HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Kellemeset a hasznossal / Angol nyelvleckék

2011.06.14. 17:01 marge gunderson

A legtöbb nyelvtanuló életében előbb vagy utóbb elérkezik az idő, amikor megunja a nyelvkönyv kínálta témákat és szeretne eredetiben olvasni. Ez általában a középfokú nyelvvizsga közelében szokott bekövetkezni, amikor még igen óvatosan kell megválasztani az olvasnivalót, ha nem akarjuk, hogy a tanuló kedve egy életre elmenjen az angol nyelvű irodalomtól. Az aktuális ajánlóban picit kibújt belőlem a pedagógus.


Az internet kínálta lehetőségek mellett is meglepően sokan vágynak valódi könyvekre, így az újságok, magazinok után általában a ma olyan népszerű könnyített olvasmányok szoktak következni. A nyelvkönyvkiadók szép repertoárral rendelkeznek ezen a téren, kezdve az első lépést jelentő 200 szavas művektől a 2500 szavasakig.

Sajnos ezek a „lebutított” olvasmányok egy időben nagyon egy vonalon mozogtak. Volt Jane Austen, Bronte nővérek, Dickens, fiúknak Dracula és Sherlock Holmes. A paletta ma már színesebb, vannak képregények, mesék és egyéb izgalmas történetek is

.

 

Henry V.

(adaptálta: Brigit Viney)



 

 

Elsőként egy olyan olvasmányt szeretnék ajánlani, ami középhaladók számára készült. A klasszikus képregények sorozat tagja V.Henrik történetét dolgozza fel, a Shakespeare drámát véve alapul. Minden benne van, véres csatajelenetek, Crispin napi monológ, francia királylány, ahogy kell. A rajzokat Neill Cameron készítette (Transformers, Doctor Who, Marvel Heroes), a művel díjat nyert 2008- ban. Aki a drámát vagy a filmet ismeri, annak erősebb alapfokú nyelvtudással is élvezhető olvasmányélményt nyújt. Szép kiadvány, hangoskönyv melléklettel a kiejtés tökéletesítésére. A nyelvtudás csiszolása mellett a klasszikusok népszerűsítésére is jók ezek a képregények. Shakespeare-t megszerettetni a mai fiatalokkal sokan és sokféleképpen próbálták már. Baz Luhrmann filmje mérföldkő ebben a tekintetben, színpadon is érdekes dolgokkal találkozhatunk időnként (pl. az Örkény Színház Vízkereszt előadása, ahol hatalmas mosógépek kapnak kulcsszerepet), vagy ott vannak a mangák, a sci- fi képregény adaptációk, stb…. A jó öreg avoni hattyú univerzális és örök, kibír mindent, ahogy és amiről írt, az ma is érdekes, csak megfelelően kell tálalni.

Heinle, 2009



A window on the universe

(szerkesztette:Jennifer Basset)



Mivel a cél végül csak az lenne, hogy eredeti szövegeket olvassunk, jön a másik ajánlatom.

Ez a kötet magasabb nyelvtudással rendelkező olvasót kíván, a könyv nincs átdolgozva. A kiadó hozza a szokásos kis alakú, papírkötéses külsőt, a fedéltervet akár én is rajzolhattam volna, de a lényeg a tartalom.

A kis kötet kilenc sci-fi novellát tartalmaz, a szerzők listája önmagáért beszél: Ray Bradbury, Philip K.Dick, Arthur C.Clarke, Isaac Asimov, Roald Dahl, Bill Brown, Jerome Bixby, Brian Aldiss, John Wyndham. Mindössze 150 oldal az egész, ebben benne vannak a novellákat kísérő feladatok, szómagyarázatok is, az elején rövid ismertetés az írókról. Aki ismeri a szerzőket, tudja, miért jó ez a válogatás. Aki nem, annak kiváló alkalom, hogy klasszikusok segítségével jusson kicsit közelebb a sci- fihez. Hátha kedvet kap ehhez az egykor lenézett műfajhoz, ami lassan, de biztosan kezdi elfoglalni méltó helyét a világirodalomban. Aki pedig szokott idegen nyelvű könyvet vásárolni, biztosan értékelni fogja, hogy mindezt egy vaskosabb női magazin áráért kapja. Jön a nyár, strandra, nyaralásra, vagy csak úgy olvasgatni ideális kis könyv. A szerkesztő ajánlásával:  

So let us dip into the future.


OUP, 2010

2 komment

Címkék: ajánló kritika könyv kötet marge betű

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr134579104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolo 2011.06.16. 09:02:18

A másodikat beszerzem,az fix.Anno mi is forgattunk hasonlót,Bradbury egy világvége novellájára halványan emlékszem is,amiben jön a végső atomvillanás,miközben borsólevest főz egy valami háziasszony.....

Ismeretlen_174586 2011.06.16. 11:53:21

Tényleg! Embroidery volt a címe.
süti beállítások módosítása