HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Tészta valamivel

2011.02.12. 00:00 toszi

Azért lassan elég nehéz olyan ételt találni, ami még belefér a "SILÓ" rovat alapkoncepciójába, vagyis hogy könnyen, gyorsan elkészíthető legyen és ráadásul ha nem muszáj, akkor a gázt se kelljen nagyon bekapcsolni hozzá, vagy ha igen akkor is maximum 5-10 percre. Így aztán a legjobbak természetesen azok a korábban már szemrevételezett gyomorba valók, amikhez aztán a mesterséges hőnek csak a minimuma kell. Dinnyét behűteni?


Node! Járkálok körbe a konyhában, nyitogatom a szekrényeket...mit egyek? Aztán mint végső menekülési útvonal, felvillan a megoldás: legyen tészta...valamivel.

 

Ha csütörtök, akkor tészta.


A tészta igazi menzás étel. Emlékeim szerint a hét egy napja kimondva kimondatlanul ennek az egyszerűségnek volt szentelve.
Nem elképzelhetetlen, hogy ilyenkor a jóságos konyhás néniknek elég volt 11re beérni, hogy aztán a déli harangszóra már a melegen tartóban gőzölögjön a közétkeztetési fantázia legfrissebb szüleménye. "Valamilyen" tésztát készíteni ugyanis kevés munkával jár, a végeredmény mégis lehengerlő, ráadásul minden gyerek és nyilván felnőtt is szereti ,CSAK nem mindegy, hogy mi van rajta.

A kiinduló pont: egy zacskó száraztésztának egészen biztosan kell lennie otthon.

Méret, forma elhanyagolható. Szokták mondani, spagettit csak spagetti tésztából. Nem igaz. Pista barátom édesapjának cérnametéltből készített milánói "makarónija" hidegen igazi ellenpélda,  igaz annak elkészítése, lévén a szósz elkészítése már bonyolultabb művelet, nem témája a mostani eszmefuttatásnak.

Lehet édes és/vagy sós, hideg vagy meleg, illetve ezek valamennyi permutációja.

A legegyszerűbb természetesen a főtt tészta magában, de ha van otthon némi tejföl és sajt, már kész is a sajtos tejfölös tészta. Ha csak tejföl ,vagy csak sajt ,akkor értelemszerűen a "sajtos tészta" vagy "tejfölös tészta" nevet adhatjuk konyhaművészeti remekünknek.

Túróval bolondítva már újabb kérdést vetünk fel: cukrozzuk, vagy sózzuk, netán pirítsunk szalonnát? Ez utóbbit máshol is pörcnek hívják?

Magamat gyakorta közröhej tárgyává téve cukrozom, sózom, pörcözöm.

 

Aztán ha édesre vágyik az ember, némi lekvárral is feljavítható  az üres tészta. Ha a lekvár nem elég, lehet variálni kakaóval. Vagy ha a kakaós - lekváros durva kombinációnak hangzik, ki lehet próbálni a diós-lekváros fajtát.

 

Aztán ott van még a mákos, ami mézzel finomítható, de ha csak simán porcukorral hintjük akkor is isteni.

 

Megkerülhetetlen alapvetés a GRÍZES, cukorral, barack lekvárral, de a káposztásról sem érdemes megfeledkezni, amit jómagam -cseppet sem törődve a megvető pillantásokkal- borssal, cukorral kedvelek.

 

Ami meg kimaradt írjátok meg!

 

Jó tésztázást!



6 komment

Címkék: toszi silo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr624579036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_125369 2011.02.12. 16:22:25

és az egyszerűség netovábbja: a ketchupos tészta! amit lehet variálni sajttal, de ha ez a népeledel túl egyszerű, jöhet bármilyen "ínyenc-sajt"

Ismeretlen_87661 2011.02.12. 21:04:28

vajban fokhagymaszeleteket megfuttatni, bazsalikomot bele, megforgatni a tésztát benne, sózni és friss paradicsomkockákkal, olívabogyóval isteni. Amíg fő a tészta, kész a paradicsomszeletelés és a fokhagymasütés... Elsőosztályú, gyors, ínyenc, mediterrán finomság...

Ismeretlen_53615 2011.02.13. 08:20:40

túrós tészta sok tejföllel és pirított szalonnával/baconnal édesen. diós tészta lekvárral; mákos tészta szintén lekvárral vagy tejföllel. mind isteni!

móni 2011.02.13. 12:21:49

Olívaolajba őrölt chili, bors, só, oregánó, bazsalikom, összemelegít, bele a kifőtt spagettitészta, tetejére sajt - nyaminyami...

Ismeretlen_84052 2011.02.13. 20:10:34

Kifőtt tészta olajos serpenyőbe,ráönteni 1-2 felvert tojást,sülésig forgatni,sajttal, sóval, esetleg ketchup...

Ismeretlen_816 2011.02.13. 22:21:45

én is pörccel és porcukorral eszem a túrósat, a mákosat pedig szilvalekvárral. a tészta egy olyan étel, amit szerencsére nehéz elszúrni még a kezdőnek is (azért nem lehetetlen).
süti beállítások módosítása