HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

A nagy norvég lélek - Jon Fosse: Reggel és este

2011.02.02. 14:42 marge gunderson

 

Fosse a kortárs norvég irodalom egyik legnépszerűbb alakja, drámái kapcsán sokszor hasonlították már Ibsenhez, Brechthez. Az Ibsen díjat (közel 90 millió Ft !) meg is kapta. Darabjait világszerte játsszák, nálunk most pl. a Bárka színházban.



 

A dráma mellett regényt, novellát, sőt verset is ír, hasonló sikerrel. A Reggel és este című kötete valahol félúton van a kisregény és a novella között, nevezhető akár családregénynek is, habár alig több száz oldalnál.

Egy plusz két részre tagolódik a könyv, az elsőben Johannes születésének, a másik két részben halálának leírásával. Ahogy a cím is utal rá, a reggel és az este, az érkezés és a távozás gondolata köré szerveződik minden. A születés félelmetes és egyben boldog leírása, férfiszemmel való ábrázolása nagyon megindító. Az apa, Olai fején átfut az összes lehetőség, miközben felesége szenved. Később, a második részben Johannes már öregember, felesége elvesztése óta nem találja a helyét, hiába vannak körülötte gyerekek, unokák. Minden egyre ködösebb körülötte, az emlékek és a valóság szétválaszthatatlan.



 

Az a kevés szereplő, aki benépesíti a barátságtalan norvég tájat, mind Johannes-hez közel álló ember, családtagok, a legjobb barát, az elmúlt, beteljesületlen szerelem és főként a feleség. Fosse szépen érzékelteti, hogy hiába vesznek körül minket emberek szinte állandóan, a kezdet és a vég mindig magányos.

Ami a technikát illeti, engem általában zavar és fáraszt a központozás nélküli gondolatáradat, az ember úgyis tudja, gondolatban hová tenne pontot, vesszőt. Fosse írása viszont annyira lírai, hogy ezzel a sodrással néha a szabad vers érzetét kelti. A szöveg szinte lebeg, ahogy a főhős lebeg a tengeren, a csónakjában, ez a kép a borítón is visszaköszön. Időnként nehéz eldönteni, mit hallunk, több szólam kavarog egyszerre, barátok és rokonok gondolatai vegyülnek Johannes gondolataiba. Utalásokból, elejtett gondolatokból bontakozik ki egy ember élete, pókhálószerű finomsággal ábrázolva a kapcsolatok hálózatát. A folyton felbukkanó hajó, halász motívum, a főszereplők nevei (Johannes, Peter) és sok egyéb szál kapcsolja a történetet az ősi és a keresztény mitológiához.

Fosse úgy lelkizik, hogy nem lesz csöpögős vagy melodramatikus. A születést és a halált nem félelmetes, hanem természetes történésekként, egyszerűen ábrázolja. Nagyon szép és megindító könyv, pont olyan hosszú, amit még be lehet fogadni ilyen tömörségben.


"Johannes felébredt és érezte hogy minden tagja zsibbad, nem szállt ki az ágyból, a szoba mögött volt egy kis hálókamra ott feküdt a függöny mögött és azt gondolta, hogy ideje lenne végre felkelni, de csak feküdt, mert megint egy szürke napra ébredt, ebben bizonyos volt, eső és ködszitálás, széllökések és szürkeség és vacogtató hideg, ilyen volt minden nap ebben az évszakban, s ugyan mihez kezdjen? otthon nem volt maradása, mert Erna halála után kihűlt a ház, nem volt benne meleg mióta elment, igazság szerint  begyújthatott volna a kályhába és a villanykályhákat is bekapcsolhatta volna, bekapcsolhatta volna mindet, most már nem takarékoskodott, erre már nem volt szükség mióta megöregedett és kapja a nyugdíjat, mint mások, de hiába fűtötte a házat, nem lett meleg, és hiába gyújtott lámpát, nem lett világos sem, ezért csak feküdt az ágyon, feküdt ameddig csak bírt, de még nem adhatja fel, nem engedheti el magát, mozdulni kéne, különben megmerevednek a tagjai és elsorvadnak az izmai, fiatalnak nem fiatal, az már rég elmúlt, gondolta Johannes, ki az ágyból, gondolta, nem fekhet itt tovább, és ideje rágyújtani, jól fog esni egy cigaretta, legalább ennyi, gondolja Johannes, és a kamrában hideg van, a szobában is, de a konyhában egész éjjel fűtött a villanykályha, kimegy, sodor magának egy cigarettát, felteszi a kávét és ennivaló után néz, ma is egy karéj vajas kenyér lesz, mint máskor, gondolja Johannes. És aztán? Aztán mit csináljon?"

Kalligram, 2010

Ford. A.Dobos Éva

Szólj hozzá!

Címkék: könyv kötet marge betű

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr414579030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása