HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Interjú Ágoston Alexandrával, a Vivandra Könyvek tulajdonosával

2011.01.14. 15:47 marge gunderson

Kisgyerekes szülőknek talán ismerős lehet a Vivandra Könyvek kiadó. Néhány évvel ezelőtt nagy visszhangot váltott ki Magyarországon a Kaki könyv megjelenése. Bátor lépés volt a kiadás a korántsem szakmabeli házaspártól, hiszen Pernilla Stalfelt könyve meglehetősen megosztotta a közvéleményt.


A koncepció bejött, olyannyira, hogy a független kiadó azóta is virágzik. Aki ellátogat honlapjukra, láthatja, hogy repertoárjukban jól megférnek egymás mellett a tabudöntögető külföldi gyerekkönyvek olyan klasszikusokkal, mint Kippkopp, vagy éppen a Kockásfülű nyúl. Talán ez a nyitott szemlélet, és némi szerencse kellett ahhoz, hogy a kiadó rátaláljon az elmúlt évek egyik legnagyobb ifjúsági könyvsikerére. Tavaly év végén a boltokba került Patrick Ness könyve, a Kés a zajban és azonnal óriási sikert aratott. (Egy könyvesboltos barátom azt mondja, szó szerint nem győzi utánrendelni.) A könyv hazai kiadóját, Ágoston Alexandrát kértem meg, hogy válaszoljon néhány kérdésemre.


 

 

 

óriási.hu: Hogyan sikerült megszerezni a Chaos Walking trilógiát?

Ágoston Alexandra: A neten bukkantunk rá a trilógiára 2009 végén, és bár nem terveztük, hogy a képes mesekönyveken korosztályban túllépünk, de különlegesnek tűnt a történet.  Elolvastunk mindent, ami elérhető volt a könyvekről és a szerzőről, majd a magyarországi képviseleten keresztül ajánlatot tettünk. Ezt követően körbeküldték a könyvet itthon a kiadók között, tegyenek ajánlatot ők is, gondolom nagyobb múltú kiadónak jobban örültek volna, de szerencsére senki más nem akarta, így lett a miénk.

Azt gondolom, ma már elégedettek velünk.


 

 

 

óriási: Mi fogott meg leginkább a történetben?

Á.A.: Régóta szerettem volna egy igazi jó, fiús történetet. És ebben a történetben minden fontos kérdés benne van, amivel a felnőtté válás során találkozunk, amire válaszokat kell kapnunk, és annyiféle az életünk során megélhető érzés is, ugyanakkor hihetetlenül izgalmas és teli meglepetésekkel. (A Guardian kritikusa a Bourne rejtély filmhez is hasonlítja) Ajándék ráadás pedig az, hogy nem csak a tartalom, hanem a szöveg is szokatlan, amit nagy kihívás volt magyar nyelvre átültetni.

óriási: Miért éppen Hotya Hajnira esett a választás a fordításkor?

Á.A.: A kezdetektől együtt dolgozunk Hajnival, fel sem merült más név. Nagyon jó stílusa van, rugalmas, jó vele együtt dolgozni.

óriási: Kinek köszönhető az igényes borító?

Á.A.: Muraközy Gabriella grafikus munkája, szerintünk is szép, és ráadásul tökéletesen megjeleníti a könyv lényegét, hangulatát is.


 

 

 

óriási: A Kés a zajban egyre népszerűbb az olvasók körében. Tudnál eladási adatokat mondani?  Hol tart most a sikersztori?

Á.A.: Még nem tudok eladási adatokat, hiszen november közepén került a boltokba az első rész, de nagyon bízunk benne, hogy a 14+ korosztály szeretni fogja és elolvassák. Örülnék, ha sikertörténet lenne.

óriási: Mikorra várható a többi rész megjelenése?

Á.A.: Terveink szerint a 2. kötet május végén, a 3. októberben jelenik meg.

óriási: Milyen kötetek kiadását tervezitek a tizenéves korosztály számára?

Á.A.: Egyelőre Patrick Ness-re koncentrálunk teljes erővel, hogy itthon is megismerjék és olvassák. A Chaos Walking trilógia után szintén tőle jelenik meg egy könyvünk, eredeti címe A Monster calls, lebilincselő történet fiú főszereplővel.

óriási: Ha jól tudom, nemrég jelent meg egy könyvetek Japánban is. Erről mondanál néhány szót?

Á.A.: Az Öcsi és Bátyó című Marék Veronika könyvünk jelent meg Japánban, ahol kedvenc gyerekkönyv szerzőm nagyon népszerű, és számos könyvét kiadták már ott.


 

 

 

óriási: Milyen terveitek vannak még a 2011-es évre?

A Chaos Walking trilógia folytatása, a kisebbeknek Richly Zsolt (Kockásfülű nyúl alkotója) EleFáni könyve és Marék Veronika Kék Kerítése biztos, hogy megjelenik, de talán belefér az idei évbe még Pernilla Stalfelt Élet Könyve is.


Köszönjük a beszélgetést.

 

Marge fenti riportja első része új CSET rovatunknak, melyben igyekszünk majd érdekes embereket bemutatni, megszólaltatni.

1 komment

Címkék: interjú könyv cset kötet betű chet

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr734579024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tailor 2011.01.18. 20:55:45

Megvettem a lányom születésnapjára, és még előtte egy hétvégén kiolvastam. Nagyon eredeti és izgalmas a történet. És végre azon ifjúsági regények táborát gazdagítja, melyet a fiúk is szívesen olvasnak. (Az a véleményem, hogy sokkal több ifjúsági regény szól lányoknak.)Várjuk a folytatást! Az interjú jó ötlet volt! Örömmel olvastam, hogy a kedvenc gyerekmeséim új kiadásban ismét kaphatók!
süti beállítások módosítása