HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Coenék inkognitóban / True Grit - A félszemű

2011.01.26. 17:59 rolo tomasi

A drága Coen testvérek ez alkalommal egy klasszikus westernt poroltak le, megidézve a legendás John Wayne szellemét.

 

 

 

 

A korai kamara darabok után mostanság Coen-kort élünk, a testvérek minden mozdulatát tömjénezés és közönségsiker övezi. Ráadásul az utóbbi évek a western-nek is kedveztek, ha nem is klasszikusan felcímkézett darabok, de igen sok vadnyugati atmoszférával fűtött film, sorozat került az asztalra, így ebben az időszakban nem kellett béljóslás a projekt beindításához. Főleg ha kéznél van egy Jeff Bridges, és egy Hailee Steinfeld nevezetű leányka, aki marcona kovbojok közt is simán hozza a női főszerepet.

A történet szerint a 14 éves Mattie Ross (Hailee Steinfeld) édesapját kilövi egy hétpróbás gazember, bizonyos Tom Cheney (Josh Brolin), aki a gyilkosságot követően menekülőre fogja a dolgot, csatlakozván egy hasonszőrű bitangokból álló bandériumhoz. A vadóc Mattie felfogadja az italos kedvű, ám azbeszt keménységű békebírót, Rooster Cogburn-t  (Jeff Bridges) és a bűnös nyomába ered, az időközben becsatlakozó La Beouf (Matt Damon) ranger közreműködésével…

 

 

Vannak olyan filmek, ahol minden összetevő adott, hogy működjön a gépezet, szépséges fényképezés (Roger Deakins rutinból), remek alakítások (Steinfeld a legjobb), kellő mértékű  anyagi támogatottság és rutinos filmes(ek) a rendezői székben. A True Grit egy ilyen mozi, jó ütemérzékkel levezényelt, remek western, igazi pisztolyhősökkel, akik sok esetben a szikár kiszólásaikon túl kifejezetten vicceseket is mondanak - főleg a szerepében lubickoló Jeff Bridges. A félszemű sheriff igaz jellemére, elszántságára utaló angol cím ellenére ez a mozi a kis Mattie-ről szól, ő a motorja hőseink kalandozásának,Coenék rá fókuszálnak inkább, a kishölgy még az epilógust is ellopja társai elől.

Egy dolog - sőt mindjárt kettő - azonban nagyon hiányzik ebből a Coen filmből, mégpedig maguk Coenék. Egy medvének öltözött lovason túl semmi bizarr hangulati elem ,vagy egyedi íz nem tűnik ki a moziból, az inkább a könyvre, mint az eredeti filmre hajazó alkotás abszolút "coenmentes" szórakozást nyújt.

 

 

A filmet nyugodtan rendezhették volna alkotói álnéven, bizonyítva: lám, ilyet is tudunk. Korábban is dolgoztak már hazai buké nélkül, általában színtelen-szagtalan eredménnyel.Itt azért más a helyzet.

A True Grit pompás film lehet egy átlagon felüli western-re éhező nézőnek, de a Coen rajongók ezúttal nem fognak térdre borulni, sem a filmtől, sem attól a mindenképp túlzó 10 Oscar jelöléstől (!) amit kapott.

A plakát ellenben érdemelne egy szobrocskát.

 


 


Hazai bemutató: 2011 02.17.

 

 

 

 

 

 

9 komment

Címkék: kritika film mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr984579028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_72212 2011.01.27. 16:58:22

úúú, de várom:D!

Ismeretlen_72212 2011.02.03. 09:59:19

az e havi Filmvilág kurvára dicséri: ír az eredeti Wayne-filmről, erről a változatról és a mindkettő alapját képező könyvről is.

rolo 2011.02.03. 10:12:39

Az eredeti sem akkora durranás,a sheriff alakja persze legendás maradt,de sokkal jobb John Wayne filmek vannak A félszemű-nél.

Ismeretlen_72212 2011.02.03. 12:50:55

nem mintha ez lenne a mérce, de végül is a Herceg azért kapta az egyetlen Oscarját:). mondjuk inkább amiatt érdemes megnézni, mert nem a megszokott Wayne-figurát hozza. talán még rá is játszik önmaga paródiájára, meg az első nagy westernfilm-korszak végére.

rolo 2011.02.03. 13:26:24

Megnézni mindkettőt érdemes,a Coen változat is egy jóleső western, de alapvetéseikhez nem mérhető

Ismeretlen_174586 2011.02.03. 16:53:53

Cohen rajongó létemre elaludtam rajta. Igaz, hogy beteg voltam, majd megnézem gyógyultan.

wurlitzervili · http://wurlitzer.tumblr.com 2011.02.09. 17:44:21

Valahogy ki kellene törölni az emberek agyából, hogy ezt a Coen-testvérek rendezték, a legtöbben ezért csalódnak benne, mert mást várnak, mint amit kapnak. Ez egy rendkívül hű adaptációja a könyvnek, ahol a könyv a meghatározó és nem a rendező. Az is igaz mondjuk, hogy a John Wayne féle szabadabban kezelte a forrást, és mégis emlékezetesebb, és szerintem egy hajszállal, de jobb film lett. Nálam még mindig John Wayne Rooster Cogburn, de lehet hogy csak azért, mert a 69-es változatot láttam először.

marge 2011.03.14. 18:05:15

ma este a viasat6-on Cogburn, az eredeti !

Ismeretlen_72212 2011.03.16. 08:43:44

jaja, néztem is!
süti beállítások módosítása