HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Trailerpark

2011.11.29. 17:49 rolo tomasi

 

Alábbiakban 2012 elején landoló, érdekesebb mozikat harangoznék.

 

The Grey

 


Joe Carnahan korunk egyik legjobb akciófilmes direktora, tud mélyre ütni, szórakoztatni és utat mutatni a feldolgozások terén is. Következő filmje egy olajvállalat alaszkai telephelyéről hazafelé tartó melós-járat  szerencsétlenségéről mesél, lesz benne kőkemény természeti erő, a túlélőket kipécéző,fertelmes farkas horda, és az azbeszt keménységű,lelkével küzdő Liam Neeson,akit idős korára rendre megtalálnak az akciós szerepek. Talán ez esetben a műfaji kereteken túlmutató produkcióról beszélhetünk,az első beszámolók "mesterműről" szólnak,és a szokatlan nyomasztással megkomponált ajánló is felettébb biztató.

 

 

 


Carnege


 


 

Polanski mester igazi terepe a drámázós thriller, de műfaji kirándulásai általában működnek, így legújabb „színpadi” komédiája is felcsigázó darab. A csodás szereposztású mozi (Christoph Waltz, Jodie Foster, Kate Winslet, John C. Reilly) Yasmina Reza tomboló sikerű színdarabja alapján készült, két pár szülőről szól,a kik gyermekeik iskolai összetűzését próbálják megbeszélni, mely végül vérre menő ütközetté alakul, feltehetően társadalom kritikus felhangú szatírává futtatva a produkciót.

 




Tinker, tailor, soldier, spy


 


 


John Le Carre a korunk legnagyobb  kémregény szerzője, könyveiből remek filmes adaptációk készültek (A panamai szabó, Az elszánt diplomata) mely fajsúlyos széria újabb tagja, a  Tinker, tailer, soldier, spy  (magyar címe(!):Suszter,szabó,baka,kém), melyet a minőségi skandináv kortárs film egyik legjobbja, a felejthetetlen Let  the Right One In alkotója, a svéd Tomas Alfredson rendezett. A hidegháború idején az angol titkosszolgálat legfelsőbb szintjére beépült orosz tégla kilétét George Smiley (Gary Oldman),a sokat látott veterán igyekszik kibogozni , az angol színjátszás krémje asszisztálásával. Fontosabb szerepben tűnnek fel olyan páratlan brit színészek, mint Tom Hardy, Colin Firth, John Hurt, Mark Strong  és Toby Jones. A sakkjátszma egyik helyszíne Budapest, mely ugyebár közkedvelt háttér az egykori vasfüggöny mögötti Kelet- Európa megidézésének. Mivel irodalmi pályáját megelőzően  Le Carre valóban aktív kém volt, méltán számíthatunk hiteles, vérfagyasztó kémthrillerre, mely  végül elhozhatja Gary Oldman jól megérdemelt szoborrá avatását, az év eleji díjszezon alkalmával.


 

 

 

 

The Iron Lady


 

 

 

A királyi család  gyakori megéneklése mellett a brit filmgyártás végül elővette Nagy-Britannia  történelmének egyik legvitatottabb vezetőjét, Margaret Thatcher-t, a   Vasladyt.

Ki más játszhatná el Anglia tántoríthatatlan szigorú, anti-szociális,á m hazáját a 80-as években újra vezető hatalommá emelő miniszterelnökét, mint az amerikai Meryl Streep, aki a bevatottak szerint  elképesztő metamorfózissal hozza  a 20.századi  európai történelem egyik legnagyobb karakterét.

A filmben hangsúlyt kap hogyan válik az idealista ifjú hölgyből rettenthetetlen kapitalista vezető, a januári bemutatót rendkívül várakozás előzi meg a szigetországban, Thatcher a mai napig rendkívül megosztó személyiség.



 

 


The Lady

 


Az előző hölggyel ellentétben a The Lady című  francia-brit produkcióban megénekelt  hős valóban szentként tisztelt személyiség, nem csak hazájában, Burmába, de a demokráciára érzékenyebb részein is a világnak.

Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) igaz története egy ország elkeseredett küzdelméről szól a szabadságért, melyet a vérengző katonai rezsim évtizedek óta tipor sárba..A film az oxfordi egyetemen végzett politikusnő vakmerő ellenállásán túl  Suu Kyi szerelmi drámáját is elénk tárja. A mianmari diktátor által több évtizedig házi őrizetre ítélt , börtönbe vetett, brutális módon megkínzott hölgy életét angol férjétől elválasztva élte, Nobel békedíja, a 90’-es választásokon elért 92%-os győzelme, és a nemzetközi nyomás ellenére is rendszerellenes fogoly maradt saját hazájában.

A felkavaró politikai drámával remélhetőleg Luc Besson is visszatalál a helyes útra, és képességeinek megfelelő alapművet tesz le az asztalra.

 


3 komment

Címkék: ajánló mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr184579202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_174586 2011.11.30. 19:02:44

Jó lista, várjuk! A Yasmina Reza darabot a hazai színházak Az öldöklés istene címmel adják. Állítólag itt is nagy siker. Gary Oldmannek végre munka után kellett néznie, most, hogy Sirius Black kifújt. Hajrá! Valaha az egyik abszolút kedvencem volt.

Ismeretlen_153162 2011.12.01. 11:27:36

Igaz nem az év elején,hanem inkább úgy május fele érkezik majd a The Hunter Willem Dafoe-val,szerintem nagyon érdekes film lesz,várós. Az általad felsoroltak közül a The Grey meg a Tinker, tailor, soldier, spy tűnik megnézésre érdemesnek.

Ismeretlen_72212 2011.12.03. 11:28:13

Oldmant várom én is a legjobban: idősebb korára végre megint nem ruszki antagonistákat, meg önmaga alkesz paródiáit kell játszania, remélhetőleg Jim Gordonnal új korszak kezdődött, mindig imádtam a fazont /kivéve, h ütötte-vágta Umát a barom:/!
süti beállítások módosítása