HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Hunting high and low / Trolljegeren- A trollvadász

2011.03.07. 11:29 rolo tomasi

A zseniális  Blair Witch Projekt által megindított áldoku-horror hullám az elmúlt 10 évben egyre terjedt, immáron a fjordokat nyaldossa, s lám a norvégok is letették a tárgyban első dolgozatukat. A trollvadász mégis kilóg a sorból, elvetemült ötleten alapul és inkább meghökkent, mint elborzaszt,ez mellett viszont igazán jó móka.

A zord norvég tájakról nemrégiben mesélt nekünk Haarberg Orsolya,aki a trollokat ugyan nem említette,de mint a filmből kiderül a norvég kormány igen sokat tesz azért,hogy az északi tájakon őshonos,mesevilágot ihlető lények titokban maradjanak.

Egy egyetemi forgatócsoport azonban beleköp a kormány levesébe,csatlakozik a zord Hans-hoz,a magányos trollvadászhoz,aki egyszemélyes védőbástyája a norvég végeknek. A medvékre és természeti erőkre ráhúzott troll- terror valamiért egyre erősödik,í gy a gittegyletetezésbe belefáradt Hans és a lelkes ifjúság beveti magát a járatlan norvég sarkör sűrűjébe, sziklaevő monstrumok hazai pályájára.

A film remek stratégiát követ,komoly arccal próbálja eladni  az eladhatatlant, a film legjobb részei azok, mikor Hans kibontja előttünk a mesebeli fauna titkait,állatként kezelve a fantasy világ szereplőit,akik több alfajra oszlanak a medve mérettől egészen a hegyomlásig.Érdekes infókkal gazdagodhatunk a kultórkört illetően: ki gondolta volna,hogy szőrös barátaink begerjednek,ha keresztény vért szimatolnak?:)

A rendező remekül osztja  troll adagunkat,nincs sok kecmec vagy szégyenlős árnyjáték,az olykor többfejű verzióban felbukkanó lényeket felfedi a kandi kamera,a műfajnak megfelelő dokumentarista kamera rángatás nem leplezi a CGI technika gyengeségeit,valósnak tűnő, izgalmas kaland tárul elénk.

Andre Ovredal merészen helyezi be Középfölde teremtményeit a kézi kamerás környezetbe,külső formájuk meglepően illeszkedik a legendákhoz, az itt-ott botladozó technikai megvalósítás sem zavaró, az alacsony költségvetés nem befolyásolta a forgatókönyvet,mint  hasonló versenytársaknál korábban. (Monsters)

A színészeknek viszonylag egyszerű dolga volt,legtöbbször ijedten néznek és rohannak ha kell, természetesen az ilyen vállalkozás esetében nem várhatunk színpadi teljesítményt,ugyanakkor a sztoikus nyugalommal ténykedő fővadász szerepében domborító Otto Jespersen remek választásnak bizonyult.

A Trolljegeren műfaji értelemben nem horrorfilm, nincsenek véres hentelések,embereket élve felzabáló szörnyek (talán csak egyszer),viszont ha túl tudunk lépni a blődbe hajló alapszituáción, akkor a csodás norvég tájon rögzített troll kalandon remekül szórakozhatunk.

 

Itthon csak DVD-én ,valamikor.

2 komment

Címkék: kritika film mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr324579056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_174586 2011.03.08. 14:26:53

Gyerekkoromban kaptam egy norvég mesekönyvet, A szív nélküli óriás volt a címe, tele volt trollokkal, én meg próbáltam rájönni, mi lehet az? Bezzeg a mai gyerekek már mindent tudnak.

Ismeretlen_76970 2011.03.09. 21:01:15

Kis magyar valóságba is beleérezheti magát az ember, ha az egy személyben több 100 négyzetkilométert felügyelő parkőr helyzetét kicsit magáévá teszi. Alacsony költségvetés, tropa felszerelés, mintha őzeket őrizne szegény exmarine bácsi. "Nem szar me'ó csak kemény". Kizárt, hogy nem poénnak szánták az alkotók ezt a filmet, annak viszont nagyon jó.
süti beállítások módosítása