HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

CÁPALI (vagy Cápeti), / THE REEF (2010)

2010.12.15. 16:46 rolo tomasi

Ortodox állatvédők valószínűleg bekezdésenként szisszennének fel, ha újraolvasnák az egzotikus tengereket keresztül-kasul bejáró Dr. Jékely Endre emlékiratain, hiszen a Vizek óriásai cápa-témába vágó passzusai nem a méretes csúcsragadozót, hanem a mélyben folyton folyvást ördögi terveken agyaló, emberi végtagok után ácsingózó tányérsapkás diktátort láttatja.


Ilyen traumás gyerekkori olvasmányélmény után az aberráció szerves része, hogy az ember évente újranézi a Spielberg-klasszikust*, hogy végigseggeli az Open Watert, hogy végigpörgeti a Megacápát, és hogy alig várja a téma legeslegújabb eresztését.



„Valós események alapján.”, hangzik el mondat a The Reef főcíme előtt.

Az ilyesminek persze illik nem bedőlni. Ritka kivétel, ha a hangsúly nem az „alapján” van. Emberek, pláne búvárkodó turisták eltűnése a cápák által is különösen kedvelt észak-ausztrál partvidéken azonban igazi filmes ziccer, amit A The Reef, ha nem is izomból, de látványosan lecsap. Hogy nem izomból, az a „szikár” költségvetés jótékony hozadéka, ám a szintén költségkímélő üzemmódban forgatott Open Water realista, ergo helybenjáró másfél órájával szemben itt megtriplázódik a lábtempó, és roadmovie közeli élménnyé duzzad a matéria. A V-motort uszony illetve békatalp, a vörös sziklákat „nagy kékség”, a pénz (drog, nő, stb.), után kajtató gengsztereket pedig egy uszkve ötméteres - pusztán a napi megélhetést, a proteinbevitelt szem előtt tartó - „nagy fehér” helyettesíti.




Az Animal Planet stílusában tálalt - azaz kizárólag archív felvételekből beapplikált - főgonosz cserkészési és táplálkozási rituáléja minden különösebb optikai tuning, hidraulika, CGI és olasz akcentus nélkül is merő frász. Ehhez a zsánerhez pedig több nem is kell, többletjelentés, vagy moralizálás meg pláne, hiszen még az olyan kurtán kezelt sallangok, mint a karakterfejlődés is csak az elhalálozás sorrendjének megtippeléséhez adják a mankót.  Tegyék meg tétjeiket!


Hazai bemutató:majd DVD-én


*A Cápa sztoriját pont valóság einstandolta a napokban: Sharm El Sheikh partjainál egy(?) cápa látványosan rontja a helyi bizniszt. Ráerősítve a közhelyre, mely szerint mégiscsak az élet a legjobb forgatókönyvíró.


Szólj hozzá!

Címkék: kritika film kino zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr764579006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása