betértek a "a" csarnokba...otthon aztán előkerült a fokhagyma és újjnyi vastagon rácsúszott...nyam nyamm

pogi 2007.08.03. 12:55:56

Mi itthon már megpróbáltuk leutánozni a balatoni lángost... hát ugye az ember egyszerre 1 max. 2 db-ot bír megenni, viszont tésztát bekeverni ilyen kis mennyiségben szinte lehetetlen. Viszont, azért igazi terjföllel fokhagymával... majdnem jobb.

http://oriasi.freeblog.hu 2007.08.03. 14:41:31

A fentieket csak erősíteni tudom...

Arról nem is beszélve, hogy kevés háztartásban van olyan serpenyő amiben 1-nél több super-size méretű lángos elfér...

Zsuzsi Teso 2007.08.03. 16:16:41

Itt Amerikaban a palacsintakat Crapes-nek hivjak, eloregyatva is lehet kapni az uzletek hutott szekciojaban, kb otosevel csomagolva, nejlonzacsiban. Borzalmas! A legundoritobb a plazakban kaphato frissen sutott, tobbek kozott olyan toltelekkel, mint tojasrantotta, sajtszosz, kolbasz....Az amerikai persze imadja!

Anya 2007.08.05. 23:29:59

A balatoni bódékban sütött hekknek még van egy különösen undorrító " bukkéja" is amit az agyonsütött, un. fáradtolaj kölcsönöz neki , s ezt még a mellé fogyasztott, agyonfokhagymázott lángos sem fed el. Persze ez csak akkor derül ki, amikor már kifiztettük, s fogyasztásra kerül a jószág. Undorunkat úgy tudjuk legyőzni, hogy egy pillantás a számlára,( melynek összege még akkor is jelentős ha nem csaptak be ) majd egy falat a halból. A bátrabbak, akik szembe mernek nézni az 50 fokos meleggel, még egy kis pálinkával is leöblíthetik, csak úgy az íze meg a fertőtlenítés végett.
süti beállítások módosítása