HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Öt olvasmány karácsonyra

2010.12.25. 10:06 rolo tomasi

Itt a szeretet ünnepe, kezd mindent elborítani a könnyfakasztó, avagy bohókás történetek áradata. Aki unja már a szokásos megható, katartikus meséket, annak ajánlok néhány szórakoztató karácsonyi olvasmányt, ráhangolódásként.

 

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Valószínűleg minden idők legismertebb és legtöbbet feldolgozott karácsonyi története- a bibliai után. Dickens mintegy használati utasítást ad a karácsonyhoz, összefoglalva annak sava- borsát, a kellékektől kezdve a megfelelő szellemiségig. Mindezt egy nagyszerű thrillerbe foglalta, melybe a keményszívű hőst kísértetek igyekeznek meggyőzni arról, hogy változtasson eddigi bűnös életén. Dickens mesterműve kihagyhatatlan olvasmány ilyentájt.

 

 

„Vidám karácsony! Majd mit mondok vidám karácsonyra! Karácsonykor az ember egyebet sem tesz, csak számlákat fizet ki pénz nélkül. Karácsonykor az ember rájön, hogy egy évvel megint öregebb lett, de egy órával sem gazdagabb. Karácsonykor az embernek mérleget kell készítenie, amikor a könyveiben kerek tizenkét hónapon keresztül minden egyes tétel csak veszteséget mutat. Ha a magam feje szerint cselekedhetném - mondta méltatlankodva Scrooge -, minden hülyét, aki "vidám karácsony"-t szajkóz, tulajdon pudingjában főzetnék meg és magyal-ággal átszúrt szívvel temettetnék el. Úgy biz' én!”

 

.

Agatha Christie: A karácsonyi puding, Poirot karácsonya

Hagyományos, angol karácsonyba csöppenünk, magyallal, pulykával és pudinggal. Poirot, habár feltétlen híve a központi fűtésnek, ellenérzését legyőzve mindkét esetben kénytelen az ünnepeket egy ódon angol kastélyban tölteni. Míg A karácsonyi puding rövid novella, ahol nagyobb szerepet kap a szeretet és az idill, addig a Poirot karácsonya igazán véres krimi, a klasszikus bezárt szoba motívummal.

 

 

 

„A valódi, régimódi karácsonyi ünnepségek kihalófélben vannak. Manapság az emberek szállodában töltik. De az angol karácsony, ahol az egész család összegyűlik, ott vannak a gyerekek, az apróbb ajándékokat rejtő harisnyák, a karácsonyfa, a pulyka, a szilvapuding, a pukkantó bonbon. Az ablak alatt hóember…”

 

 

Arthur Conan Doyle: A kék karbunkulus

Karácsonyi Sherlock Holmes történet, melyben a sztoikus nyomozót új oldaláról ismerjük meg. Mivel a történet még a pulykaevés begyűrűzése előtt játszódik, főszereplője egy karácsonyi liba, és a címben említett ékkő. A történet bővelkedik váratlan fordulatokban, a végkifejlet pedig méltón közvetíti az ünnep üzenetét.

 

 

 

"…  Peterson, a küldönc az izgalomtól lángvörös arccal berontott a szobába. A megdöbbenéstől alig tudott szólni.

- A liba, Mr. Holmes! A liba, uram! - hebegte.

- Hogy? Mi van már megint azzal a madárral, jóember, talán életre kelt, és kiröpült az ablakon? - kérdezte Holmes, és megpenderült a díványon, hogy alaposabban szemügyre vehesse a küldönc izgatott ábrázatát.

- Nézze csak meg, uram! Nézze, mit talált a feleségem a bögyében! - Azzal kinyújtotta a kezét, és nyitott tenyerének a közepén megcsillant egy szikrázó fényű kék kő; nem lehetett nagyobb egy babszemnél, de olyan tiszta volt és oly tündöklő, mint az eleven tűz.”

 

 

David Sedaris: Karácsony jéggel

Hat karácsonyi novellát tartalmaz a kötet, melyek felfedik a karácsony másik arcát. Milyen lehet egy nagyáruházban krampuszként dolgozni?  Hogy dobja fel a dögunalmasnak ígérkező családi ünnepet egy prostituált váratlan érkezése? A Woody Allent idéző humor garantált szórakozást nyújt a sötét és hideg estéken.

 

 

 

„Ma este Pultos Krampusz voltam a Varázsfánál, és láttam, ahogy egy nő lehúzza a fia sliccén a cipzárt, és utasítja, hogy pisiljen a műhókupacra. Nagyon kicsi volt a gyerek, négy vagy ötéves, és engedelmesen odapisilt. A műágakról csöpögő vizelet egy tócsában gyűlt össze a padlón.”

„Egy kiütéses gyerek jött el a Mikuláshoz, beült az ölébe és elmesélte neki, hogy azt szeretné, ha karácsonyra elmúlna a bárányhimlője. A Mikulás hirtelen felpattant a székéből.”

 

 

Roald Dahl: Mrs. Bixby bundája

Emlékszünk még a Meghökkentő mesékre? Írójuk, Roadl Dahl novellái néhány éve magyarul is megjelentek. A rövid, csattanós történetek mindegyike egy- egy kis gyöngyszem. A Mrs. Bixby bundája szórakoztató és tanulságos karácsonyi eset, hűtlenségről és hazugságról, meglepő csavarral a végén.

 

 

 

„ A mesék alaptémája sosem változik. Mindegyikben három a főszereplő: férj, feleség meg a gaz csábító. A férj derék, tisztességes ember, dolgozik, akár az igavonó. A feleség ravasz, csalárd, kéjsóvár, és szüntelenül tilosban járkál a gaz csábítóval. A férj, akit természetesen kenyérre lehet kenni, álmában sem gyanakszik. Szegény, szegény ember.”

 

Truman Capote: Karácsonyi emlék 

Végül egy történet azok kedvéért, akik mégiscsak valami szívszorongatóra vágynak. Capote gyönyörű novellája nosztalgikus mese az elmúlt gyerekkorról, ártatlanságról és egy nagyon jó barátról.

 

 

„Hétéves vagyok, ő pedig hatvan egynéhány. Unokatestvérek vagyunk, nagyon sokadfokú unokatestvérek és mindig együtt laktunk- legalábbis amióta az eszemet tudom. Mások is laknak a házban, rokonok, akiknek hatalma van fölöttünk, elég sokszor meg is szomorítanak, de azért nem nagyon veszünk tudomást a létezésükről. Mi vagyunk a legjobb barátok.”

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló könyv kötet marge betű

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr314579013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása