HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Fényes jövő / Tv on the Radio - Nine Types of Light

2011.04.06. 14:01 rolo tomasi

A tucatnyi mellék projekten dolgozó David Sitek végre ismét tévézik a rádióban. Az anyazenekar negyedik sorlemeze április 12.-én jelenik meg,de a TV On The Radio már hivatalosan is hallgathatóvá tette az anyagot az interneten.

 


 

A New York-i hipszter társulat rendkívül erős életművet tudhat magáénak, ám a neurotikus energiákból táplálkozó art-pop megkedveléséhez idő és kompatibilis lelki berendezés kellett.

Bár a 2008-as Dear Science már könnyedebb témázgatásba csapott, rádióbarát popzenéről ott sem beszélhettünk. Rágyúrtak az elektronikára,addig sem kevés stílusból összepakolt hangzásuk új árnyalatot kapott, a forradalmi ötletgyáros Sitek és a két markáns vokalista: Tunde Adebimpe és Kyp Malone felszabadult ,ugyanakkor rendkívül precíz és vaskos matériát teremtett.




 

A Nine Types of Light tovább folytatja a Dear Science-el megkezdett fejezetet ,maradt a rengeteg prüntyögés,sok-sok keserédes hangulati elem,a jazz ,a gospell,a rock és a soul kellékei keveregnek a levegőben és az egészből valamifajta -csúnyán besorolt- IQ pop vegyület keveredik ki. Az eddigi albumokkal ellentétben itt viszont gyorsan hat a formula,első hallás után bevésődik a zenei tartalom.

Sitek varázsol,mégpedig egyetemi szinten, TVotR pedig ismét irányt mutat,előreszalad és oktat. Az új lemez minden dala tökéletes,gyenge láncszemnek nyoma sincs,émelyítően gazdag és lehengerlő.

Az ének-gitár-dob-fúvós szekció-elektronika rétegekből összetapasztott Sitek szendvics tökéletes arányérzékkel megkomponált fogás,egy lenyűgöző kaotikus rendszer,ahol minden hangnak,minden nyekkenésnek helye és szerepe van.

Első hallgatásra a tíz dalból hét átlagon felüli remekmű. A verseléssel felütő Second Song meredeken ível felfelé,megtáncoltat,olykor megpihen,a Keep your Heart elmélázó melódiája finoman remegős alapokon dédelgeti szívünket, a két akkordos pengetésre épülő,elektronikával aládúcolt You pedig egy tipikus TVotR sláger. A középtempós No Future Shock punkos kiabálásokkal rojtozza ki az alapfonalat,majd a Killer Crane bendzsós lírája ringat álomba bennünket.

Az album mértani középpontjában csendül fel a korábban már megjelent single,a  Will Do.Ilyen egy szerelemes dal,ami a Sitek univerzumban fogan.




 

A második félidőben a pergős ritmikájú New Cannonball Run kb. egy belassított Prodigy samplerrel dolgozik,a digitalizált alapokhoz csodás soul vokál dukál.

A korai Peter Gabriel dalokra emlékeztető Repetition,és a mély lírától az önfeledt fütyürészésig emelkedő Forgotten után, az új anyag egyik legjobb dalával zár a bazár,a Caffeinated Consciousness egészen kiváló szerzemény, mely a nyitó Second Song harsogósabb lelki társa,és a nagy előd, David Byrne és a 90-es évek eleje is bőven kihallatszik belőle.

Megvallom az első két album rám nem hatott oly meggyőzően mint a a TV On The Radio bázisát alkotó elitista,bölcsész irányultságú zenei közegre,ám a Dear Science, és az aktuális album teljesen levett a lábamról.


A Nine Types of Light egyértelműen 2011 eddigi legjobb lemeze,és csodálkoznék ha az év végéig leszorulna a dobogóról.


Friss interjú:

 


 


12 komment

Címkék: zene kritika lemez korong

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr454579066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_76970 2011.04.07. 21:33:18

Hova írjam, bocs, ide: hazánkban Game of Thrones premier (tele a város vele) az HBO-n, április 18.-án, gyakorlatilag az államokbéli starttal egy időben. Aki nincs képben: Tolkien erősen Jacksonnak köszönheti a laikusok fantasy-trónját (hogy rákötöttem az új sori címére - fejedelmi kiszolgálás), valójában a zsáner-rangsorban 201.-edik, George R. R. Martin meg top 10-ben kapirgál. Úgyhogy aki fogékony a téma iránt az kurvára menjen rá erre!

Ismeretlen_53952 2011.04.08. 14:53:25

Szia, majd kitesszük mi is. Ráadásul a HBO, erősen beetetős célla, kódolatlanuk adja a nagyobb kábelhálózatokon.

Ismeretlen_174586 2011.04.08. 16:46:19

Nem akarok kötekedni, szeretem GRRM könyveit, sokkal jobbak az átlagos fantasyknál, néha kimondottan eredeti megoldásokkal él- de azért azt a bizonyos zsánert Tolkien teremtette, az ő komplexitása és zsenije mellett szerintem ma sem rúg labdába egyik követője sem. Persze ízlések/pofonok...A sorozatot várom, nagyon jól csinálja a HBO!

rolo 2011.04.08. 16:53:07

....és a lemezről mi a véleményetek?:)

Ismeretlen_174586 2011.04.08. 16:57:09

... ugye idő és kompatibilis lelki berendezés hiányában nem mondanék véleményt...Bocs! :))

Ismeretlen_76970 2011.04.08. 20:06:51

Marge, a teremtés ódiuma, hogy az adott keretek között nem feltétlenül az alkotó a legjobb játékos. Ez Tolkienre is igaz. A fantasy mezőny iszonyat erős, nagy potenciál és innováció rejlik benne - a mestert egészen egyszerűen meghaladták a lábnyomában lépkedők. Ami természetesen nem kisebbíti érdemeit. Persze rengeteg a gagyi, okosan kell szitálni.

Ismeretlen_174586 2011.04.08. 20:37:58

Fejet hajtok, végülis nem vagyok fantasy szakértő, sem igazi rajongó, csak egy egyszerű Tolkien fan. :)

Ismeretlen_53615 2011.04.12. 22:06:44

én viszont sokáig és sok fantasyt olvastam; ahogy sade mondja: "never as good as the first time". vagyis tolkiennél jobb mindmáig nem született. az, hogy árpi bácsi nem a kilencvenes/kétezres évek nyelvezetében fordította le magyarra, egy dolog; viszont tolkien szövegeinél tetszetősebb (úgy értem: szívet melengetőbb) angol szövegekkel még nem találkoztam (mondjuk volt rá nagyjából egy egész életnyi ideje, hogy kitalálja-leírja-(nagyjából)összerendezze, de ez megint egy másik történet). az új tv on the radio pedig nekem kifejezetten nagyon tetszik, több hallgatózás után is.

Ismeretlen_72212 2011.04.13. 10:11:50

akkor vitatkozzunk, elég sok fantasyt olvastam én is az elmúlt 20 évben;). lehet, h nyelvi leleményeiben, megfogalmazásában, szépségében, stb. Tolkien verhetetlen, de mint regényíró, bőven hagy maga után kívánnivalót. mindez leginkább a történetei dramaturgiai hiányosságaiban – a hangsúlyok nem megfelelő helyén, a ritmus(talanság)ban, a szerkezet döccenőiben, a figurák, motivációk egysíkúságában, a felesleges mellékszálak alkalmazásában – látszik. írom mindezt úgy, h pl. azon a részen, amikor Galadriel három hajszálat ajándékoz Gimlinek, mindig, khm, "izzadni kezd a szemem":). Martin viszont pont mindebben zseniális, nem véletlenül - volt minek kikristályosodnia a forgatókönyvek hegesztése közben:D. az új TV on the Radio pedig kiváló lemez, de nem a kedvencem tőlük.

marge 2011.04.13. 11:15:13

Ez így mind igaz, nekem csak a listázás szúrt szemet, mert milyen listán is lett Tolkien 201., GRRM meg top 10-es? Eladási, vagy mi, ezt nem értettem. Amúgy mindenkinek szíve joga, hogy egyiket vagy másikat jobban szeresse. Az irodalomban nehéz egzakt mérce szerint listázni. Nekem a szöveg fontosabb, másnak a cselekmény, stb...

Ismeretlen_53952 2011.04.13. 11:44:52

Szógálati közlemény: Rolo nyitott egy Tolkien postot. Én meg átkopiztam rapszodikusan a kommenteket. Itt lehet folytatni: http://bit.ly/hF6P4j

rolo 2011.04.21. 09:08:38

Meghalt a basszeros http://www.tvontheradio.com/splash/
süti beállítások módosítása