HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

2010 legjobb lemezei

2011.01.14. 14:02 rolo tomasi

Itt az utolsó listánk a tavalyi év kapcsán,viszonylag erős időszakot zártunk, következzenek akkor kedvenceink.

 

Isten Háta Mögött – Ü



A viharos bekezdést jelentő első két lemez után a 2008-as Kényelmetlen Lemez meghozta a jól megérdemelt, széleskörű elismerést a zenekarnak, így a hazai metál közösség joggal várhatott nagy dobást az IHM-től.

Már az előző lemezen is érezhető volt az elektronika felé nyitogatás, mely ezúttal még inkább a koncepció részévé vált. A fantáziadús szinti-futamokra kellő pillanatokban rázúdított murva kellemes energiákat kölcsönöz az anyagnak, mind a 8 dal a helyén van. Pálinkásék az előző album poposabb elemeit erősítették fel és a kezdetei időszak jótékony őrjöngésével vegyítették, az őserő, az ösztönösség immár professzionalizmussal  párosult.

2008 után ismét az övék az év legjobb lemeze.


 

Arcade Fire – Suburbs

 

Polcunkon a Funeral-al és a Neon Bible-al nagyon vártuk a kanadai indie forradalmárok visszatérését, ősszel aztán jött  a Suburbs és a zenekar ismét levett minket a lábunkról.

Na jó, lehet hogy túl hosszú a lemez ,de amíg olyan remek szerzemények születnek Win Butlerék tollából mint a Suburbs, a Modern Man, a Ready to Start, vagy a húzós Month of May , melyek minden hangja aranyat ér, addig az elnyújtott albumhossz tényleg másodlagos kérdés. Az említett két korábbi lemeznél hangyányival  talán  gyengébb a Suburbs ,de az ArFi továbbra is mértékadó rockzenekar maradt, ami a lehengerlő debütálás után sem kis teljesítmény.


 

 The National – High Violet

 


 

 

A fentiek itt is igazak, dacára a High Violet visszhangos sikereinek  a 2005-ös Alligator ,és a 2007-es Boxer jobb lemezek az új National korongnál. Ettől még persze a középtempós melankólia mestereinek bőven itt a helye az éves elszámolásnál.,az új lemez  elragadó,mélységes dallamvilága (Afraid of Everyone, Terrible Love, Lemonworld, Blodbuzz Oho) újra és újra felcsillantja a zenekar erényeit. Az akusztikus atmoszférát ezúttal vonósok is megtámogatták,de a könnyek árja helyett azért továbbra is  marad a csendes,keserédes szomorkodás.

A High Violet mértékkel fogyasztva rendkívül hasznos a karmának, de hallgatását érdemes azért néha megszakítani, mondjuk ezzel.


 

Vampire Weekend – Contra

 

A 2008-as siker sztori idén januárban folytatódott, a kis vámpírhorda ismét pozitív aurájú, vidám lemezt dobott össze. Ezúttal kevesebb az afro és több  a punk ,meg a ska .A Contra az elődjéhez képest komplexebb album, így felszívódási ideje is hosszabb, de az év elején megjelent lemeznek nyár elején már bérelt helye volt lejátszóinkban.


 

Neil Young – Le Noise

 

Daniel Lanois zenei producer fogta a veterán zenészt és ahogy volt rákötötte egy erőműre. Így született meg ez a zajos - karcos ,recsegős-ropogós , erőtől duzzadó rocklemez, melynek zajfüggönyein át is testet öltenek Neil Young nagyszerű szerzeményei. A Le Noise elektromos viharai Young természeti erőkből merített energiával táplálva intenzív és emlékezetes 40 percet biztosítanak a hallgatóság számára.

 

Aztán szerettük még:

Hurts-Happiness;  Soulfly-Omen; Robyn- Body Talk; Gorillaz -Plastic Beach; Dead Weather - Sea of Cowards; Kanye West -  My Beutiful Dark.; LCD Soundsystem - This is Happening; The Black Keys - Brother; Eminem - Recovery; The Walkmen - Lisbon

Szólj hozzá!

Címkék: zene kritika lemez korong rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr834579022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása