HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Fogalmazásból ötös - Dohoczki Máté: Bizonytalan jövő

2011.01.24. 14:40 marge gunderson

Nem hallgatom el, hogy a könyv első oldalait egyre komorodó arccal olvastam. Már kezdtem szidni magamban az egész print-on-demand könyvkiadást, aztán elmúlt minden haragom.


 

 

 

Eszembe jutott, amikor néhány éve egy tanítványom megmutatta, miket ír egy fantasy oldalra. Meg voltam tisztelve, aztán az évek során egyre több ilyen zsengét láttam, verset, prózát, képregényt egyaránt. Dohoczki Máté könyve ilyen hatással volt rám, szerintem a szerző tizen-, maximum huszonéves. Aki ilyen alapon nem tud szemet hunyni, az jobb, ha bele sem kezd a Bizonytalan jövőbe. Önmagában a szöveg élvezeti értéke nem eget rengető, trash-nek nem elég durva, leginkább egy kicsit hosszabb lélegzetvételű gimis dolgozatra hajaz.

Vannak szép számmal regények és novellák, amelyek arra a tételre épülnek, hogy egy közösség döntése alapján az öregeknek el kell pusztulniuk, hogy a többiek boldogulását ezzel elősegítsék. Mehet ez önként (Sánta Ferenc: Sokan voltunk, Fukazava: Zarándokének, Jack London: Az élet törvénye), vagy nem annyira önként (Buzzati: Hajtóvadászat öregekre).

Dohoczki Máté kisregénye ezen csavar egyet, amikor egy olyan szigetet mutat be, ahol a törvény a fiatalok meghatározott időben történő kiirtását mondja ki. Kár lenne belemerülni a történetbe, ami mindössze 100 oldalas, akit érdekel, elolvashatja.

Ebben a világban a fiatalok ki vannak szolgáltatva a felnőtteknek, és ezek a felnőttek az élet univerzális törvényét áthágva feláldozhatják őket. Ez az alaptörténet akár értelmezhető a fiatalok mai helyzetének egyfajta ábrázolásaként is. A középiskolás korosztály, ha körülnéz Magyarországon, joggal érzi úgy, hogy a jövő minimum bizonytalan, alacsonyabb rendű állampolgárként kezelik őket, alig szólhatnak bele sorsuk alakulásába.

Nekem külön örömet jelent, hogy a könyv ürügyén, kiírhatom magamból egy régi mérgemet. Dohoczki Mátéról tehát semmit sem tudok, csak annyit sejtek, hogy nagyon fiatal. (Hosszas guglizás után találtam tőle egy Fehér mészáros című horror történetet is.)


Középiskolás diákok stílusát vélem felismerni az írásában, de ezt abszolút nem lekicsinylően értem. A Bizonytalan jövő újra megerősített abban a hitemben, hogy ezzel a sokszor elsiratott korosztállyal mégsincs akkora baj. Az emberek tudatába mostanában befészkelte magát az a gondolat, hogy a „mai fiatalok” mind tanárverő korcsok. (Különösen veszélyes, ha pedagógusok állítják ezt, mert könnyen fellép a Pygmalion effektus.) Nem hiszem, hogy a tizenévesekből valami evolúciós sorvadás eredményeként kiveszett volna a kreativitás vagy a művészi érzék. Szinte az összes tini ismerősöm (jó sok van) rácáfol erre. Minimum blogot írnak, sokan verselnek, amatőr színjátszó csoport tagjai, musicalt énekelnek, újságot szerkesztenek, néptáncolnak, hip- hop tánccsoportot alakítanak, zenélnek, sportolnak. (Tegyük hozzá, hogy a sor nem teljes, nem túlzok és egy kis városkában lakom.) Ha csak a saját gimnáziumi múltamra tekintek vissza, ma sokkal többen végeznek valamilyen önkifejező tevékenységet, mint akkor. Csakhogy egy- két kivételtől eltekintve, ezeket a dolgokat nem az iskolában csinálják, ott a tanulmányi eredményük alapján vannak számon tartva.

Nem kétséges, hogy a történeten, stíluson van még mit finomítani. Dohoczki Máté, ha komolyan írói babérokra tör, majd elmegy egyetemre, vagy máshova, ahol elsajátítja az írás technikáját.  

Ami fontosabb, hogy tehetsége már most is van, ötlete és kedve is, ezeket pedig nem lehet megtanulni.

 

 

Ad Librum, 2010

7 komment

Címkék: könyv kötet marge betű

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr304579027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolo 2011.01.26. 10:05:33

Az utolsó bekezdéssel nagyon egyetértek. Nem tudom, én nagyon bízom a mai tinikben, remélhetőleg az okatatás tudja dekódolni azokat a jeleket melyekből egy mai tizenéves tehetsége kiviláglik, amit nem feltétlenül a szokványos mérce, azaz az iskolai teljesítmény tükröz. Ez már régen is téma volt, de a digitális korban még inkább így van. A kiscsávó lehet, hogy bukóban van nyelvtanból, otthon meg hekkeli a nyugdíjfolyósítót, vagy a szoba mélyén elgityózott dalaival már sztár a bandcamp-en.

Ismeretlen_178532 2011.01.26. 12:57:03

Örülök, hogy így látod! Rengeteg tiszta arcú, tehetséges, szeretetre méltó ifjút ismerek. Értékteremtő ambíció és szorgalom is szorult beléjük. Van remény! (egy veretlen tanár:))

Ismeretlen_174586 2011.01.26. 19:47:59

Jó ilyet hallani egy tanártól!

Máté90 2011.02.16. 10:50:51

Köszönöm a kritikát. Igaza van februárban lettem 21 éves, de amikor a könyvet írtam akkor még 20 voltam. Meglepő, hogy milyen pontos jellemrajzot tudott írni a könyvemről, mivel Sánta Ferenc novellája nagy hatással volt erre az írásomra, és még sok korábbira is.

Ismeretlen_174586 2011.02.16. 13:33:24

Boldog szülinapot és sok további könyvet kívánok!! (legközelebb tegeződhetnénk, kb. 72 évesnek érzem most magam :))

Máté90 2011.02.17. 18:06:42

Köszönöm, és ígérem következőnek tegeződni fogunk. :)) Azt még meg szeretném kérdezni, hogy hol találtál rá a könyvemre.

Ismeretlen_174586 2011.02.18. 08:05:09

könyvtár
süti beállítások módosítása