HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Vackor az első Bében

2007.07.24. 21:11 rolo tomasi

DVD ajánló

GRIZZLY MAN-
A MEDVEBARÁT
 
A nagyágyú Werner Herzog  dokumentum filmje Timothy Treadwell-ről, a grizzlik önjelölt védelmezőjének életéről.
A Sundance díjnyertes mozi a tragikus sorsú és kétes elmeállapotú Treadwell saját képanyagára épít,amelyet Alaszkában rögzített 13 éven át óriási grizzlik mellékszereplésével.
Herzog végig narrálja a felvételeket amelyek egy amatőr természetbúvár, idealista képzeteit tárják elénk az ember és a környezet viszonyáról.
A medvebarát átlagos élete még fiatalon félresiklott, amikor is színészként nem tudott érvényesülni-az apja szerint Woody Harrelson szerepére volt a döntős a Cheersbenígy bármekkora klisé , jöhetett a drog meg a pia. Aztán jöttek a mackók.
Állítása szerint aztán a medvék hozták meg számára a megváltást és így becuccolt egy nemzeti parkba ahol is teljes nyarakat töltött a macik társaságában (illegálisan) és egyre inkább elfordult a saját fajtársaitól.

Több száz órányi anyagot vett fel handycamjével egyfajta medve paparazzoként, azonban felvételeinek főhőse mindig ő.
A magányos harcos.

A film hajmeresztő közelségbe hozza Tim viszonyát a helyi faunával (róka szelídítés mint a A kis hercegben) és olyan tájon játszódik , hogy már pusztán a látványért érdemes megnézni. Elképesztő felvételeken mesél a medvékkel való bensőséges viszonyáról és néhol közvetlen testi kapcsoltba(nem animal!) kerül az emberi lényt soha nem tapasztalt élővilággal.
Tim kamerájának ömleng küldetéséről, egyfajta reality show-s ismeretterjesztést elővezetve.
Hősünk tevékenysége a mai napig hatalmas ellentéteket indukál a természetvédők táborában. Vannak akik szerint medve akart lenni és jelenlétével többet ártott mint használt (nem kérdés) az általa hőn védelmezett állatoknak.
Egyértelműen szuicid az ürge de furcsamódon, idegesítően nárcisztikus érzelmi rohamai nem is tűnnek mindig őszintének.
Nehezen érthető és szerethető jellem, aki tagadhatatlanul spirituális viszonyban áll a környezetével. (forró medveszar tapperolása) Eszmefuttatásai a vadonban egy kissé ellentmondásosak és magányos monológjai szinte játékfilmes módon vetítik előre tragikus sorsát.
Timothy Treadwell-t  és barátnőjét 13 nyár után 1993-ban egy grizzli felfalta a szó szoros értelmében. A filmben egészen a halála előtti órákig láthatunk róla és kedves mackó pajtásairól(félelmetesen óriásiak) felvételeket. Herzog finoman állást foglal a szerencsétlen sorsú remete megítélésében, bár drámaian távolságot tart bármilyen konkrét ítélet kimondásában. Mesterien váltogatja az eredeti DV felvételeket és saját oknyomozó interjú betéteit a témáról.
Leheletnyire átjön a rendező fejvakarása,hogy akkor most mit is akart ez az ember,és a sajnos nem is nagyon tudjuk meg. Az is tény hogy Treadwell több alapítványt hozott létre a grizzlik védelmében és világkörüli útjain iskolásoknak tartott előadást a természetvédelemről, de talán szerencsétlen módon csak a halála az amely igazi tanulságul szolgálhat.
Elgondolkodtató mozi és le is vadászhatjátok a Discovery-n ugyanis meglepő módon a DVD premierrel egyidőben le is adták,biztos ismétlik is majd.
A bótokban 1490 ft-ért beszerezhető.
 

CD
 
UNKLE-WAR STORIES
(Óriási Rádióból ez szól)
 
A hirtelen felindulásból bekommentezett első dal óta véleményem nem változott, ez itt az év egyik legjobb lemeze.
James Lavelle és Richard File

 elektro-hardrock-hip-hop-breakbeat

formációja ismét megcsinálta.
A Psyence Fiction debütáló mesterdarabbal kezdték- még Dj Shadow hathatós közreműködésével-majd a Never Neverland albummal fektetett kétvállra. Megint ez történt.
Felsorolni is nehéz a nehézsúlyú résztvevők sorát akik eddig közreműködtek eddig az albumokon-Richard Ashcroft, 3D a Massive Attack-ból , Josh Homme, Thom Yorke, Kool G, Ian Ashbury....ebből is látszik nem kispályásokról van szó itt kérem.
A komoly dj és kiadói munkássággal rendelkező James LaVelle igazi úttörő, stíluskavalkadjái igazából a jó zenéről szólnak.
Egyedülálló és élvezetes módon ötvözi a géppel és a kézzel művelt műfajokat. Néhol karcos,elektro beborulás, másutt döngölős rockzene elképesztően találó vokálhangzással.
Az új anyagon igen sok énekhanggal felvett dal van(majdnem mind), pesszimista, sötét szövegvilággal amely a címből is kiütközik.
Szar időket élünk, nincs örömzenélés. Nincs persze itt érfelvágás, zúzos anyaggal dolgozunk.
Leginkább azt mondhatnánk, hogy ez egy megfelelően rockos lemez,tekintetbe véve irányultságunkat. Bár ezzel soha nem volt gond az UNKLE esetében.
Elsőre minden track megütött(!), de minimum a fele nagyon.(14ből7). Amit nagyon kiemelnék az a tradicionálisabb Hold my hand a kegyetlenül gitározós Chemistry, a valami kibebaszott dög  Restless (feat.Josh Homme),  és a klippes Burn my Shadow.
Beszorult még a punkos, recsegős May Day és Gavin Clark dalolászása a Broken-ben. Az uccsó szám (When things explode) pedig a Cult énekesével és a vonósókkal egyenesen nick cave-es magasságokba ér.
Megint egy díszpéldány a 2007-es termésből és első napos szigetes fellépésük mindenképp dzsokondával kerül a noteszbe.


Sajnos Wan2 színpad sátras megoldása ismét garantálja majd az olajos hal életérzést.
 
Néhány Unkle alapvetés:



8 komment

Címkék: korong kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr9124662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flynn · http://netric.wordpress.com 2007.07.25. 00:15:12

szerintem is nagyon üt az új unkle, itt is figyel a cd eredetiben mellettem :)

lobo 2007.07.25. 07:40:12

Macilacis kép nagyon üt így kora reggel, majdnem beestem az asztal alá, úgy röhögtem.
Egyébként nekem volt szerencsém látni egy kétéves "süldő" (vagy hogy hívják) grizlit élőben a Yellowstone parkban (Macilaci, ugye) kb. 200 méterről, és tényleg hatalmas.
L.

Viola 2007.07.25. 07:42:55

Nem ismertem őket,nagyon jó zene!

rolo tomasi 2007.07.25. 08:06:48

Jobb oldalt a rádióban lőjjétek be a 4-es tracket Joshuaval és tekerjétek csumára a gépet,hajoljon a lemez!!
Itt élőben UNKLE-Chemsitry kb 2 hete
3perc után aljasodik!!
youtube.com/watch?v=Onjz-DtCIEg

toszi · http://oriasi.blog.hu 2007.07.25. 11:05:31

meghallgatva, szeretve...

s 2007.07.26. 08:38:31

ilyen szinten írni gagyi, de a zenék azok igen mértékadóak

vagány 2007.07.26. 12:11:03

nem szép gagyizni,szellemes írások,rengeteg fasza infóval

rolo tomasi 2007.07.27. 11:48:04

A Szexi Dög c. J.Glazer mozinak is ők csinálták a zenéjét.Óriási brit gengszter mozi,program volt a szépemlékű filmklubunkban!
www.youtube.com/watch?v=J99QbaO4DJw
süti beállítások módosítása